Zaorálek začíná zostra: Česko musí vést aktivnější politiku k EU

Praha - Nový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) vedle aktivnější politiky k EU avizoval také změny ve vedení Černínského paláce. Jeho novým prvním náměstkem by měl být Petr Drulák, bývalý šéfÚstavu mezinárodních vztahů. ANO nominovalo na náměstka, který by měl mít na starosti ekonomickou diplomacii, Martina Tlapu, jenž dříve působil mimo jiné jako náměstek ministra průmyslu. V souvislosti s náměstky padlo také jméno lidovce Pavla Svobody, jenž na této pozici měl v minulosti na starosti konzulární záležitosti.

Je už jasné, že z diplomacie, už podruhé, znovu odejde ministr doslouživší úřednické vlády, dlouholetý kariérní diplomat Jan Kohout. "Mé kroky budou mířit mimo státní službu," uvedl na dotaz ČTK. Konkrétní být Kohout nechtěl, protože pro to "nevidí žádný důvod". Před vstupem do úřednické vlády na sklonku loňského léta skončil v dozorčí radě polostátní energetické firmy ČEZ.

Zaorálek v nedávném rozhovoru s ČTK řekl, že je třeba zásadně změnit evropskou politiku České republiky. Chce, aby Praha byla mnohem aktivnější než dosud a aby nestála stranou. Zaorálek také naznačil, že v blízkovýchodní politice chce zastávat vyrovnanější postoj. Také se chce soustředit mimo jiné na zlepšení vztahů s Rakouskem.

Svoboda dnes ČTK řekl, že se v současnosti jako lídr lidovecké kandidátky připravuje na volby do Evropského parlamentu. "Oficiální nabídku jsem nedostal," řekl ČTK k možnosti nástupu jako náměstek. Svoboda byl od ledna do května 2009 ministrem a předsedou legislativní rady vlády ve vládě premiéra Mirka Topolánka. Působil také jako stálý představitel ČR u Rady Evropy.

Konec dvojkolejnosti?

„Dalo by se předpokládat, že by spolupráce premiéra a ministra zahraničí ze stejné strany, tj. s podobnými zájmy, postoji a jasnou hierarchií, mohla přispět k dobré komunikaci mezi politiky i jejich úřady. V praxi ale pochopitelně bude záležet na konkrétních tématech a kontextu," řekl EurActivu vedoucí katedry západoevropských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Tomáš Weiss.

Právě často odlišný pohled premiéra a ministerstva zahraničí a tím vznikající nejednotný český postoj k některým zahraničně-politickým a evropským tématům, byl odborníky často uváděn jako velký problém poslední politické vlády, v jejímž čele stál Petr Nečas.

Ta byla ilustrovaná vznikem dvou postů státních tajemníků, a to jak na Úřadu vlády, tak i MZV. Právě druhou zmíněnou funkci pak po svém nástupu zrušil současný ministr zahraničí v demisi Jan Kohout. Sávajícího státního tajemníka pro evropské záležitosti Vojtěcha Bellinga by podle slov Bohuslava Sobotky měl vystřídat ekonom Tomáš Prouza.

To, že bude zmíněný úřad na vládě zachován, však podle Zaorálka neznamená, že by měla dvojkolejná zahraniční politika na pořadu dne. Jak řekl v České televizi, půjde pouze o to si úkoly mezi oběma úřady rozdělit.

Mluví se však o tom, že problém by mohl nastat spíše mezi vládou a Hradem. Zatímco pravděpodobná trojkoalice v koaliční smlouvě zmiňuje především orientaci na evropskou osmadvacítku v čele s Německem, prezident Zeman se netají tím, že důležité jsou pro něj i východní trhy.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 22 minutami

Emmanuel Macron, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Politická krize ve Francii: Macron může skončit dříve, podle opozice zemi uvrhá do nejistoty

Bývalý francouzský premiér Edouard Philippe oznámil kandidaturu na prezidenta ve volbách, které se budou konat v roce 2027. Přesto připustil, že současný prezident Emmanuel Macron by mohl odejít dříve. Francie se nachází v závažné politické krizi – ani dva měsíce po předčasných parlamentních volbách není jmenován nový premiér, což je v prezidentském systému bezprecedentní.

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Záporožská jaderná elektrárna

Ukrajina musí zbourat chladicí věž Záporožské jaderné elektrárny

Chladicí věž ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny (ZAES), která byla v srpnu vážně poškozena požárem, bude pravděpodobně nutné zbourat. S odkazem na prohlášení generálního ředitele Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaela Grossiho o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

Michel Barnier

Macron jmenoval premiérem Francie Michela Barniera

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek jmenoval premiérem Michela Barniera, bývalého několikanásobného ministra, eurokomisaře a hlavního vyjednavače Evropské unie pro brexit. Barnier dostal za úkol sestavit novou vládu, informuje server France24.

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Aktuální počasí: Bude ještě vedro, platí nová výstraha

Meteorologové sice říkají, že výraznější změna počasí se blíží, ale druhým dechem dodávají, že aktuální vlna veder v Česku ještě není u konce. I dnes budou totiž teploty růst až nad třicítku, vyplývá z nejnovější výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy