Nafta

Senát ČR

Nafta zřejmě zdraží. Senát schválil zvýšení spotřební daně

Spotřební daň z nafty se v následujících měsících pravděpodobně zvýší a vrátí se tak na úroveň před loňským červnem. Senát dnes schválil zvýšení daně o 1,50 Kč na litr. To znamená, že litr nafty u čerpacích stanic se může zdražit o 1,80 koruny. Původní snížená sazba měla platit do konce roku, ale vláda se rozhodla kvůli nižším cenám a vyšším příjmům rozpočtu zvýšit sazbu daně již nyní.
Bachmut je Ukrajina. Prohlédněte si galerii

Správa rezerv nakoupí za miliardu korun zásoby nafty

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) doplní zásoby nafty ve státních rezervách o 50.000 metrů krychlových. Dodávku za zhruba miliardu korun zajistí společnost Orlen Unipetrol, která uspěla ve veřejné soutěži. Nákup posílí nouzové zásoby nafty přibližně 2,5 dne spotřeby v České republice na celkových 91 dnů nouzových zásob. ČTK to sdělil předseda správy Pavel Švagr. Správa v současnosti organizuje také tendr na doplnění zásob ropy.
těžba ropy, autor: Zbynek Burival

Evropě se stále daří dovážet velké objemy na, sankcím navzdory

Evropě se stále daří dovážet velké objemy nafty, přestože Evropská unie začátkem tohoto měsíce zavedla embargo na dodávky tohoto paliva z Ruska. Dovoz nafty do Evropy by tak v únoru mohl mírně překonat lednovou úroveň, zejména díky dodávkám z Blízkého východu a z Asie. Ty by se v únoru mohly vyšplhat na maximum za sedm let. Vyplývá to z odhadů analytické společnosti Vortexa.
Ilustrační fotografie. Komentář

Hloupost, po které volal i Babiš. O to větší, že tu máme jeden odstrašující příklad

Průměrná cena benzínu Natural 95 na čerpacích stanicích v tuzemsku se nyní pohybuje okolo 37,40 korun za litr a u nafty kolem 37,98 korun za litr. Vezmeme-li v úvahu lednová čísla cen pohonných hmot v Evropě, dá se říct, že Česká republika patří k zemím s levnějšími pohonnými hmotami. Naše ceny se totiž nejen u benzinu, ale i nafty pohybují pod evropským průměrem. Nelze v této souvislosti ale nepřipomenout, že na rozdíl od řady zemí, které tu s výraznými, tu jemnějšími státními zásahy intervenovaly na trhu s palivy, jsme se k podobnému stavu dostali bez zásahů a narušování samoregulace trhu v podobě třeba fixace cen nebo nějakých přídělů či omezování dávek. 
Ilustrační fotografie.

Bloomberg varuje před nedostatkem nafty. Dotkl by se všeho, upozorňuje

Žádné palivo na světě není pro světovou ekonomiku tak důležité jako nafta. Pohání nákladní a osobní auta, autobusy, lodě a vlaky, ale také stroje ve stavebnictví, výrobě a zemědělství. Používá se také při vytápění domácností a vzhledem k vysoké ceně zemního plynu se na některých místech používá k výrobě elektřiny. V nejbližších měsících ale bude téměř každý region na této planetě bojovat s nedostatkem nafty, a to v době, kdy krize v zásobování téměř všech světových trhů s energie zhoršila inflaci a utlumila ekonomický růst. Důsledky mohou být obrovské, upozornila agentura Bloomberg.
Automobilová doprava, ilustrační fotografie. Komentář

Soumrak nad auty v Evropě? Konec motorismu, jak ho známe, nebude tak jednoduchý

Prý se rychle blíží konec aut v Evropě. Možná, že jste v tuzemském mediálním prostoru tuhle zprávu v různých variantách také zaznamenali. Po letošním Mondial de l'automobile de Paris, tedy Světové výstavě automobilů v Paříži, se tohle poselství tak nějak rozletělo domácím informačním světem. Podle některých komentářů totiž byla přehlídka posledních výdobytků automobilového segmentu po čtyřech letech útrap a potíží, způsobených hlavně koronavirovými restrikcemi, „tragická“ a jasně ukázala „absolutní úpadek evropského motorismu“. 
Ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty jsou v Česku rekordně drahé. Faktorů je vícero

Při pohledu na rychle se měnící cenovky na stojanech benzínových pump se může lidem zdát, že „ty ceny si dělají, doslova co chtějí“. Veřejné datové zdroje ukazují, že od ceny benzínu 28 korun za litr za Natural 98 v lednu letošního roku se cena tohoto paliva nyní nezadržitelně blíží k hodnotě 48 korun za litr. Tedy zdražení o 71 procent za necelého půl roku. Česká vláda vytáhla v boji proti vysokým cenám benzínu a nafty nejen zrušení povinnosti přimíchávání biosložky do pohonných hmot, či snížení spotřební daně, nebo částečné zrušení silniční daně i sledování marží obchodníků, vysoké ceny ne, a ne začít klesat.
Ceny pohonných hmot, ilustrační fotografie. Komentář

Zdražování paliv v Česku nepředstavuje tak závažný problém. Proč?

Taky vás už v poslední době pořádně štve (dosaďte si třeba i jadrnější sloveso, které bude lépe vyjadřovat vaše pocity), že benzínky v tuzemsku zdražují, i přes snahu všech možných institucí brzdit jejich cenovou expanzi, doslova jako utržené z řetězu? O důvodech, proč to tak je, tak nějak veřejnost ví, ale zatímco jedni - zejména ti z hnutí ANO, odborů a dalších „rozhazovačných“ partají, které se osm let podílely na plenění státního rozpočtu a zvyšování zadlužování země a nedělaly vůbec nic pro palivovou, energetickou a vůbec celkovou bezpečnost státu - chtějí ještě víc dluhů a ještě větší zadlužení, ti druzí alespoň navenek stěží vybírají rány mířené na jejich „solar“ od těch prvních.
Ilustrační foto

Pohonné hmoty v Česku dál rychle zdražují. Za benzin se platí přes 34 korun

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden skokově zdražily. Cena nafty stoupla o 86 haléřů na 32,91 koruny za litr, což je největší týdenní nárůst od prosince 2010. Naftu tak nyní motoristé nakupují nejdráž od prosince 2018. O desítky haléřů zdražil také benzin. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která seny sleduje.
Ukazatel paliva

Ceny benzinu a nafty v Česku dál rostou

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden mírně zdražily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 33,82 koruny, před týdnem byl o čtyři haléře levnější. O sedm haléřů zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 31,67 koruny.
Ukazatel paliva

Benzin i nafta v Česku opět zdražily

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu nepatrně zdražily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 33,78 koruny, před týdnem byl o dva haléře levnější. Také nafta zdražila o dva haléře na litru, za litr teď řidiči dají průměrně 31,60 koruny.
Ukazatel paliva

Pohonné hmoty v Česku znovu nepatrně zlevnily

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu znovu nepatrně zlevnily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se první školní den u čerpacích stanic prodával v průměru za 33,76 Kč, před týdnem byl o tři haléře dražší.
Ukazatel paliva

Paliva dál prudce zdražují, benzin je nad 33 Kč/l

Pohonné hmoty v Česku pokračují v prudkém zdražování. Průměrná cena benzinu Natural 95 v uplynulém týdnu u čerpacích stanic stoupla o 26 haléřů na 33,11 koruny za litr, nafta stála ve středu v průměru 31,05 Kč/l, a byla tak o 23 haléřů dražší než o týden dřív. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
Ukazatel paliva

Ceny pohonných hmot se v Česku dál zvyšují

Pohonné hmoty v Česku nadále zdražují. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 32,54 koruny, před týdnem byl o 16 haléřů levnější.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy