Jurečka si přeje, aby Zeman případně respektoval většinu pro opoziční koalice

Prezident Miloš Zeman by podle předsedy KDU-ČSL a lídra Spolu v Olomouckém kraji Mariana Jurečky měl po volbách při rozhodování o tom, koho pověří sestavením vlády, respektovat případnou většinovou koalici Spolu a Pirátů se Starosty. Jurečka to dnes na dotaz ČTK řekl v Rokytnici na Přerovsku, kde odevzdal svůj hlas do sněmovních voleb.

Sestavení koalice s nejméně 101 hlasy bude Jurečka považovat za volební úspěch.

"Já bych si přál, aby (Zeman) respektoval vůli, která vzejde z voleb. Pokud ta vůle řekne, že tady naše dvě koalice mají více jak 101 mandátů, tak aby i podle toho konal z hlediska toho, koho pověří sestavováním vlády a koho následně pověří premiérem," uvedl Jurečka. Sestavení většinové koalice je podle Jurečky zásadní. "K čemu by nám bylo, že bychom třeba jako koalice Spolu (volby) vyhráli, ale nedokázali bychom sestavit většinou koaliční vládu. Beru jako největší hodnotu úspěchu, aby tady mohla vzniknout většinová koaliční vláda, kterou bude sestavovat koalice Spolu a bude mít za premiéra (předsedu ODS) Petra Fialu," uvedl Jurečka.

Zeman v minulosti uvedl, že šanci sestavit kabinet dá předsedovi vítězné strany či hnutí, nikoli koalice. V předvolebních průzkumech se na prvním místě umisťovalo právě hnutí ANO.

Kvůli nejasnostem ohledně Zemanova zdravotního stavu panuje na politické scéně nervozita. "Není to teď pro nás vůbec jednoduchá situace. My bychom teď potřebovali, aby tady byl prezident, který má sílu, má kapacitu a energii dát svůj čas dobrému povolebnímu jednání se zástupci všech stran zvolených do Poslanecké sněmovny. Takže já byl bych rád, abychom mohli znát okolnosti zdravotního stavu prezidenta nejen jako politici, ale i jako občané, protože to je opravdu za celé období jeho mandátu jeden z nejklíčovějších okamžiků," uvedl Jurečka.

Voličské hlasy dnes a v sobotu předurčí, zda bude pokračovat vláda Andreje Babiše (ANO), nebo většinu v dolní komoře získají koalice Spolu a Pirátů se Starosty. Pro Babiše jsou podle jeho vyjádření nynější sněmovní volby politicky nejdůležitější. Předem vyloučil pouze vládní spojenectví s Piráty. Jejich představitelé vyloučili vládu s Babišem stejně jako lídři STAN a koalice Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Podle nich jsou volby šancí na změnu dosavadního stylu vládnutí.

Související

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) volby 2021 KDU - ČSL Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy