Hamáček na sjezdu ČSSD: Spolupráce s Babišem a ANO je nelehká

Vládní spolupráce s hnutím ANO je pro ČSSD nelehká a od doby, kdy je premiérem Andrej Babiš (ANO), to platí dvojnásob. Ve své hodnotící zprávě předsedy to na dnešním on-line sjezdu sociálních demokratů řekl vicepremiér Jan Hamáček. Bez ČSSD, Ústředního krizového štábu řízeného ministerstvem vnitra a expertů na ministerstvu práce by podle Hamáčka bylo v Česku kvůli epidemii covidu-19 daleko hůř.

Hamáček delegátům sjezdu řekl, že spolupráce s ANO je diplomaticky řečeno nelehká. "To platilo pro vládu Bohuslava Sobotky (ČSSD), a s Andrejem Babišem jako premiérem to platí dvojnásob," uvedl Hamáček. Přesto se však sociální demokracii podařilo prosadit řadu klíčových priorit, konstatoval.

Podařilo se podle něj například zlomit odpor ANO a ministryně Aleny Schillerové (za ANO) proti zvýšení rodičovského příspěvku. Zmínil také zrušení tzv. karenční doby, setrvale nízkou nezaměstnanost v ČR, růst průměrné mzdy či důchodů. "Prosadili jsme zálohované výživné, vždy jsme v top desítce nejbezpečnějších zemí světa," shrnul Hamáček.

Pokud vláda působí někdy v boji s covidem-19 chaoticky, je to kvůli ne vždy zcela šťastnému vystupování hnutí ANO, míní. "Troufám si říci, že bez sociální demokracie, vnitrem řízeného Ústředního krizového štábu a experty řízeného ministerstva práce a sociálních věcí by bylo v ČR daleko hůř," uvedl. Poslední rok byl kvůli koronaviru drsný a otestoval schopnosti i charakter, dodal.

Hamáček řekl, že přebral stranu, jejíž preference spadly ze 20 procent na sedm. "Hádky přes média bavily novináře, ale nás potápěly hlouběji," uvedl. Podařilo se podle něj zabránit tomu, aby se jednotlivá stranická křídla vzájemně potápěla v přímém přenosu. "Zbavujeme se nálepky rozhádané partaje," dodal.

Připustil však, že dostat stranu na slibovaných deset procent hlasů ve volbách je složitější, než sám čekal. "Věděl jsem, že to nebude sprint, čekal jsem běh na dlouhou trať. Reálně je to ale desetiboj, který stále probíhá," konstatoval.

Senátor Petr Vícha vystoupil s ostrou kritikou vedení strany i spolupráce s ANO. ČSSD podle něj vstupem kabinetu "spáchala sebevraždu" skokem z 15. patra. Nyní se nachází zhruba ve třetím a není cesty zpět. "Kdo má rád Babiše, tak volí ANO. Kdo ho nesnáší, nemá důvod volit nás, když ho držíme u moci," konstatoval Vícha.

Vstup do vlády kritizoval i bývalý senátor Jiří Dienstbier. "Jeho výsledkem je, že nejsme v Evropském parlamentu, že jsme přišli o senátorský klub, přišli o účast ve třetině krajských zastupitelstev a můžeme se doopravdy dostat i mimo Sněmovnu," shrnul.

Šéf pražské ČSSD Petr Pavlík uvedl, že strana pod nynějším vedením prohrála katastrofálně všechny volby a Hamáček se po posledních bál čtyři měsíce svolat předsednictvo. Kritiku za vnitrostranickou práci při tvorbě programu si vyslechla i místopředsedkyně a ministryně práce Jana Maláčová.

Někdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček řekl, že voliči vnímají sociální opatření vlády jako výsledek Babišovy práce. "Nám zbylo pár ministerských křesel a křesel náměstků, prodali jsme se za pár drobných," řekl. Na covid-19 je podle něj krátký i Babišův marketing, který odhalil jeho absolutní neschopnost. Aktuální vláda je z hlediska správy země suverénně nejhorší v samostatné ČR, dodal. "Můžeme říkat, že za to může Babiš, ale my jsme v tom s ním, neseme spoluzodpovědnost," řekl.

Ostatní straníky odsoudil poslanec Jiří Běhounek. "Vy si pořád lžete do kapsy a útočíte na ty, kteří pracovali s největším nasazením," uvedl. Delegáti se podle něj chovají jako ve Sněmovně a kvůli živému přenosu "vystupují s věcmi mimo mísu". "Všichni ztratili paměť a jsou pokrytci. Pokud to takto zůstane, nemáme šanci ani v podzimních volbách," prohlásil.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček ČSSD Vláda ČR Hnutí ANO Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 36 minutami

před 56 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy