Do Prahy přijela řecká delegace, Vondráček řešil i situaci uprchlických dětí

Přijetí dětí z uprchlických táborů v Řecku patřilo k tématům dnešního jednání předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) se členy řeckého parlamentního výboru pro veřejnou správu, veřejný pořádek a spravedlnost. Ohledně migrace panovala shoda na celoevropském řešení včetně návratové politiky.

"Samozřejmě zazněl i požadavek týkající se 40 dětí. My jako parlamenty nejsme schopny učinit žádný závěr, protože nemáme výkonné pravomoci s tím, že snad v současné době probíhá komunikace mezi ministerstvy v neveřejném režimu," uvedl předseda Sněmovny.

Soudí, že jde o symbolickou otázku, která se ale možná stala i předmětem vnitropolitického boje v Česku i případně v Řecku.

"Shodli jsme se na jedné jediné věci naprosto stoprocentně, že musí být celoevropské řešení a jasná návratová politika," zdůraznil k migraci Vondráček. Rozumí tomu, že situace na řeckých ostrovech je neúnosná, ale je podle něj nutné také zohlednit novou situaci v Sýrii. Na základě informací od syrského chargé d'affaires poukázal na to, že Sýrie má značný zájem o návrat uprchlíků. "Je zapotřebí válkou zničenou zemi obnovit a k tomu jsou potřeba lidé, ti odborníci, kteří odešli," dodal.

K přijetí dětí bez doprovodu z uprchlických táborů vyzvalo Řecko ministry vnitra ostatních zemí Evropské unie loni v září. Premiér Andrej Babiš (ANO) se k záležitosti v minulosti postavil odmítavě. Podle něj by se Česko mělo starat především o české děti. Babiš také podotkl, že Řecko dostalo z unijních zdrojů miliardy korun na řešení uprchlické krize.

Související

Radek Vondráček a Alena Schillerová (ANO)

ANO se obrací na Ústavní soud kvůli Lex Babiš II. Koalice prý porušila, co mohla

Hnutí ANO v pátek podalo ústavní stížnost, v níž žádá zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů známého jako Lex Babiš II. Nejsilnější opoziční subjekt se domnívá, že je protiústavní a porušuje principy Listy základních práv a svobod týkající se například vlastnického práva. Návrh podepsalo 70 poslanců ANO, výjimkou byl expremiér Andrej Babiš.

Více souvisejících

Radek Vondráček (ANO) Poslanecká sněmovna Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy