Kauza ROP Severozápad: Expolitik Leo Steiner vyzval kraje k vymáhání škody

Bývalý regionální politik a státní úředník Leo Steiner vyzval vedení Ústeckého a Karlovarského kraje k vymáhání škody v kauze Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. V kauze podal státní zástupce obžalobu na 27 místních politiků a podnikatelů.

Steiner dříve pracoval na Úřadu regionální rady ROP Severozápad. V roce 2012 po odchodu z úřadu upozornil na možnou korupci související s ROP Severozápad a později podal kvůli údajným machinacím s evropskými dotacemi trestní oznámení. Dnes novinářům Steiner řekl, že chce přimět oba kraje, aby o vymáhání škody v kauze jednala zastupitelstva ještě před krajskými volbami. 

Steiner už v roce 2012 podal trestní oznámení kvůli podezření na předražení některých krajských zakázek. "Platit musí viníci, pokud někdo způsobí nějakou škodu, nechť ji zaplatí. Budu na zastupitelstvu v Ústeckém a Karlovarském kraji a byl bych rád, pokud by tam byl požadavek na vymáhání škody zařazen jako zvláštní bod programu," uvedl.

K zařazení bodu do programu potřebuje veřejnost 1000 podpisů před jednáním. Steiner věří, že to nebude nutné a iniciativu převezmou zastupitelé. "Spousta projektů byla předražena. Majetek organizované zločinecké skupiny, která stane před soudem, je veliký. Věřím, že se alespoň část z něj vrátí občanům," řekl. "Dopisem jsem vyzval vedení krajů včetně všech zastupitelů a ministryni financí, aby v kauze ROP Severozápad vymáhali škodu po vinících," uvedl.

ROP Severozápad provázely potíže od roku 2010. Program byl kvůli neprůhlednému rozdělování peněz a chybám v projektech také téměř na dva roky pozastaven. EU vyměřila za chyby už dříve sankci 2,7 miliardy korun.

S vyšetřovateli spolupracuje jeden z obžalovaných, bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz. Mezi obžalovanými jsou ve své době vlivní podnikatelé Alexandr Novák či Daniel Ježek, tři bývalí hejtmani a úředníci. "Škoda byla vyčíslena na 14 miliard korun, tu škodu mají zaplatit viníci, nikoliv daňoví poplatníci," uvedl Steiner.

Osoby v tomto případě policie začala stíhat kvůli poškození finančních zájmů EU, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, účasti na organizované zločinecké skupině, zneužití pravomoci, porušení povinnosti při správě cizího majetku a podplácení.

Související

Ilustrační foto

Před soudem stane kvůli dotaci z ROP Severozápad deset lidí

Před ústeckým krajským soudem stane deset lidí obžalovaných v souvislosti s dotací z regionálního operačního programu (ROP) Severozápad na rekonstrukci mosteckého hotelu. Hlavní postavou případu je bývalý ředitel a bývalý akcionář regionální stavební firmy Herkul Vladimír Repáč.

Více souvisejících

rop severozápad Leo Steiner Ústecký kraj Karlovarský kraj

Aktuálně se děje

před 31 minutami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy