ODS, TOP 09 a lidovci prodloužení nouzového stavu nepodpoří

Koalice Spolu se definitivně rozhodla nepodpořit žádost vlády o prodloužení nouzového stavu. Na tiskové konferenci ve Sněmovně to dnes řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vadí, že s nimi vláda o řešení pandemie dostatečně nejedná. Trojkoalice také kritizovala hnutí ANO za to, že nepodpořilo ve Sněmovně projednání návrhu volebního zákona.

Vláda požádala o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů, tedy do 16. března. Nouzový stav jinak skončí v neděli 14. února. Menšinová vláda ANO a ČSSD zatím nemá pro svou šestou žádost dostatečnou podporu. Na úterním jednání s opozicí podporu nenašla, další jednání se očekávala dnes.

Podle Pekarové od premiéra Andreje Babiše (ANO) nezazněly žádné konkrétní návrhy nebo snaha o řešení. "Jsme až šokováni tím, jakým způsobem vláda k tak závažné situaci přistupuje, jak jí nezáleží na lidských životech a na řešení epidemie," řekla. Pokud by podle ní na tom vládě záleželo, snažila by se již dávno podporu pro nouzový stav vyjednat. Kritizovala, že hnutí ANO odmítlo předřadit na jednání Sněmovny body, které koalice Spolu požadovala. Podle Pekarové za takové situace koalice nemůže podpořit prodloužení nouzového stavu. Rozhodnutí označila za definitivní. Zástupci koalice Babiše také opakovaně kritizovali za to, že v této situaci dnes odletěl na návštěvu Srbska.

V minulosti s prodloužením nouzového stavu vládě pomáhali komunisté, nyní to již odmítají. Podporu vláda zatím nezískala ani u koalice Pirátů a STAN. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) nevyloučil, že by vláda mohla v krajním případě vyhlásit i nouzový stav nově, i když to podle právníků může být protiústavní. Předseda ODS Petr Fiala nechtěl takovou možnost komentovat. "Nepředbíhejme, s čím vláda přijde," řekl na novinářský dotaz. Vláda by podle něj měla konečně začít jednat o úpravě krizového stavu, aby se nouzový stav stále prodlužovat nemusel.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS top 09 KDU - ČSL Poslanecká sněmovna Vláda ČR Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy