Poslanci prodloužili nouzový stav do konce dubna

Poslanecká sněmovna dnes prodloužila nouzový stav do 30. dubna. Pro se vyslovilo 90 poslanců ze 101 přihlášených. Sněmovna schvalovala žádost vlády o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii nového koronaviru. Kabinet požádal o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů do pondělí 11. května.

Dobu nejprve Sněmovna vybírala v orientačním hlasování. Konec dubna získal největší podporu. V následném rozhodujícím hlasování pro něj zvedlo ruku 90 ze 101 přítomných poslanců, proti jich bylo pět.

Část opozice si stěžovala na to, že vláda poslancům nevysvětlila, proč chce prodloužit nouzový stav. Například šéf frakce TOP 09 Miroslav Kalousek avizoval, že poslanci této strany nebudou pro prodloužení ani o jediný den. "Chyběl pohled do budoucnosti," komentoval vystoupení členů vlády předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Kabinet slibuje plánovaný nástin dalších kroků po Velikonocích.

Na základě nouzového stavu vláda zprvu vydávala většinu opatření k omezení svobody pohybu nebo k uzavření velké části obchodů a zákazu nabízení řady služeb. Následně je ale přeměnila na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Na nouzovém stavu zůstává založen zákaz vycestování obyvatel ČR do ciziny a zákaz vstupu cizinců do Česka.

Stav nouze také umožňuje státu rychle nakupovat například zdravotnické ochranné prostředky. Nemusí se řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek.

"Já uznávám, že jsme ve spoustě věcí nepostupovali správně nebo ideálně," připustil před poslanci ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Dodal ale, že žádná jiná česká vláda v takové situaci nebyla.

Sněmovna odmítla doprovodná usnesení, která prosazoval Petr Bendl (ODS) a za Piráty a lidovce předseda pirátské strany Ivan Bartoš. Bendl chtěl, aby Sněmovna požádala vládu o zveřejnění kompletních smluv uzavřených s odvoláním na nouzový stav, kdy se na ně nevztahoval zákon o veřejných zakázkách. Bartoš navrhoval usnesení, podle kterého měla vláda seznámit veřejnost do 20. dubna s konkrétním plánem pro zvládnutí pandemie koronaviru a jejích důsledků podle různých scénářů vývoje.

Sněmovna se dnes v rámci preventivních opatření kvůli epidemii opět sešla pouze zhruba v polovičním počtu. Na základě dohody vedení dolní komory každý poslanecký klub vyslal na zasedání polovinu svých členů. Pro veřejnost byla dolní komora nadále uzavřena.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Vláda ČR Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 25 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy