Rozpad Ukrajiny opět ve hře, separatisté chystají referendum. Co bude pak?

Doněck - Za barikádami z pneumatik a nárazníků, pod dozorem hlídek maskovaných ozbrojenců, kteří hlídají špinavou administrativní budovu v Doněcku, sedí v čistotou zářící kanceláři muž v obleku a na svém počítači Apple pracuje na přípravě referenda o rozdělení Ukrajiny. Roman Ljagin, třiatřicetiletý šéf volební komise samozvané Doněcké republiky, neskrývá odpor k rebelům, kteří tam před měsícem se zbraněmi v rukou převzali vládu, cíle ale mají společné.

"Každé revoluce se účastní určitý podíl pomatenců. My ale už nedokážeme dál existovat v rámci Ukrajiny," říká Ljagin. "Ukrajina nám de facto řekla sbohem," citovala jej v reportáži z východu Ukrajiny agentura Reuters.

Pokud Kyjev průmyslový východ země už neztratil, pak mu to akutně hrozí v neděli, kdy zdejší lidé, z nichž velkou část tvoří etničtí Rusové nebo rusky mluvící obyvatelstvo, budou hlasovat v referendu o rozdělení země. Události, které se seběhnou poté, určí, zda se pětačtyřicetimilionová Ukrajina propadne do občanské války, anebo půjde vstříc konfliktu, který může na další léta zničit všechny plány na integraci země do západních institucí.

Doněcká lidová republika se může stát útvarem srovnatelným třeba s gruzínskou Abcházií nebo Jižní Osetií, ázerbájdžánským Náhorním Karabachem či moldavským Podněstřím. Nikým neuznávaným a přehlíženým státem. Kyjev výsledek referenda určitě neuzná, jedinou neznámou tak bude reakce Ruska. Po březnovém referendu na Krymu Moskva reagovala anexí poloostrova, nyní ale pečlivě dbá na to, aby předem neukazovala své karty.

Ačkoli poslední průzkumy ukazují, že odtržení východní Ukrajiny podporuje pouze menšina lidí, Ljagin o výsledku nepochybuje. Červenomodročerná vlajka separatistické republiky už ostatně vlaje nad doněckou administrativní budovou.

Psali jsme: Lavrov udeřil: Na Ukrajině mají strach i Češi a další menšiny  

Názory na budoucí podobu Ukrajiny se různí a zahrnují jak samostatnost východních regionů, tak jejich připojení k Rusku, federalizaci, větší autonomii i zachování statusu quo. Zastánců tvrdší linie však přibylo zejména po páteční tragédii v Oděse, kde uhořelo přes 40 proruských aktivistů, které v odvetě napadli ukrajinští fotbaloví radikálové.

"My máme ve zvyku mluvit o bohatém Východu a chudém Západu, jenže skutečnost je trochu jiná. Východoukrajinské regiony jsou sice průmyslové, ale zároveň potřebují obrovské dotace. Například do Doněcké oblasti proudí daleko více peněz, než region vyprodukuje. Z čistě ekonomického hlediska tedy zas takový hit nepředstavují. Pravda, jsou tam obrovské ocelárny, doly, relativně dobře dostupná ložiska uhelného metanu... to všechno může být pro Rusko hospodářsky zajímavé. Ale je otázkou, jak silná je to motivace – domnívám se, že ve srovnání s mocenskou politikou nepříliš zásadní," řekl pro Lidovky.cz politolog Karel Svoboda.

Vztah k Rusku rozděluje Ukrajinu přinejmenším od roku 1654, kdy byla levobřežní Ukrajina připojena k Rusku. Pravobřežní Ukrajina byla k Rusku připojena až po dělení Polska (1793 a 1795). Od Ruska se Ukrajina osamostatnila jen krátce, a to v první polovině 20. století, pak ji znovu pohltila sovětská moc.

Od konce 20. let Ukrajinu těžce postihovala násilná kolektivizace, následoval velký hladomor a zničení ukrajinské elity. Ukrajině zasadila další úder druhá světová válka, ve které část Ukrajinců marně hledala oporu proti sovětskému režimu na německé straně. Válečné zvraty nakonec vedly k připojení Podkarpatské Rusi, Haliče, severní Bukoviny a jižní Besarábie k Ukrajinské SSR. 

Proruské a ruskojazyčné obyvatelstvo žije především na průmyslovém východě země, který je Janukovyčovou domácí půdou, a na jihu, převážně na Krymu. Tyto oblasti podporují integraci s Ruskem. Z Doněcké oblasti, která je hlavním tahounem těžkého průmyslu, pochází i Janukovyč, informuje e15.cz.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Ukrajina

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy