Milorad Dodik

bosna a hercegovina

Vznik bosenské vlády komplikuje spor o vstupu do NATO

Vůdci tří hlavních bosenských politických stran se šest měsíců po volbách dohodli na rozdělení ministerstev, vytvoření vlády je ale stále v nedohlednu. V cestě tomu podle médií stojí spory kolem NATO, konkrétně rozdílné názory na aktivaci takzvaného Akčního plánu členství (MAP), který je krokem na cestě k budoucímu vstupu do aliance.
bosna a hercegovina

Další bosenská krize? Ve volbách uspěl proruský politik, chce odtrhnout srbské části země

Tříčlenné předsednictvo Bosny a Hercegoviny (BaH), které je kolektivní hlavou státu, se po nedělních volbách celé obmění. Vstoupí do něj i dosavadní bosenskosrbský prezident Milorad Dodik, známý svou proruskou orientací a touhou po samostatnosti srbské části Bosny. Vyplývá to z průběžných oficiálních výsledků, které dnes oznámila ústřední volební komise. V parlamentních volbách zvítězily nacionalisticky orientované strany. Voleb se zúčastnilo 53,36 procenta voličů.
Ilustrační foto

Putin se v Soči sešel s Dodikem

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v letovisku Soči přijal separatistického vůdce bosenských Srbů Milorada Dodika. Informovala o tom agentura APA. Šéf Kremlu nynějšímu prezidentovi autonomní Republiky srbské popřál mnoho úspěchů v prezidentských volbách, v nichž Dodik za týden kandiduje na místo srbského zástupce v tříčlenném předsednictvu Bosny a Hercegoviny, které je kolektivní hlavou státu.

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy