Rusko není a nebude demokracií? Putinův poradce má svéráznou teorii

Úkolem Vladislava Surkova, nechvalně proslulého osobního poradce ruského prezidenta Vladimira Putina pro Ukrajinu, je přimět lidi hovořit o všem, jen ne o reálných věcech, konstatuje politolog Sam Greene v komentáři pro server Moscow Times. Expert na Rusko z londýnské King's College připomíná, že 11.února Surkov publikoval další veledílo, které zajisté zvedne odborníky ze židle.

Všeobecná iluze

"Slyšte veřejné hlášení, nuže, tady je prvotní verdikt: Surkov je provokatér," deklaruje politolog. Připomíná, že bývalý první zástupce šéfa Putinovy kanceláře se na mezinárodní scéně proslavil v roce 2006 jako přední kremelský ideolog, když přišel z pojmem "suverénní demokracie".

Surkovův argument ve stručnosti zní, že Rusko není demokracií, nikdy jí nebylo a nebude, poukazuje Greene. To by nepovažoval za překvapivé, ale dodává, že podle Surkova totiž demokracie vůbec neexistují, výběr je pouhou všeobecnou iluzí.   

Západní společnosti podle Putinova poradce fungují právě proto, že nechávají lidi podlehnout této iluzi, nastiňuje akademik. Dodává, že dle Surkova iluze v Rusku nikdy nefungovala, protože Rusové jdou zpravidla k jádru věci.

"Avšak - a teď přijde to překvapivé - Rusko iluzi ani nepotřebuje, protože má Putina," popisuje politolog Surkovovy myšlenky. Poukazuje, že Putin, jak tvrdí jeho poradce, vytvořil systém, který může v Rusku vládnout dalších sto let, protože je založen na porozumění lidu, napříč všemi jeho vrstvami.   

V Surkovových očích je tak Putin ruským Sigmundem Freudem, terapeutkou Ruth Westheimerovou a starostlivou babičkou v jednom, konstatuje Greene. Vysvětluje, že ruský prezident údajně ví, co lidé potřebují a co je pro ně dobré, což platí i o dalších osobách, které s Putinem řídí zemi, potažmo o celém vládnoucím systému.

Kouřová clona

To, že pro dané tvrzení nepředkládá jediný důkaz, Surkovovi nevadí, poukazuje politolog. Připouští, že Putin je sice mezi Rusy oblíbený, byť méně než dříve, ale dodává, že jeho systém oblíbený není, Rusové si většinou nemyslí, že vládne v jejich prospěch a poskytuje jim dostatečnou možnost volby, a projevují spíše nespokojenost než vděk.

"A to Surkov téměř jistě ví. Také čte průzkumy veřejného mínění," pokračuje odborník. Nabádá proto, abychom se zamysleli nad tím, o co Surkovovi ve skutečnosti jde, než začneme publikovat titulky typu "Putinův poskok říká, že Rusko je šťastným královstvím".  

Surkov podle politologa hraje hru. Greene pokládá řečnickou otázku, zda lze skutečně čekat od člověka, který tvrdí, že politika je hra kouřových clon a zkreslujících zrcadel, že se konečně odhodlal říct pravdu a upřímně promluvil o svém šéfovi, idolu a "carovi".  

Prací Surkova - resp. jedním z jeho mnoha úkolů, protože zároveň se zabývá také ruským přístupem k Ukrajině - vždy bylo a bude přimět lidi hovořit o všem vyjma skutečných problémů, míní expert. Surkov podle něj figuruje jako pomyslná návnada a nástražný systém.

Namísto soustředění se na složité politické otázky, kterým Kreml čelí - například jak obhájit posílení výdajů na infrastrukturu na úkor sociálních služeb -, se bude debata v následujících dnech a týdnech točit okolo ruského politického systému, vysvětluje odborník. Dodává, že stejně tak se kvůli Surkovovým tezím můžeme zaměřit na rok 2024, kdy proběhnou další prezidentské volby, nikoliv na současnost.

"Tvrdím, proč ne? Co by mohlo být vlastně důležitějšího?" táže se ironicky Greene. Surkovovy teze tak označuje za pouhé rutinní veřejné hlášení, po jehož vyslechnutí nic nebrání návratu k běžnému programu.    

Související

Více souvisejících

Rusko Vladislav Surkov (Putinův poradce) Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 8 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 8 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 9 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 9 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy