Česká pomoc by mohla do Řecka odjet do konce týdne. Poslanci se přeli kvůli uprchlíkům

Česká humanitární pomoc by mohla odjet do Řecka do konce týdne. Poslancům to dnes řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Řecko čelí náporu migrantů na hranici s Tureckem potom, co jim Ankara přestala minulý týden bránit v cestě do Evropské unie. Sněmovna v závěrečném usnesení odsoudila porušování starší migrační dohody mezi unií a Tureckem ze strany Ankary a podpořila řeckou snahu o ochranu vnější schengenské hranice. Situací se budou odpoledne zabývat na mimořádné schůze ministři vnitra členských zemí EU.

"Řecká strana odsouhlasila materiál, který potřebuje a který je ochotna si převzít," uvedl Hamáček. Materiál pochází ze zásob hasičů. Ministr zopakoval, že Česko nabídlo Řecku také okamžitou finanční pomoc jeden milion eur (asi 25,5 milionu korun). Může také nabídnout dalších 20 policistů do Evropské pohraniční služby Frontex k nynějším 18. "Česká republika udělá maximum pro to, aby se neopakovala migrační krize z roku 2015," dodal Hamáček.

Sněmovna v usnesení podpořila snahu vlády nabízet humanitární, personální, finanční a technickou pomoc zemím, do nichž směřuje prvotní migrační vlna. Postavila se také za návrh na zvýšení objemu peněz na ochranu vnějších hranic unie a vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO), aby jej při vyjednávání o víceletém unijním rozpočtu podpořil. Český kabinet dolní komora vyzvala také k tomu, aby podnítila nová jednání o funkčních opatřeních k ochraně vnějších hranic schengenského prostoru.

Poslanci o situaci na řecko-turecké hranici debatovali zhruba 2,5 hodiny. "Turecko zcela otevřeně doprovází migranty na hranice s Řeckem a tím destabilizuje a ohrožuje celou Evropskou unii," uvedla Jana Černochová (ODS). Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček označil migrační vlnu za útok. "V Řecku, na turecko-řecké hranici, se v současné době možná bojuje o budoucnost Evropské unie a třeba i České republiky," prohlásil.

Diskusi vyvolaly příspěvky některých zástupců SPD, když kvůli migraci kritizovali Evropskou unii. "Evropská unie tu migraci podporuje, že vydává karty nabité penězi imigrantům," řekl předseda poslanců SPD Radim Fiala. Podle šéfa hnutí Tomia Okamury je migrační politika dílem EU. "Hodně strašíte lidi a hodně si vymýšlíte a hodně šíříte nepravdivé informace," reagoval poslanec ANO Jaroslav Bžoch.

Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová a ANO Helena Válková soudí, že diskusi chybí humanitární rozměr, když na severu Sýrie a na řeckých ostrovech jsou v táborech statisíce uprchlíků. Z jejich iniciativy se dostal do sněmovního usnesení bod, že se při řešení migrační krize nemá na lidský rozměr zapomínat, přičemž pomoc by měla směřovat zejména nejzranitelnějším skupinám lidí, tedy dětem, ženám a starším lidem.

Situace na řecko-tureckých hranicích je vážná. Bezpečnost musí být naší prioritou, avšak současně nesmíme zapomínat na humanitární rozměr migrace. pic.twitter.com/ovikABLtPU

— Helena Langšádlová (@H_Langsadlova) March 4, 2020

U tureckých hranic s Řeckem je podle Hamáčka nyní 10.000 až 15.000 migrantů. Jde podle něho zejména o Íránce, Iráčany, Pákistánce a Afghánce. "Nejedná se o migraci ze Sýrie, syrsko-turecká hranice je uzavřena," uvedl.

Zástupci unijních vlád budou odpoledne v Bruselu hledat cesty, jak Řecku pomoci a jak přesvědčit Ankaru, aby se vrátila k dodržování migrační dohody s Bruselem z roku 2016. Turecko se v ní zavázalo zastavit migrační vlnu do unie výměnou za finanční pomoc z EU. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan to však zatím odmítá.

Šéfové tří hlavních unijních institucí v úterý při návštěvě jihoevropské země zdůraznili, že ochrana hranic je zodpovědností celého evropského bloku, a slíbili Aténám pomoc 700 milionů eur (asi 18 miliard korun).

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček uprchlíci humanitární pomoc Řecko Jana Černochová Helena Langšádlová Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura Radim Fiala /SPD/ Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 42 minutami

před 47 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy