ROZHOVOR | Babišova největší porážka, dostal facku jako žádný jiný premiér, zostudil se, říká Zdechovský

ROZHOVOR – Prohrál. Český premiér Andrej Babiš utrpěl největší porážku za dobu, co vstoupil na politickou scénu. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský je po verdiktu, kdy Evropský parlament přijal rezoluci k možnému střetu zájmů ministerského předsedy, přesvědčen, že pokud šéf hnutí ANO zůstane aktivně činný, znamená to vážné ohrožení pro jeho podnikání. „Babiš dostal facku jako žádný premiér před ním, dokonce trumfnul i bývalého ministerského předsedu Mirka Topolánka, jemuž Poslanecká sněmovna v roce 2009 svrhla vládu během českého předsednictví v Radě Evropské unie,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Zdechovský, který dlouho upozorňoval na Babišovy problémy a byl spoluautorem usnesení. Redakce se se členem kontrolního rozpočtového výboru Evropského parlamentu spojila ještě před jeho vystoupením v České televizi v pořadu Události komentáře.

Pane europoslanče, co znamená pro Andreje Babiše, že je v možném střetu zájmů, byť musíme zdůraznit, že usnesení není právně závazné?

V první řadě obrovskou ostudu. Je to jasný vzkaz, že ani oligarchové si nemohou dělat, co chtějí a i pro ně platí zákony. Evropská unie tak vyslala jasný signál, že si do budoucnosti bude více chránit peníze daňových poplatníků, které jdou na dotace.

Oslabí tento verdikt premiérovu pozici, například může to způsobit pokles volebních preferencí hnutí ANO?

Co se týče preferencí, tady zatím nechci předejímat, ale každopádně Andrej Babiš dostal v politice takovou facku jako žádný jiný premiér před ním v moderních dějinách České republiky. Dokonce trumfnul i bývalého ministerského předsedu Mirka Topolánka, jemuž Poslanecká sněmovna v roce 2009  svrhla vládu během českého předsednictví v Radě Evropské unie. Co je ale nepříznivé, je skutečnost, že například na české zemědělce, kteří budou nyní žádat dotace, se budou v Evropské unii dívat skrz prsty a všechny agrárníky si budou díky Babišovi pečlivě prověřovat, ale hlavně jim nebudou důvěřovat.

ŠÉF HNUTÍ ANO TLAČIL NA PREMIÉRA ORBÁNA I POLÁKY

Vy jste v nedávném článku pro EuroZprávy.cz vyslovil přesvědčení, že pokud premiér bude podle Evropského parlamentu uznán z možného ze střetu zájmů, bude muset odejít z pozice premiéra či nebude moci být ani ministrem. Nezlobte se na mě, ale jak chcete nejmocnějšího muže v zemi přinutit, aby abdikoval? Zvláště, když české úřady byly vyzvány, aby řešily Babišův možný střet zájmů.

Samozřejmě, že nemohu přesně predikovat, co se nyní stane, ale uvědomte si, že je jen otázkou času, kdy se bude muset rozhodnout, jak dál. Pokud by nedostával dotace, jeho firmy by se mohly ocitnout v problémech. Buď firmy prodá anebo odejde z politiky. Podle mého názoru jiné možnosti nejsou. V případě, že by Babišovým firmám nebyly z českého rozpočtu propláceny dotace, nemusel by být na trhu úspěšný. Například banky by mu nemusely půjčovat.

Vy jste byl přímo v Bruselu. Proto se vás musím zeptat, jaká byla v zákulisí atmosféra před hlasováním?

Mohu říci, že Babiš tlačil na maďarského premiéra Viktora Orbána, aby ho podržel, podporu zkoušel získat i od Poláků. Byť vyvíjel aktivitu, neuspěl. Výsledek svědčí o premiérově debaklu. Vždyť pro schválení rezoluce o možném střetu zájmů hlasovalo přes 70 procent europoslanců.

Už jste měl možnost mluvit se předsedkyní Výboru pro rozpočtovou kontrolu Monikou Hohlmeireovou, kterou ministerský předseda nedávno označil za pomatenou a zmínil, že problematice dotací nerozumí?

Ano, už jsme měl možnost s ní hovořit a výsledek přijala s radostí a úlevou, i když usnesení není právně závazné. Přesto je ráda, že její tvrzení podpořila nyní zmíněná rezoluce.

VLASTIZRÁDCE SI NENECHAL LÍBIT, PODAL TRESTNÍ OZNÁMENÍ

Je pro vás osobně výsledek zadostiučiněním, když vás premiér společně s pirátským europoslancem Mikulášem Peksou nazval vlastizrádcem a vy díky tomuto výroku máte policejní ochranu a vaší rodině někteří vyhrožovali smrtí?

Jako zadostiučinění to nevnímám. Premiér dostal to, o co si koledoval. Kdyby se takto hrubě nevyjadřoval, nemusel takto dopadnout. Neomluvil se mé rodině a ani dětem, které těžce snášely výhrůžky smrtí, které přicházely na základě toho, že jsem vlastizrádce. Nedokázal se nás zastat před neonacisty, kteří nám s Mikulášem Peksou hrozili, nezastal se nás a to považuji za závažné jeho pochybení. Musím ale říci, že místo Babiše se mně omluvili čtyři premiéři států z Evropské unie a žádali po mně vysvětlení, jak je možné, že jsme u něj nenašli podporu. Nyní je jasné, že si u některých ministerských předsedů Andrej Babiš výrazně zkomplikoval pozici, nebude to mít nyní jednoduché.

Údajně jste podal nepřímo na Andreje Babiše trestní oznámení pro pomluvu za zmíněný výrok o vlastizrádci. Můžete tuto informaci potvrdit či vyvrátit?

Ano, je to tak. Vše má v gesci advokátní kancelář Ronalda Němce, který bude usilovat o očištění mého jména. Výrok o vlastizrádci řekl v době začínající koronavirové pandemie na tiskové konferenci, kterou přenášela Česká televize, a tak byla vysoká sledovanost tohoto přenosu. Zlu se prostě neustupuje.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 
David Broul (použito se svolením D. Broula) Rozhovor

Fico je slovenský Chuck Norris. Vyhraje i volby, v nichž nekandiduje, říká politolog David Broul pro EZ

Slováci si o víkendu zvolili za prezidenta Petera Pellegriniho, který ve druhém kole voleb hlavy státu porazil bývalého diplomata Ivana Korčoka. EuroZprávy.cz v tomto kontextu oslovily pro rozhovor politologa Davida Broula z Univerzity Palackého v Olomouci. Broul připustil, že Pellegrini je skutečně vládní kandidát a k vítězství mu dopomohli voliči Štefana Harabina z prvního kola. „V kontextu dosavadních kroků vlády, jako je rušení Úřadu speciální prokuratury, snahy ovládnout veřejnoprávní televizi a tak dále, nečeká slovenskou demokracii v brzké době nic pozitivního,“ říká.

Více souvisejících

rozhovor Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy