Soumrak politických stran? Některým členů ubývá, jiné rostou jen pomalu

Z aktivní politické účasti se stává v Česku rarita. Tradičním stranám zvoní umíráček a po tisícovkách je opouští členská základna, zatímco nové partaje se do náboru příliš nehrnou. Komunisté, kterým se po 30 letech od Sametové revoluce, podařilo získat nepřímý podíl na vládě, ztratili za posledních devět let až polovinu členů.

V loňském roce odešlo dalších 3000 komunistů, čímž se jejich řady smrskly na 31,5 tisíc. Potvrzuje se tak dlouhodobý trend, kdy se samotné meziroční úbytky pohybují v rozmezí dvou a půl až tří tisíc. Průměrný věk člena navíc po delší dobu činí 74 let. Tím KSČM také přichází o volební potenciál. Informoval o tom server E15.cz

„Komunistická strana je jednou z těch, které nemají velký potenciál nabírat nové voliče. Členská základna je proto pro komunisty stěžejní, protože dosavadní členové nabalují voliče z okruhu rodiny a dalších známých,“ řekl politolog Petr Just pro web E15. 

Ve srovnání s členským úbytkem je počet nově příchozích členů irelevantní. Například v loňském roce se KSČM rozrostla o pouhé dvě stovky nových komunistů. „Bohužel se setkáváme s tím, že řada sympatizantů do strany nevstoupí kvůli její minulosti a obavám o zaměstnání,“ konstatoval místopředseda strany Petr Šimůnek.

„Tradiční strany ztrácejí podporu a pro potenciální politiky tak znamenají menší šanci na zisk exekutivní funkce. A naopak nové a atraktivní strany nabírání členů většinou přísně regulují,“ vysvětlil politolog příčiny tohoto trendu.

Nejlépe se v rozšiřování své členské základny daří hnutí SPD, kdežto Piráti jsou na tom hůř. Ačkoliv chtěli do krajských voleb získat šest stovek lidí, přibylo jich cca 100. „Pandemie koronaviru nám zastavila náborovou kampaň, tak uvidíme, kolik lidí stihneme ještě přijmout. Stále máme ještě tři měsíce a zájemců se hlásí dost,“ neztrácel na optimismu šéf mediálního odboru Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM komunisté Vojtěch Filip (KSČM) politické strany

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy