Národní investiční plán

Vláda ČR

Babiš po koronavirové krizi nechystá známkování ministrů

Premiér Andrej Babiš (ANO) nechystá po skončení koronavirové krize známkování ministrů a hodnocení práce vlády, řekl dnes Rádiu Z. Současné dění podle něj možná i kvůli častějším zasedáním kabinet sblížilo. Podstatné bude, co se po krizi stane s automobilovým průmyslem, uvedl Babiš. Přehodnotit by se také mohla strategie ohledně toho, kolika rouškami a respirátory by měla disponovat Správa státních hmotných rezerv (SSHR).
Miloš Zeman a Andrej Babiš

Babiš vyrušil Zemana na dovolené. O čem mluvili?

Premiér Andrej Babiš (ANO) na dnešní pravidelné schůzce v Lánech informoval prezidenta Miloše Zemana o odvolání ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušana Navrátila. Zeman v minulosti úřad i jeho dosavadního šéfa často kritizoval.
Školství, ilustrační foto

Ekonomové cupují Babišův investiční plán. Co se jim nelíbí v oblasti školství?

Za nesourodé a ne příliš užitečné označili ekonomové Daniel Münich a Jakub Fischer informace, které o potřebných investicích ve školství obsahuje Národní investiční plán. Částka přibližně 46 miliard korun, kterou plán na příštích 30 let pro školství předpokládá, je podle Münicha ve srovnání s celkovým objemem osmi bilionů korun velmi malá. Podle Fischera vytčené investice nemohou výrazně přispět k přeměně českého školství pro potřeby 21. století.
Stavebnictví

Národní investiční plán? Bez stavebního zákona bude jen virtuální, obává se komora

Projekty v Národním investičním plánu (NIP) i další strategické investice nebude možné uskutečnit bez nového stavebního zákona. Bez jeho přijetí bude investiční plán vlády jen virtuální debatou, sdělila dnes ČTK Hospodářská komora. Celkově NIP zahrnuje v celé ČR téměř 20.000 projektů za osm bilionů korun, z toho 77 procent je určeno na výstavbu dopravní infrastruktury.
Jaderná elektrárna Dukovany

Národní investiční plán: Česko postaví dva nové jaderné bloky za 300 miliard

Národní investiční plán počítá se dvěma novými jadernými bloky v Česku dohromady za 300 miliard korun. Jeden se má začít stavět v roce 2029 v Dukovanech, druhý zatím bez určení data zahájení stavby v Temelíně. Nositelem projektů bude ČEZ, vlastněný ze 70 procent státem, vyplývá to ze zveřejněného materiálu. Výdaje na nové bloky tvoří převážnou většinu z plánovaných investičních akcí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) za 423,5 miliardy korun.
Jan Hamáček (ČSSD)

Hamáček má výhrady k Národnímu investičnímu plánu: Nestačí jen seznam projektů, bude je třeba zaplatit

Koaliční sociální demokraté vítají vznik národního investičního plánu, který chce dnes prezentovat premiér Andrej Babiš (ANO). Podíleli se na jeho přípravě. Trvají ale na tom, aby v zemi zůstalo víc ze zisku velkých zahraničních firem, například formou digitální nebo bankovní daně. K rozvoji ČR nestačí jen prezentace seznamu zamýšlených investic, bude to něco stát, sdělil předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček.
Petr Fiala

Opozice cupuje Národní investiční plán: Nerealistické, Babiš tipuje jako ve Sportce

Národní investiční plán není realistický, chybí v něm plán financování nebo harmonogram uskutečnění jednotlivých cílů. V reakci na vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) o obsahu plánu v dnešních Lidových novinách to uvádějí představitelé pravicové opozice. Kritizují také další změnu objemu investic, Babiš nyní mluvil o osmi bilionech korun, na konci listopadu uváděl pět bilionů.
Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO

Národní investiční plán: Projekty za osm bilionů, priorit je pět, prozradil Babiš

Národní investiční plán je pro období do roku 2050 a obsahuje více než 20.000 investičních projektů v celkové výši asi osm bilionů korun. Největší priority jsou doprava, která představuje zhruba tři čtvrtiny investičního plánu, a dále zdravotnictví, energetika, klima a také kyberbezpečnost. Národní investiční plán dnes projedná vláda.
Andrej Babiš (ANO)

Babiš prozradil datum zveřejnění Národního investičního plánu

Národní investiční plán představí vláda příští pondělí 16. prosince. Premiér Andrej Babiš (ANO) to dnes řekl při vyhlášení výsledků ocenění Exportér roku v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Materiál, který má ČTK k dispozici, počítá s tím, že do investic do roku 2030 půjde 2,8 bilionu korun, převážná část do dopravy.
Andrej Babiš (ANO)

Babiš slibuje: Národní investiční plán představíme do Vánoc

Vláda představí Národní investiční plán do Vánoc. Na setkání s představiteli českého stavebnictví to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO), podle něhož plán představuje celkový potenciál investic v Česku. Loni uvedl, že plán zahrnuje přes 17.000 projektů za 3,45 bilionu korun na roky 2019 až 2030. Dnes toto číslo upravil na 20.000 projektů za pět bilionů korun.
Jakub Michálek

Babiš odmítá zveřejnit Národní investiční plán, Piráti podali žalobu

Předseda poslanců Pirátské strany Jakub Michálek podal žalobu, kterou se domáhá, aby premiér Andrej Babiš (ANO) zveřejnil Národní investiční plán. Piráti to dnes uvedli v tiskové zprávě. Michálek ke správní žalobě přistoupil poté, co neuspěl se žádostí podle jednacího řádu Sněmovny ani s následným odvoláním.
Vláda, ilustrační foto

Vládní investiční plán je stále neveřejný, opozice se vzteká marně

Jedním ze stěžejních dokumentů, který druhá Babišova vláda jmenovaná 27. června chystá, je Národní investiční plán, podle kterého by se měly řídit investice do veřejné sféry až do roku 2030. Jeho příprava přitom začala ještě předtím, než se koaliční kabinet hnutí ANO a sociální demokracie ujal vlády, podle Babišových slov totiž plán vychází z údajů, které získala jeho první vláda během výjezdů do jednotlivých krajů, a také na základě požadavků jednotlivých resortů, obcí a krajů.

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy