Nejvíce senátních finalistů mají STAN, ANO, a ODS. Propadli komunisté, neuspěl Dienstbier

Po sečtení 90 procent senátních okrsků dnes postupovali do finále kandidáti ANO a Starostů v deseti obvodech. Adepti STAN a SLK vítězili v osmi z 27 obvodů, zástupci ANO ve třech. Kandidáti ODS byli na prvních dvou postupových místech v devíti obvodech, z toho v pěti na prvním místě. Zástupci KDU-ČSL se prosadili v šesti obvodech, v polovině z nich vítězili.

ČSSD, která obhajovala deset křesel, měla šanci znovu získat nejvýše polovinu z nich. Do finálového kola postupovali také tři kandidáti TOP 09, dva adepti Pirátů a oba senátoři z hnutí Senátor 21.

KSČM, SDP ani Trikolóra se neprosadily, neuspěli ani bývalí ministři včetně předsedy senátní ústavní komise Jiřího Dienstbiera (ČSSD).

Vyplývá to z průběžných výsledků hlasování, které byly zveřejněny na volebním webu. Volební účast podle průběžných výsledků hlasování přesáhla 36 procent.

Žantovský vidí mnoho společných postojů se soupeřem Láskou

Ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský uvítal postup do druhého kola senátních voleb v Praze 5. Kandidát, kterého nominovaly ODS, TOP 09 a STAN, podle předběžných výsledků těsně vyhrál první kolo před obhajujícím senátorem Václavem Láskou (Senátor 21). Žantovský uvedl, že s Láskou mají mnoho společných postojů.

"Těší mě, že jsme postoupili do druhého kola. Kandidovat v obvodě, kde kandiduje současný senátor, není nikdy jednoduché a my jsme věděli, že to nebude lehké a připravili jsme se na to a zatím se nám daří," řekl Žantovský novinářům ve volebním štábu TOP 09. Svou strategii pro druhé kolo nenastínil.

K předběžným výsledkům voleb, v nichž postupující kandidáty do druhého kola dělily dva procentní body, uvedl, že s protikandidátem Láskou, mají mnohá společná stanoviska a podobné postoje, proto se voliči museli rozhodovat a hlasy se tak tříštily. V příštích dnech by se však podle Žantovského mohly řešit témata, v nichž se kandidáti liší. O jaká by se mohlo jednat však neuvedl.

Obhajující senátor Láska v roce 2014 kandidoval jako nestraník za lidovce a Zelené, nyní jej kromě toho podporují i Piráti, jeho vlastní hnutí Senátor 21 a Liberálně ekologická strana (LES).

Smoljak považuje Stehlíka za silného soupeře pro druhé kolo

Senátor David Smoljak (STAN) uvítal postup do druhého kola senátních voleb v Praze 9 i to, že získal víc hlasů než při loňských doplňovacích volbách. Svého protikandidáta pro druhé kolo, vojenského historika Eduarda Stehlíka (za ODS) označil za silného soupeře. Stehlík, který v prvním kole skončil na druhém místě, řekl, že sice prohrál bitvu, ale ne válku.

"Mám radost, že jsem postoupil do druhého kola, a to větším počtem hlasů, než jsem měl loni. Nyní to bylo skoro třikrát tolik. Považuji to za dobrý výsledek," řekl Smoljak. Stehlík bude podle něj do druhého kola těžkým soupeřem. "Už jsem jednou proti kandidátovi ODS stál, a to jako outsider. Nyní je ale situace jiná," řekl ČTK.

Způsob kampaně zatím nijak výrazně měnit nechce. "Ještě si na to sedneme, ale plusem je to, že v druhém kole už budu jediný s příjmením Smoljak, v prvním kole jsem měl trochu obavy, aby si nás lidé nespletli," dodal. V Praze 9 kandidoval i jeho bratr Filip Smoljak za uskupení Pro zdraví, podle předběžných výsledků získal 3,6 procenta.

Stehlík poděkoval všem voličům, kteří mu dali hlas a poslali jej do druhého kola. "Blahopřeji panu Smoljakovi k výsledku, ale jako voják vím, že jsme prohráli bitvu, ale ne válku," řekl Stehlík. "Vůbec jej (Smoljaka) nepodceňuji, akorát jsem občas nevěděl, jestli proti mě nekandiduje pan (Zdeněk) Svěrák nebo Jára Cimrman," dodal. O podobě kampaně a jejích případných úpravách pro příští týden bude ještě jednat se svým týmem. "Dnes a zítra si na to sedneme, takže nyní to komentovat nebudu," řekl.

Související

Ústavní soud, ilustrační foto

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který si u voleb nesejmul roušku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže, který si u krajských voleb nesejmul roušku, volební komise jej tak nemohla identifikovat a neumožnila mu hlasovat. Muž se obrátil nejprve na Krajský soud v Brně, volby v Jihomoravském kraji považoval za neplatné. Krajský soud návrhu nevyhověl, správnost jeho rozhodnutí nyní potvrdili také ústavní soudci. Usnesení je dostupné v databázi soudu.
Volby, ilustrační foto

Výsledky senátních voleb 2020 platí, NSS žádné stížnosti nevyhověl

Výsledky letošních voleb do Senátu jsou definitivně platné, Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze sedmi stížností, které dostal v zákonné lhůtě. Jako poslední dnes zamítl společný podnět Aliance národních sil a Jednotných, zjistila ČTK z úřední desky. Stěžovali si na nerovný přístup do médií a nevýhody, které z toho plynou pro mimoparlamentní strany.

Více souvisejících

krajské a senátní volby 2020 Senátní volby Hnutí ANO ODS Starostové a nezávislí (STAN) ČSSD KSČM David Smoljak Michael Žantovský Václav Láska Jiří Dienstbier ml.

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 1 hodinou

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 5 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 5 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

Invaze do Rafahu znepokojuje i USA. Biden chce mluvit s Netanjahuem

Prezident USA Joe Biden bude v pondělí mluvit s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem o plánované ofenzivě izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Oznámil to Bílý dům, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy