Nápisy psané krví? Další drsné svědectví o uprchlících

Catania/Praha – Jak vás už včera EuroZprávy.cz informovaly, český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je součástí mise europoslanců výboru BUDG a LIBE kontrolující situaci kolem uprchlíků a imigrantů přímo v terénu. Navštívil uprchlické tábory a zařízení přímo na Sicílii a následně popsal, co vše tam zažil. Podívejte se, jak vypadá situace na místě očima europoslance.

Rád bych se s vámi tentokrát podělil o několik svých aktuálních zážitků z Itálie. Odjel jsem na kontrolní misi na Sicílii s tím, že zde uvidím skutečné „uprchlíky". Nicméně realita byla trochu jiná...

Včera jsme byli s rozpočtovým výborem a výborem pro občanské záležitosti na kontrole přijímacího uprchlického zařízení ve městě Pozzallo na Sicílii, který je financován z evropských prostředků. Přijímali tam zrovna loď uprchlíků z Nigérie, kterou v noci v rámci akce Triton zadrželi pracovníci evropské agentury Frontex ve spolupráci s italskou policií a odvezli je do uprchlického tábora.

Celé zařízení je oploceno vysokým plotem a hlídají ho ve dne i v noci italští policisté. Samotné zařízení je jedna veliká hala, kde je teplo až dusno. Venku je 37 stupňů a v hale, kde běží na plno klimatizace o několik stupňů méně. Vidíme velké množství prázdných postelí a matrací. Každý uprchlík je zaregistrován a dostane číslo. Pak dostane jídlo, přidělí mu osobní věci a postel. Přes naše opakované dotazy zjišťujeme, že v zařízení není žádná žena ani dítě a dlouho nebyla.

Za halou vidíme desítky lodí (spíše vraků), na kterých přijeli "imigranti" z Afriky, nejčastěji z Libye. Máme možnost zcela otevřeně hovořit jak s lékaři, tak s policisty i samotnými "uprchlíky". Většina z nich mluví výborně anglicky, protože v Nigérii je angličtina oficiálním jazykem. Ochotně sedí a dávají rozhovory. Občas si řeknou o půjčení telefonu nebo o cigaretu. Jsou rádi i za zájem médií, které nás doprovází.

Co nás všechny překvapilo

Většina z nás si po chvíli myslí, že nejde o uprchlíky. Navíc při delší době a opakovaní stejných otázek se většina z „uprchlíků" začíná do odpovědí zaplétat. S přibývajícím časem máme stále více rozpačité pocity. Ale nejsem soudce ani policista. Proto nechávám další postřehy bez komentáře. Obrázek si udělejte sami:

- Všichni shodně tvrdí, že chtějí z Itálie odejít - nejčastěji do Velké Británie nebo Německa. Ptají se nás, kdy je Italové pustí.

- Ptáme se na převaděče. Žádné převaděče neznají - naložili je na loď, odvezli na moře a nechali na pospas. Jak se dostali přes moře, když neumí řídit loď. Nikdo nám logicky neodpoví.

- Většina z přítomných tvrdí, že jejich žena s dítětem jsou v Německu. Na otázku ve kterém městě si nedokáží vzpomenout, tak jako na jméno svého dítěte nebo ženy...

- Většina "uprchlíků" zná výborně své práva. Poučují nás o tom, co Italové dělají špatně a ptají se nás, kdy dostanou peníze. Stěžují si na pomoc. Jídlo se prý nedá jíst. Mohl jsem ochutnat jejich jídlo, které jeé. velmi kvalitní. Celá delegace zažívá první rozpaky.

- Do Libye se prý dostali z Nigérie většinou automobilem. Prý za to nezaplatili ani euro. Údajně to nebylo složité.

- V Libyi prý museli pracovat půl roku jako otroci a za to se dostali na překupnickou loď. Na otázku, co konkrétně dělali, nedokáží moc odpovědět. Často tvrdí, že něco stavěli.

- V zařízení pro uprchlíky najdete řadu nápisů - mnoho z nich je napsaných vlastní krví. Mnoho nápisů jsou protesty proti tomu či onomu.

- Na otázku, co by chtěli dělat v Evropě, nikdo z nich moc neví odpověď. Hlavně tu chtějí zůstat a ptají se nás, zda jim v tom pomůžeme.

- Všichni nám shodně tvrdí, že jsou křesťané a že jsou pronásledováni. Proto tady musí zůstat. Naučenost frází je očividná.

- Někteří se rozčilují, že nemají přístup k internetu a facebooku.

Tento zážitek nelze a nesmíme zobecňovat na všechny lidi, kteří dorazí k hranicím Evropské unie jako uprchlíci. Nicméně u této skupiny jsem si jist, že se jedná o „ekonomické imigranty", které čeká s velkou pravděpodobností návrat do jejich vlasti. A nyní je potřeba jasně jim i jejich kolegům vzkázat, že Evropská unie bude přijímat pouze skutečné uprchlíky. V případě ekonomické imigrace si má právo vybírat. A to státy EU musí dělat velmi důkladně.

Související

Více souvisejících

uprchlíci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 1 hodinou

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 4 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 5 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

včera

Česko podle Pekarové Adamové promarnilo správnou chvíli na přijetí eura

Česko promarnilo správný okamžik na přijetí eura, řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) slovenské agentuře TASR. Šéfka dolní parlamentní komory přesto věří, že se Česko jednou stane členem eurozóny. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy