Nouzový stav v ČR kvůli koronaviru: Zeman a opozice podporují opatření vlády

Opoziční politici vyjadřují podporu vyhlášení nouzového stavu a dalším opatřením, která vláda přijala v souvislosti s šířením nákazy koronavirem. Lidé podle nich mají přijatá opatření respektovat. Opozice zároveň vyzývá vládu, aby zajistila dostatek ochranných pomůcek pro zdravotníky.

"Jako opoziční politik nemám úplné informace, nezbývá mi proto než respektovat a podpořit rozhodnutí vlády o nouzovém stavu. Věřím, že může pomoci situaci řešit," uvedl na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Pokud máme krizi zvládnout, musí být lékaři, sestřičky, ale i hasiči, policisté aj. plně vybaveni. Není možné, aby čelili náporu koronaviru bez dostatečného vybavení. Proto budu chtít po premiérovi a min. zdravotnictví, aby veřejnost informovali, kdy toto vybavení bude dodáno.

— Petr Fiala (@P_Fiala) March 12, 2020

"Zároveň bych vyzval premiéra, aby okamžitě reagoval na nedostatek respirátorů a zdravotního materiálu pro lidi v první linii. Pokud máme krizi zvládnout, musí být lékaři, sestřičky, ale i hasiči, policisté a jiní plně vybaveni. Není možné, aby čelili náporu koronaviru bez dostatečného vybavení. Proto budu chtít po premiérovi a ministru zdravotnictví, aby veřejnost informovali, kdy toto vybavení bude dodáno," doplnil.

"Je to tvrdé, ale čím přísnější budou opatření teď, tím méně bude neštěstí. Tak to prostě je," reagovala na vládní opatření první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. "Vláda i my v opozici se budeme snažit zmírnit dopady. Vláda musí zajistit respirátory. Je potřeba více testů. Ale hlavní je omezit kontakty. Zpětně to oceníme," uvedla.

"Opatření respektuji jako nezbytná a prosím všechny, aby je akceptovali. Dovoluji si jen skromně podotknout, že když jsem před týdnem vládu peskoval za to, že dopouští desetitisícová srocení na derby Slavia-Sparta a na Matějské pouti, byl jsem za populistu," uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vedení KDU-ČSL míní, že kroky vlády jsou na místě. "Je důležité, že vláda vyhlásila stav nouze, aby mohla operativně podnikat nezbytné kroky," řekl na tiskové konferenci předseda lidovců Marian Jurečka. Strana zároveň apelovala na vládu, aby zvýšila ošetřovné ze 60 na 100 procent a aby kompenzovala firmám ušlý zisk. "Musíme zajistit fungování ekonomiky. Jsme ochotni se bavit s vládou o letošním schodku rozpočtu," uvedli lidovci na twitteru.

Na základě iniciativy @JStredula a @MJureka jsme s kolegy z vyboru @EPSocialAffairs připravili výzvu pro @ZEK_Praha k přípravě záchranného ekonomického balíčku na snížení dopadů #koronavirus Máme podporu kolegů nejen @EPPvEP_CZ, ale napříč @Europarl_CS pic.twitter.com/dPACUqKnuF

— Tomáš Zdechovský ???? (@TomZdechovsky) March 12, 2020

Vládní opatření proti koronaviru považuje prezident Miloš Zeman za nezbytná. Vyzval lidi, aby dodržovali stanovená pravidla a nepodléhali strachu a panice. Na twitteru to uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. 

Prohlášení prezidenta republiky ?? pic.twitter.com/OV4xAC5sJs

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) March 12, 2020

"Opatření přijatá vládou České republiky jsou nezbytná pro ochranu zdraví nás všech," uvedl Zeman. Kabinet má plnou podporu prezidenta. "Prosím, dodržujte stanovená pravidla. Zároveň vás všechny prosím, nepodléhejte strachu a panice. Naše země vždy dokázala překonat všechna protivenství. Dokážeme to i nyní," uvedl Zeman. Dodal, že všichni mají táhnout za jeden provaz a být k sobě vzájemně ohleduplní a laskaví.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) ODS Olga Richterová (Piráti) Česká pirátská strana Miroslav Kalousek Vláda ČR Miloš Zeman Marian Jurečka (KDU-ČSL) KDU - ČSL Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy