Do Německa s karanténou? Zvažuje se vyřazení Česka ze seznamu bezpečných zemí

Německo zvažuje, že by lidé z Prahy či celé České republiky museli při příjezdu do pětidenní karantény. Radiožurnálu to dnes řekl náměstek ministra zahraničních věcí Martin Smolek. Německé ministerstvo zahraničí ČTK dnes sdělilo, že epidemickou situaci v Česku intenzivně sleduje. Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka doporučuje, aby lidé plánující cesty Německa měli pro příští dny vývoj v Česku na paměti.

"Máme zatím s ohledem na nárůst v posledních několika málo dnech informaci z Německa, že tam zvažují – to podtrhuji, není to ještě zdaleka rozhodnuto – že by buď celou Českou republiku, nebo Prahu dali do nějakého režimu, kdy by byla potřeba pětidenní karanténa, případně v kombinaci s testem," řekl Českému rozhlasu náměstek ministra zahraničí Martin Smolek.

"Německé ministerstvo zahraničí intenzivně sleduje epidemickou situaci také v České republice. Hodnocení rizikových oblastí se aktualizuje týdně. Okamžité zařazení celé země či regionu na seznam dochází, pokud je to bezprostředně nezbytné," uvedlo německé ministerstvo zahraničí na dotaz ČTK. Německé diplomatické zdroje ČTK nicméně sdělily, že Česko ještě nedosáhlo hranice k zařazení na seznam rizikových oblastí. Činí 50 nakažených za 100.000 obyvatel za sedm dní.

Pokud by se toto číslo naplnilo, není ještě automatické, že je země zařazena do rizikové oblasti, ale je to pravděpodobné. Řada významných evropských oblastí už takto v Německu klasifikována je či byla, sdělil ČTK český velvyslanec v Německu Kafka. "Doufám, že nebude působit jako šíření zbytečných obav, když řeknu, že toto je třeba mít na paměti při plánování programu pro nejbližší dny a možné cesty do Německa," dodal.

Dění v Česku během prázdnin sledovaly vedle německých úřadů také německá média. O letním Česku jako paralelním světě k Německu psal v srpnu lifestylový portál Noizz. Uvedl, že život v Praze se s výjimkou povinných roušek v metru a poloprázdných ulic odvíjel tak, jako by žádný koronavirus neexistoval. "V tramvajích a autobusech nikdo nenosil roušky," uvedl portál. Dodal také, že bylo pěkné po tak dlouhé době vidět zástupy bezstarostných lidí na večírcích, i když to bylo také zarážející. Za příklad web označil diskotéku Karlovy Lázně, kde u vstupu byla dlouhá fronta. "Večírky v době koronaviru? V Berlíně nemyslitelné. V Praze od června opět běžné," dodal portál.

O tom, že v Česku panuje zdání, že koronavirus je minulostí, psal před asi deseti dny také německý deník Bild. Poznamenal, že v Německu se to rychle rozkřiklo, takže Němci vyrazili za večírky do Prahy.

Německá média také zaujalo ohnisko nákazy v podobě pražského klubu Techtle Mechtle, s nímž je spojováno na 250 infikovaných.

Česko podle vývoje nákazy v poslední době považuje za rizikovější Francii, uvedl náměstek. "Budeme ode dneška důrazně varovat a nedoporučovat cesty do Francie s tím, že v krátké době se může Francie dostat mimo náš zelený seznam," uvedl. Ministerstvo zdravotnictví by dnes s účinností od 14. září mělo vyřadit z českého "zeleného seznamu" autonomní oblast Kanárské ostrovy, pro kterou platí výjimka z režimu nařízeného pro Španělsko.

Zelená barva značí na tzv. mapě cestovatele nízké riziko infekce. Nic na zařazení do zeleného seznamu by se nemělo měnit od 7. září ani u Chorvatska. "Včera (ve čtvrtek) jsme se dohodli, že Chorvatsko ponecháváme na našem zeleném seznamu. Budeme samozřejmě tu situaci nadále sledovat, ale zatím to riziko tam není nějak výrazně větší," řekl Smolek.

Související

Německo, ilustrační foto

Němci se bojí ruské špionáže. Myslí si, že na ni nejsou připraveni

Podle průzkumu berlínské společnosti Infratest dimap pro vysílací síť ARD, který zveřejnila agentura DPA, je většina Němců znepokojena stále častějšími operacemi ruské tajné služby namířenými proti Německu. Zároveň se obávají nedostatečné připravenosti země na tyto špionážní pokusy.

Více souvisejících

Německo hranice ministerstvo zahraničí Česká republika Praha cestování Francie Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 45 minutami

před 46 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

Sníh z českých hor nadále mizí. Tání bude pokračovat, uvedli meteorologové

V Česku se momentálně souvislá sněhová pokrývka vyskytuje pouze na hřebenech Šumavy, Krkonoš a Hrubého Jeseníku. Maximálních hodnot bylo dosaženo už v únoru. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) navíc bude tání sněhu pokračovat. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy