Zdeněk Hřib

Zdeněk Hřib

Hřib mluvil v Mnichově, vyzdvihl význam Paktu svobodných měst

Význam Paktu svobodných měst, který v roce 2019 na podporu demokratických hodnot založily Praha, Bratislava, Varšava a Budapešť, vzhledem k vývoji ve světě stále roste. V dnešní debatě na Mnichovské bezpečnostní konferenci to prohlásil nyní již bývalý primátor české metropole Zdeněk Hřib.
Bohuslav Svoboda (ODS), primátor Prahy Komentář

Praha má Svobodu, píše se historie. A to je teprve začátek

Praha má od čtvrtka konečně nové vedení. Na místě je spíše konstatovat, že staronové. Jak si ale bude rozumět to "staré" a "nové", je otázkou. Ačkoliv je hlavní město teprve na začátku další éry svého fungování, už se mu daří psát historii. A politici na tom mají nemalé zásluhy.
Pražské zastupitelstvo

Programové prohlášení nového vedení Prahy bude do konce března

Programové prohlášení nového vedení hlavního města bude hotovo do konce března. Na jeho částech budou pracovat jednotliví radní, kteří je následně představí svým kolegům a nakonec jej schválí městská rada. Novinářům to po dnešním prvním mimořádném zasedání městské rady řekli primátor Bohuslav Svoboda, (ODS) a jeho náměstci Zdeněk Hřib (Piráti) a Petr Hlaváček (STAN). 
Bohuslav Svoboda (ODS)

Praha bude mít nové vedení. Spolu, Piráti a STAN podepsali koaliční smlouvu

Zástupci Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN dnes podepsali koaliční smlouvu na pražském magistrátu. Koalice, jejíž složení kopíruje to vládní, má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. Strany koaliční smlouvu podepsaly po téměř pěti měsících od komunálních voleb, což je nejdéle v historii České republiky, a Praha zůstala poslední obcí, která po volbách dosud nemá nové vedení. 
'Zdeněk Hřib

Pražští Piráti zahájili hlasování o vstupu do koalice se Spolu a STAN

Pražští Piráti dnes zahájili on-line hlasování na svém fóru o vstupu do magistrátní koalice se Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a STAN. ČTK to sdělila jejich mluvčí Martina Vacková. Hlasování předcházela pětidenní diskuse na fóru. Výsledek bude znám v sobotu v 10:00. Ostatní strany s výjimkou STAN již vstup do koalice schválily. Nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavou Svobodou (ODS) chtějí strany zvolit na zastupitelstvu za týden.
Pražský primátor Zdeněk Hřib

Piráti začali schvalovat pražskou koaliční smlouvu

Pražští Piráti dnes zahájili schvalování koaliční smlouvy se Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a STAN pro pražskou radnici. Proces s diskusí členů krajského fóra ke znění dohody potrvá týden. Hlasování o vstupu do koalice zabere poslední dva dny, sdělili Piráti v tiskové zprávě. Pirátská strana má mít v radě čtyři zástupce. 
Primátoři Prahy, Varšavy, Bratislavy a Budapešti vyrazili do Kyjeva.

Hřib a další evropští primátoři navštívili Kyjev

Primátoři či starostové Prahy, Varšavy, Bratislavy a Budapešti dnes navštívili Kyjev na znamení solidarity s Ukrajinou, která se brání ruské invazi. O své cestě čtveřice komunálních politiků informovala na sociálních sítích, v ukrajinské se metropoli se podle pražského primátora Zdeňka Hřiba setkala se svým kyjevským protějškem Vitalijem Kličkem.
Současný pražský primátor Zdeněk Hřib

Piráti se chystají soudně napadnout případnou volbu Svobody primátorem

Pražští Piráti jsou připraveni napadnout u soudu případnou volbu lídra Spolu (ODS, TOP a KDU-ČSL) Bohuslava Svobody primátorem, kdy by zároveň zůstali ve funkcích i dosluhující radní. Podle nich by tak byla volba v rozporu se zákonem o hlavním městě v tom, že by Svoboda byl sice primátorem, ale nebyl členem rady. ČTK a ČRo to dnes řekl místopředseda zastupitelů Pirátů Viktor Mahrik. 
Pražský primátor Zdeněk Hřib

Hřib: Praha nemá kapacitní nouzové ubytování pro uprchlíky

Praha nemá kapacitní nouzové ubytování pro případné nové uprchlíky z Ukrajiny. Bezpečnostní rada města zároveň požaduje po vládě, aby vytvořila pravidla umisťování dalších uprchlíků rovnoměrně mezi všechny kraje. Na svém twitteru to uvedl dosluhující primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti). 
Pražský primátor Zdeněk Hřib

Schůzky k ustavujícímu jednání zastupitelů Prahy se nakonec zúčastní všechny strany

Koordinační schůzky před ustavujícím jednáním pražského zastupitelstva se zúčastní všechny pozvané strany. Účast původně kvůli časovému zaneprázdnění svých vyjednávačů odmítla koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Nakonec však vyšle místostarostu Prahy 4 Michala Hrozu (TOP 09). Schůzka se bude týkat dohody o programu jednání a postupu stran na zastupitelstvu.
Pražský primátor Zdeněk Hřib

Pražští Piráti a ANO se shodli na nutnosti řešit některé otázky ihned

Zástupci vyjednávacích týmů pražských Pirátů a hnutí ANO se shodli, že některé problémy v metropoli je třeba řešit bezodkladně bez ohledu na jednání o nové koalici. Řekli to novinářům po dnešní dopolední schůzce. O možné koaliční spolupráci strany nejednaly, zaměřily se na programové otázky.
Pražský primátor Zdeněk Hřib

Svoboda vyzval Hřiba, aby rada Prahy už nerozhodovala podstatné otázky

Končící rada hlavního města by neměla na svých zasedáních přijímat žádná zásadní rozhodnutí. Uvedl to lídr pražské koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a její nominant na primátora Bohuslav Svoboda (ODS) v otevřeném dopisu primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti). Rada podle Svobody po volbách přijala usnesení, která mohla počkat na nové vedení. Hřib reagoval, že ze zákona jasně vyplývá, že do zvolení nové rady řídí město ta stávající.
Bohuslav Svoboda (ODS)

Povolební jednání v Praze pokračují. Spolu jednalo s Čižinského hnutím

V sídle pražské ODS v Praze 1 se dnes sešli zástupci koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s Prahou Sobě (PS). Předmětem jednání byl zejména volební program. Praha Sobě zároveň přednesla Spolu požadavek, aby se uskutečnilo setkání Spolu, Pirátů, STAN a PS. To Spolu prozatím odmítlo, neboť preferuje koalici na půdorysu té vládní, tedy Spolu, Piráti a STAN. Novinářům to dnes řekli zástupci Prahy Sobě a Spolu.
Bohuslav Svoboda (ODS)

V Praze začala jednání mezi Spolu a Piráty. Pokračovat budou za týden

Zástupci pražských Pirátů a koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se na dnešní schůzce o možné koalici na pražském magistrátu neshodli. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) je pro Piráty zásadní podmínka, že nebudou v radě s trestně stíhanými lidmi. Bohuslav Svoboda (ODS) k tomu uvedl, že Spolu chce jednat otevřeně a bez podmínek. Strany se znovu sejdou v pondělí.
Uprchlíci z Ukrajiny na pražském hlavním nádraží.

Hřib se v dopise obrátil na Fialu ohledně plánu ubytovávání uprchlíků

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zaslal dopis premiéru Petru Fialovi (ODS), ve kterém se jej dotazuje na vládní plán ubytovávání ukrajinských uprchlíků. Podle primátora má Praha i ostatní kraje nedostatek informací. Dosud na tyto dotazy dostal pouze kusé odpovědi, uvedl Hřib ve vyjádření pro ČTK po dnešním jednání hejtmanů s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN).

Aktuálně se děje

před 28 minutami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy