Česká vláda projedná dary mezinárodním institucím za desítky milionů

Česko by mělo do konce roku darovat vybraným mezinárodním organizacím a institucím 37,24 milionu korun. Příslušný návrh ministerstva zahraničí projedná v pondělí vláda. Navržené dary vycházejí z Koncepce zahraniční politiky ČR schválené v roce 2015 a podle ministerstva zahraničí jsou významným nástrojem pro prosazování cílů české zahraniční politiky.

Podle návrhu ministerstva zahraničí by se měly finanční dary rozdělit mezi 48 organizací a institucí. Poskytnutí daru podle předkládací zprávy vychází z politických rozhodnutí jednotlivých členů vlády a je vázáno na projekty, které souvisejí s národními zájmy Česka.

Nejvyšší dar ve výši 5,35 milionu korun by měl jít do svěřenského fondu NATO, který slouží k posílení spolupráce s kandidátskými a partnerskými zeměmi aliance. Pět milionů korun by podle návrhu ministerstva zahraničí měl dostat rakouský Institut humanitních věd (IWM), na jehož podpoře se Česko a Rakousko dohodly v roce 2017. Peníze by měly jít zejména na podporu výzkumu díla českého filosofa Jana Patočky, především jeho prací týkajících se Evropy.

Materiál počítá i s darováním 2,5 milionu korun Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) s cílem podpořit aktivity v oblasti digitalizace, stejná částka má jít i pro Mezinárodní agenturu pro atomovou energii. Dvoumilionový dar by měl jít pro Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva, 1,75 milionu korun by měla dostat mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která monitoruje situaci v konfliktních oblastech na východě Ukrajiny. Menší příspěvky směřují například pro svěřenský fond, který se zabývá odminováním v oblasti bývalé Jugoslávie, nebo na stipendia Rádia Svobodná Evropa pro novináře z Ruska a balkánských zemí.

Česko poskytuje dary mezinárodním organizacím a institucím každoročně. Loni na tyto účely vyčlenilo 24,53 milionu korun. Peníze na poskytnutí darů čerpá ministerstvo zahraničí ze svého rozpočtu.

Související

Více souvisejících

Česká republika ministerstvo zahraničí Vláda ČR oecd NATO OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy