Útok v Nice (29.10.2020)

Francouzská policie

Stav postřeleného teroristy z Nice se zhoršil, má i koronavirus. Výslech odložen

Zdravotní stav útočníka z jihofrancouzského Nice, který v tamním kostele minulý týden zabil tři lidi, se zhoršil. Jedenadvacetiletý Tunisan byl při zásahu policie postřelen a těžce zraněn, později se u něj prokázala i nákaza koronavirem. Kvůli jeho zdravotní situaci musel být odložen výslech, informovala s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování agentura AFP, podle které je v souvislosti s případem ve vazbě pět lidí.
Francouzská policie, ilustrační foto

Pokračuje vyšetřování útoku v Nice, policie zadržela další čtyři osoby

Francouzská policie v rámci vyšetřování útoku v Nice, jež si minulý čtvrtek vyžádal tři oběti, zadržela další čtyři muže. Jeden z nich je podezřelý z kontaktů s pachatelem, píše s odvoláním na soudní zdroje agentura AFP. Ve čtvrtek spáchal teroristický útok v kostele v Nice mladý Tunisan, ozbrojený nožem a křičící Alláhu akbar (Bůh je veliký). Jedné ženě téměř uřízl hlavu a zabil ještě jednu ženu a jednoho muže.
Francouzská policie

Kvůli útoku v Nice je ve vazbě už šest lidí, případ se vyšetřuje jako terorismus

Ve Francii zatkli kvůli čtvrtečnímu útoku v Nice další dva lidi, i s podezřelým útočníkem je jich už ve vazbě šest. Pokračuje také vyšetřování sobotní střelby na pravoslavného kněze v Lyonu, kde byl dnes podle agentury AFP propuštěn člověk zadržený v sobotu po incidentu. Do jednoho kostela v Nice, kde v bazilice Nanebevzetí Pany Marie pachatel ve čtvrtek nožem zabil tři lidi, dnes přišlo na mši ke dni Památky zesnulých mnoho věřících.
Matteo Salvini (Liga severu)

Italská ministryně čelí kritice kvůli teroristickému útoku v Nice. Salvini žádá její rezignaci

Italská ministryně vnitra Luciana Lamorgeseová čelí kvůli vražednému útoku v jihofrancouzském městě Nice silné kritice a výzvám k rezignaci. Pravicová opozice kritizuje fakt, že útočník, který se vylodil v září na ostrově Lampedusa, byl sice oficiálně vyhoštěn z Itálie do Tuniska, ale přesto mohl volně odcestovat do Francie. Ministryně jakékoliv selhání italských bezpečnostních úřadů odmítá.
Útok u kostela v Nice

Útok u kostela v Nice: Terorista ženě uřízl hlavu, mrtvých je více

Útočník s nožem při útoku v kostele v jihofrancouzském přímořském městě Nice uřízl hlavu ženě a zabil dva další lidi. Informovala o tom dnes policie. Pachatel útoku byl podle starosty města Christiana Estrosiho zadržen. Vyšetřování případu s podezřením na vraždu s teroristickým motivem a pokusu o vraždu si vzala na starost protiteroristická prokuratura.
Andrej Babiš, premiér ČR

Politici odsoudili teroristický útok v Nice. Česko stojí za Macronem, uvedl Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) odsoudil teroristický útok ve francouzském Nice, při němž dnes zemřeli tři lidé. Premiér to uvedl na twitteru. Prezident Miloš Zeman uvedl v kondolenci francouzskému prezidentu Emmanuelu Macronovi, že se lidé nesmí nechat ovládnout strachem z fanatiků a musí bránit evropské hodnoty. Stejně jako ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) vyjádřil soustrast rodinám obětí útoku.

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 9 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 10 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 10 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 11 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy