Omluvte se záchranářce a požádejte, aby zůstala, apeluje exhejtman Bendl na vedení kraje

Stojí na straně záchranářky. Bývalý hejtman Středočeského kraje Petr Bendl (ODS) vyjádřil podporu i vydavatelství Náš region. Na lokální zpravodajský web totiž Krajský úřad Středočeského kraje podal trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy, neboť zveřejnil otevřený dopis záchranářky Veroniky Brožové, jež si v něm v době koronavirové pandemie stěžovala přímo hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO) na nedostatek ochranných pomůcek na základně ve Zdibech. „Osobně nejsem příznivcem trestních oznámení. Přijde mně zcela normální, že média zveřejnila obavy a strach z pohledu záchranářů. Co mně ale přijde za hranou, je, že ta, která se ozvala, musí od záchranářů odejít. Dotčené by se měli omluvit a požádat ji, aby zůstala,“ říká pro EuroZprávy.cz poslanec Petr Bendl.

Kritika nadřízených se nevyplácí. Pocítila to i Veronika Brožová, když v polovině března při začínající koronavirové pandemii napsala hejtmance Středočeského kraje Jaroslavě Pokorné Jermanové otevřený dopis, v němž uváděla, že na základně Zdravotnické záchranné služby ve Zdibech mají jediný respirátor a tři ochranné balíčky na výjezd k infikovanému pacientovi. Žádala o ubezpečení, že se situace zlepší. „Skutečnost, že v celé České republice byl extrémní nedostatek ochranných pomůcek je neoddiskutovatelný fakt. Všichni jsme tak byli nuceni hledat řešení jak ochránit své nejbližší i sebe sama,“ konstatuje pro EuroZprávy.cz Petr Bendl, který byl osm let hejtmanem Středočeského kraje, a to v době od roku 2000 do 2008. 

Nešťastná kauza dehonestuje těžkou práci zdravotníků

Kraj i Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje v čele s jejím ředitelem Jiřím Knorem přesto tvrdí, že měli všeho dostatek a tvrzení Brožové označili za nepravdivé. Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová dokonce ve středečním pořadu Události komentáře na České televizi neustále ukazovala graf, podle něhož byla výbava pomůcek zajištěna,  A šéf středočeských záchranářů Knor navíc už dříve Brožové vzkázal, že porušila pracovní řád. Zkušená záchranářka, kterou se zatím EuroZprávy.cz. pokoušely kontaktovat marně, pro Českou televizi uvedla, že na konci června od Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje na konci června odchází. „Jak už jsem řekl, to je smutné. Myslím, že by v téhle situaci bylo na místě se dotčené omluvit a požádat ji, aby zůstala. Současná odezva od nadřízených v případě záchranářů-zdravotníků, tedy lidí, kteří  jsou vystaveni každý den značným rizikům, a odvaha patří k jejich morálnímu vybavení, mi přijde, slušně řečeno, jako extrémně nešťastná a v podstatě dehonestující jejich těžkou a odpovědnou práci,“ rozčiluje poslanec Občanské demokratické strany.

Nedostatek ochranných pomůcek navzdory tvrzení kraje, tehdy přiznal i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se na svém twitteru právě v polovině března omluvil za nedostatek roušek a respirátorů, na který si stěžovaly některé nemocnice či zdravotní sestry. Do celého sporu se zamotalo i vydavatelství Náš region, které v celém znění uveřejnilo otevřený dopis záchranářky Veroniky Brožové, kterým oslovila hejtmanku Pokornou Jermanovou. Úřad nyní přiznal a upřesnil, že nepodal trestní oznámení na Brožovou, ale je adresováno lokálnímu zpravodajskému webu a podáno bylo pro šíření poplašné zprávy. Oznámením se zabývají pražští kriminalisté z odboru extremismu a terorismu, a to kvůli tomu, že údajné protiprávní jednání ze strany média se odehrálo v době, kdy na území země platil nouzový stav, který vláda během pandemie vyhlásila. „Přijde mně zcela přirozené, že média zveřejnila obavy a strach z pohledu záchranářů. Považuji to za normální a v podstatě je to jejich povinností i náplní určitého poslání,“ obhajuje svobodu tisku bývalý ministr zemědělství v Nečasově vládě v letech 2011 až 2013.

Ani falešnou zvěst o smrtelném mraku neřešil trestním oznámením

Bendl, který byl do Sněmovny zvolen za volební obvod Středočeského kraje, tvrdí, že situace v regionu, v němž žije přes 1,3 milionu lidí, byla při koronavirové infekci kritická a navíc z Prahy před obavami a strachem před onemocněním prchly do středních Čech ze svých domovů na chaty a chalupy desítky i možná stovky tisíc lidí. „Z tohoto pohledu je množství ochranných prostředků, které měli nejen krajští záchranáři, ale i zdravotníci, pracovníci v sociálních službách naprosto nedostatečné. A tak se vůbec nedivím, že se na tento fakt snažili nejen záchranáři upozorňovat. Strach z neznámého semknul spoustu lidí a probudil obrovskou vlnu solidarity a snahu pomáhat si. To zabralo a nejen u nás.“

Podporu nemá hejtmanství ani u premiéra Andreje Babiše, stranického šéfa hnutí ANO, jehož je Pokorná Jermanová členkou. Ministerský předseda pro ČTK totiž uvedl, že postup ze strany hejtmanky byl nešťastný a  podané trestní oznámení považuje za zbytečné. Robin Povšík, šéf středočeské ČSSD, která je v kraji v koalici s ANO, vyzval, aby hejtmanka trestní oznámení stáhla, a to i přesto, že není členem zastupitelstva ani rady. To podle Petra Bendla ale nepůjde. „Trestní oznámení už ze zákona nejde stáhnout, a tak orgány činné v trestním řízení budou muset svou energii a čas věnovat kauze, která je dle mého přesvědčení zbytečná a zůstane smutnou tečkou za obdobím obav,“ je přesvědčený bývalý ministr dopravy ve druhém Topolánkově kabinetu v roce 2009.

Bendl přiznává, že během doby, kdy vykonával funkci středočeského hejtmana, se dostal do řady krizových situací a zažil i moment, kdy mohl některé občany sám obvinit z šíření poplašené zprávy. „Osobně jsem nikdy nebyl a nejsem příznivcem řešení problémů prostřednictvím trestních oznámení,“ uvádí bývalý místopředseda ODS. Rodák z Kladna prožil horké chvíle zejména při povodních v roce 2002, které rovněž zpustošily středočeský kraj. „Evakuovali jsme více než 24 tisíc lidí a pomáhali řešit jejich těžkou situaci. Je proto jasné, že se právě v těchto dramatických momentech vyskytla panika, kterou šlo rovněž též hodnotit jako šíření poplašné zprávy,“ vybavuje si Bendl. Konkrétně v neratovické  Spolaně tehdy došlo k úniku smrtelně nebezpečného chlóru. „Naštěstí unikal do Labe. Lidé ale v jednu chvíli utíkali v panice ze svých domovů a v okolních vesnicích někdo šířil informace, že se jejich směrem sune velký, smrtelně nebezpečný mrak. Což nebyla pravda. Ani na vteřinu mě nenapadlo řešit situaci trestním oznámením,“ uzavírá exhejtman Petr Bendl.

Související

Petr Bendl (ODS) Rozhovor

Na migrantech moje kampaň rozhodně nestála. Z Pirátů vyrostla silná levicová strana, přiznává Bendl

ROZHOVOR – Upoutal na sebe pozornost, která mu možná uškodila. Poslanec ODS Petr Bendl, který neúspěšně kandidoval ve druhém kole do Senátu ve volebním obvodu Kladno, se před finální fází vymezil proti přistěhovalcům. Jeho vítězná protikandidátka Adéla Šípová, za níž stáli Piráti a hnutí STAN, totiž v minulosti podporovala přijetí kvót pro rozdělování ilegálních migrantů přicházejících do Evropy. „Nešlo o žádnou moji iniciativu anebo klíčové téma. Lidé chtěli znát můj názor na postoj mé soupeřky, tak jsem ho jen vyjádřil,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Petr Bendl.

Více souvisejících

Petr Bendl Jaroslava Jermanová (hnutí ANO) Středočeský kraj Veronika Brožová (záchranářka) Záchranná služba záchranáři

Aktuálně se děje

před 33 minutami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy