Epidemie byla testem. Vláda v zásadních věcech neselhala, tvrdí Zaorálek

Epidemie koronaviru byla podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) testem, v němž vláda v zásadních věcech neselhala. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) byla přijatá opatření v souladu s ústavou. Ministři to dnes uvedli při sněmovní debatě o postupu vlády během epidemie, kterou si vyžádala opozice.

"V základní věci jsme neselhali," hájil Zaorálek rozhodnutí vlády omezit volný pohyb lidí a uzavřít školy a další veřejné prostory včetně stravovacích zařízení. Podle ministra bylo jasné, že přijímání opatření nebude dokonalé. Bylo ale nutné "zabránit všemi prostředky tomu, aby se virus šířil", uvedl Zaorálek. Podle něj vláda dala na rady odborníků, rozhodnutí byla učiněno správně a "měli jsme i trochu štěstí".

Zaorálek připustil, že přijatá opatření měla tvrdý dopad na ekonomiku, která se bude vzpamatovávat pozvolna.

"Naše opatření jsou zcela v souladu s ústavou," obhajoval přijatá omezení Vojtěch. Poukázal na to, že podle zákona má jeho úřad právo zakázat provozování stravovacích služeb. Podle Vojtěcha nelze hodnotit postup v ČR bez přihlédnutí k situaci v dalších zemích. Jako příklad uvedl Švédsko, kde opatření nebyla tak restriktivní, ale znamenala 4500 obětí koronaviru, zatímco v Česku jich je 324.

Ministr připustil, že informovanost o přijatých opatřeních měla dílčí vady, nyní se však prý už komunikace výrazně zlepšila. "Pojďme dokončit rozvolňování tak, jak máme naplánováno," vybídl ministr.

Poslanec ODS Pavel Žáček kritizoval projekt takzvané chytré karantény, který má umožnit odhalení, od koho se jednotliví lidé nakazili. Podle poslance byl projekt připravován nekoordinovaně a je poznamenán snahou propojit různorodé informační systémy. Žáček se obává, že není dostatečně zajištěno, že poskytnuté osobní údaje nebudou zneužity ke komerčním účelům.

Poslanec ODS Petr Beitl vyzval vládu, aby realizovala nákupy ochranných pomůcek před možnou druhou vlnou epidemie. "Prosím, dělejte ty nákupy a plňte ty sklady tak, aby se aspoň část toho zboží dostala zase do těch regionů na ty polikliniky, do ambulancí a lékaři nemuseli ty rukavice shánět jako za komunistů před Vánocemi banány," uvedl Beitl.

Sněmovna by podle Terezy Hyťhové (SPD) měla vyzvat vládu, aby ministerstvo školství do konce srpna připravilo pro školy krizový manuál, v němž by stanovilo jednak dopručující a jednak právně závazná opatření pro případ další epidemie.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy