Lidovci navrhují ošetřovné 80 procent zpětně od 11. března

Lidovečtí poslanci navrhují zvýšení ošetřovného na 80 procent denního základu příjmu zaměstnanců zpětně od 11. března. Na dnešní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny to řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Vláda počítá se zpětnou platností od 1. dubna.

Kabinet by podle Jurečky také měl umožnit větší propustnost zejména přes hranice se Slovenskem a Polskem. Problémy mají firmy, podnikatelé, rodiny, ale i studenti a školy, uvedl.

Stát ošetřovné vyplácí rodičům dětí do 13 let věku. Vztahuje se na celou dobu uzavření škol, a to i zpětně. Vláda v pátek schválila jeho navýšení na 80 procent denního základu příjmu zaměstnanců místo dosavadních 60, a to zpětně od začátku dubna.

Tiskovka teď na našem FB. O čem?- ošetřovné 80% zpětně k 11.3.- větší podpora OSVČ, dohodářů, pendlerů, s.r.o.- zrušení silniční daně letos- DPH jen ze zaplacených faktur- obnovení plánovaných zdrav. výkonů- dofinancování soc. služeb - vyšetření důvodů vzniku Covid19 pic.twitter.com/vGyhftqSBc

— KDU-ČSL (@kducsl) April 21, 2020

Jurečka také zopakoval, že vláda by neměla zapomenout na pendlery, pro které lidovci navrhují stejnou částku, jako dostaly osoby samostatně výdělečně činné, tedy 25.000 korun. KDU-ČSL také navrhuje kompenzaci nákladů na nájemné ve výši 70 procent subjektům, které musely zavřít z důvodu koronavirových opatření. Firmám chtějí lidovci umožnit odložit povinnost platby daně z přidané hodnoty až o 12 měsíců. "Budeme také dávat návrh na odpuštění silniční daně v letošním roce," uvedl Jurečka. Podle nej by tak firmám a malým živnostníkům mohlo v součtu zůstat až 160 miliard korun.

Na plénu Sněmovny chce KDU-ČSL také otevřít debatu o přeshraničním styku zejména se Slovenskem a Polskem. "Problémy mají nejen firmy, podnikatelé, rodiny, ale i studenti, vysoké školy, které řeší, jakým způsobem se studenty pokračovat ve studiu," řekl šéf strany. Cestování Čechů do ciziny a vstup cizincům do Česka vláda zakázala zhruba v polovině března.

Lidovci také apelují na vládu, aby včas řešila situaci s financováním sociálních služeb a aby myslela na pracovníky v těchto službách v obtížné současné situaci s mimořádnou odměnou. Podle místopředsedy KDU-ČSL a předsedy sněmovního evropského výboru Ondřeje Benešíka chtějí lidovci také vyzvat premiéra Andreje Babiše (ANO), aby na Evropské radě otevřel otázku prošetření vzniku a šíření koronavirové pandemie.

Pro prodloužení nouzového stavu strana hlasovat nebude, pokud nenastanou opravdu zásadní důvody, řekl Jurečka. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) jej požaduje, aby bylo nadále možné například centrálně nakupovat ochranné prostředky. Podle Jurečky ale měla vláda předložit ve stavu legislativní nouze novelu zákona o veřejných zakázkách, kde by některé věci upravila, aby mohla jednat operativně.

Související

Ilustrační foto

V Česku přibývá lidí, kteří si kvůli péči o blízké berou ošetřovatelské volno

V Česku postupně přibývá lidí, kteří si kvůli péči o blízké berou dlouhodobější ošetřovatelské volno. Loni toto ošetřovné, které se platí z nemocenského pojištění, mělo asi 18.000 žen a mužů. Bylo jich tak téměř o 4100 víc než v předchozím roce, tedy o 29 procent. Na dávku se vyplatilo asi 210 milionů korun. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), která dávku na ošetřování vyplácí. Experti poukazují na to, že se stárnutím společnosti potřeba péče dál poroste. Ministerstvo práce plánuje úpravy podpory.
Ilustrační fotografie.

Od ledna se prodlouží otcovská dovolená, dostupnější bude ošetřovné

Od ledna příštího roku se na dva týdny prodlouží otcovská dovolená, kterou může muž čerpat po narození dítěte. Snazší bude také získat příspěvek na dlouhodobé ošetřovné, u lidí umírajících nebude nutná předcházející hospitalizace. Rozšíří se také okruh lidí, kteří budou mít nárok na volno a příspěvek v době ošetřování.

Více souvisejících

ošetřovné Marian Jurečka (KDU-ČSL) KDU - ČSL Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy