Další bosenská krize? Ve volbách uspěl proruský politik, chce odtrhnout srbské části země

Tříčlenné předsednictvo Bosny a Hercegoviny (BaH), které je kolektivní hlavou státu, se po nedělních volbách celé obmění. Vstoupí do něj i dosavadní bosenskosrbský prezident Milorad Dodik, známý svou proruskou orientací a touhou po samostatnosti srbské části Bosny. Vyplývá to z průběžných oficiálních výsledků, které dnes oznámila ústřední volební komise. V parlamentních volbách zvítězily nacionalisticky orientované strany. Voleb se zúčastnilo 53,36 procenta voličů.

Členství v předsednictvu tak neobhájil dosavadní umírněný srbský zástupce Mladen Ivanić a nepodařilo se to ani stávajícímu chorvatskému zástupci Draganu Čovičovi, jehož se chystá vystřídat sociální demokrat Željko Komšić. Dosavadní bosňácký člen Bakir Izetbegović už nekandidoval a místo něj nastoupí Šefik Džaferović, který je jako Izetbegović členem nejsilnější bosňácké strany, Strany demokratické akce (SDA).

Kolem 3,4 milionu voličů v neděli rozhodovalo především o složení předsednictva BaH, které tvoří zástupci tří konstitutivních národů - Bosňáků (dříve Muslimové), Srbů a Chorvatů. Vybírali také poslance celostátního parlamentu a parlamentů bosňácko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny (FBaH) a Republiky srbské (RS), ale rovněž zastupitelských sborů všech deseti kantonů, na něž je rozdělena federace (FBaH). V RS se volil i tamní prezident.

Podle médií Čović i Ivanić už během noci svou porážku uznali, avšak podle srbské agentury BETA Ivanić dal najevo, že bude žádat přepočítání hlasů v některých volebních okrscích, kde se objevilo podezření na krádeže hlasů.

Pokud jde o parlamentní volby, podle průběžného sčítání hlasů vyhrají nacionalisticky orientované nejsilnější politické strany Bosňáků, Srbů a Chorvatů. U Bosňáků je to SDA, u Srbů Dodikův Svaz nezávislých sociálních demokratů (SNSD) a u Chorvatů pak Chorvatské demokratické společenství (HDZ).

Podle předběžných výsledků by ve funkci prezidenta Republiky srbské měla Dodika vystřídat jeho stranická kolegyně a dosavadní premiérka RS Željka Cvijanovičová.

Od daytonské mírové dohody z roku 1995 tvoří Bosnu dvě entity s rozsáhlou autonomií: Federace Bosny a Hercegoviny a Republika srbská. Malou samostatnou správní jednotku tvoří ještě federální distrikt Brčko. Mezi třemi hlavními národy - Bosňáky (přes 50 procent obyvatel), Srby (kolem třetiny populace) a Chorvaty (zhruba 15 procent) - od války v letech 1992-1995, která si vyžádala přes 100.000 mrtvých, trvá nedůvěra a řevnivost, což je patrné i mezi politiky.

Pozorovatelé proto příliš neočekávají, že výsledek hlasování přinese pozitivní impuls k realizaci reforem a tím naději na konečné vykročení k evropské integraci.

Související

Milorad Dodik

Přízrak nové války v Evropě. Může vypuknout "do hodiny" s podporou Putina

V případě, že Milorad Dodik oznámí odtržení, je politik z vládnoucí strany v srbské části Bosny a Hercegoviny přesvědčen, že válka vypukne během hodiny. Podle něho o tom není pochyb. Rusko podporuje úsilí místních úřadů o odtržení od zbytku země, což pro Západ znamená využití „balkánského kotle“ v konfliktu.

Více souvisejících

bosna a hercegovina Milorad Dodik

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy