Pro většinu Čechů je Rusko hrozbou. Situace bude podle analytika eskalovat

Jako bezpečnostní hrozbu vnímá Rusko většina Čechů, zjistil průzkum agentury Median pro Český rozhlas. S vyřazením Moskvy ze soutěže na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany podle něj souhlasí dvě třetiny obyvatel.

Průzkum, jehož výsledky dnes zveřejnil server iROZHLAS.cz, provedl Median začátkem tohoto týdne, kdy se vztahy mezi oběma zeměmi výrazně zhoršily po oznámení, že do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli pravděpodobně zapojeni ruští agenti.

Míru obav z Ruska jako bezpečnostní hrozby pro ČR mohli respondenti vyjádřit na škále od jedné do deseti. Výsledkem byl průměrná hodnota 6,4.

Nejnižší stupeň, znamenající, že Rusko žádnou hrozbu nepředstavuje, volila desetina dotázaných. Naopak nejvyšší stupeň zvolilo jako odpověď 18 procent účastníků průzkumu. Celkově volilo hodnotu v horní polovině škály šest z deseti dotázaných.

Moskvu považují za bezpečnostní hrozbu především obyvatelé velkých měst. "Tam uvedlo 25 procent obyvatel, že Rusko pro ně představuje obrovskou hrozbu," uvedl ředitel agentury Median Přemysl Čech. Mezi voliči ODS to samé uvedlo 34 procent respondentů a mezi těmi, kdo v prezidentských volbách před třemi lety dali svůj hlas Jiřímu Drahošovi, to bylo 26 procent, dodal Čech.

Že Rusko bezpečnostní hrozbu nepředstavuje, se domnívají hlavně voliči KSČM. Asi pětina lidí, pro které Rusko není hrozbou, byla ve věkové skupině 60 let a více. Respondenti v této věkové skupině mají zároveň vůči Rusku nejvyhraněnější postoje jak ve vnímání země jako minimální, tak obrovské hrozby, zjistil Median.

V reakci na informace tajných služeb o pravděpodobném zapojení Ruska do výbuchu ve Vrběticích vypovědělo Česko 18 ruských diplomatů. Vláda také vyřadila z připravovaného tendru na stavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany ruskou společnost Rosatom.

S vyřazením Rosatomu souhlasí podle zjištění Medianu 65 procent lidí. Nejčastěji to jsou lidé z velkých měst, s vysokoškolským vzděláním a voliči ODS a Pirátů. Proti vyřazení se vyslovilo 27 procent respondentů, přičemž nejvýraznější odpor sociologové zjistili mezi voliči KSČM, kde s vyřazením Rosatomu nesouhlasily více než tři čtvrtiny dotázaných.

Analytik: Rusko na návrat diplomatů nepřistoupí, situace bude eskalovat

Rusko na požadavek české diplomacie, aby umožnilo návrat všech 20 vyhoštěných českých zaměstnanců ambasády do Moskvy, nejspíš nepřistoupí. Mimo jiné to vyplývá i ze středečního projevu ruského prezidenta Vladimira Putina nebo z podobné situace v případě Polska. ČTK to řekl analytik Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček. Očekává, že situace bude eskalovat, záležet ale podle něj bude také na tom, jak silně se za ČR postaví Severoatlantická aliance (NATO) a Evropská unie.

Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Rusko v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) ve středu oznámil ruskému velvyslanci v ČR Alexandru Zmejevskému, že pokud Rusko neumožní návrat všech 20 vyhoštěných diplomatů do Moskvy, ve čtvrtek odpoledne rozhodne o snížení počtu pracovníků ruské ambasády v Praze tak, aby odpovídal stavu na českém velvyslanectví v Moskvě.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci uvedl, že mluvit s Ruskem formou požadavků nemá perspektivu. EU v prohlášení vydaném jménem celé sedmadvacítky odsoudila narušení české svrchovanosti a podporuje potrestání viníků.

Podle Havlíčka byla česká reakce logická a Rusko dostalo nabídku, jak ze situace vyjít. "Jakkoli v diplomatické řeči by to nebylo úplně se ctí," řekl. "Je to zkrátka taková řeč, která není úplně obvyklá v diplomatickém jazyku, a oni na to pravděpodobně nepřistoupí," poznamenal.

Svůj názor opírá i o Putinův projev, v němž ruský prezident varoval Západ před překonáním "nepřekročitelných mezí" ve vztazích s Ruskem. Kudy nepřekročitelná "červená čára" povede, to bude podle Putina určovat v každém konkrétním případě samo Rusko. Havlíček také připomněl, že Polsko nedávno vyjádřilo solidaritu USA a vyhostilo tři ruské diplomaty, Rusko zareagovalo vyhoštěním pěti.

Česko tak podle Havlíčka bude muset sáhnout po narovnání počtu ruských diplomatů v Praze a českých v Moskvě. "Potom se musíme ptát, jestli Rusové budou chtít kontakty úplně zpřetrhat. Dokážu si představit, že možná se to stane, ale to jen za podmínky, že se za nás dostatečně silně nepostaví NATO a spojenci z EU," řekl.

Pokud bude Česko vystupovat jako součást mocného celku, Rusko už nad záležitostí nebude přemýšlet jen jako nad bilaterální roztržkou. Havlíček připomněl středeční vyjádření EU nebo dnešní jednání velvyslanců členských zemí NATO, kteří se zabývají českou žádostí o vyjádření solidarity v diplomatickém sporu. Česká diplomacie si podle analytika musí předjednat podporu zejména pro případ, že bude situace dále eskalovat.

Důležité podle Havlíčka je, že se zatím nespecifikovanou nabídkou pomoci přišlo například Německo. "Česká republika tak má rozšířený vyjednávací prostor, jak daleko může zajít," míní.

Havlíček očekává, že pokud Rusko na český požadavek nepřistoupí, Česko skutečně sníží počet pracovníků ruské ambasády v Praze na úroveň českého velvyslanectví v Moskvě. Důležité podle něj je, že jsou kroky projednávány v koordinaci všech pilířů diplomatického trojúhelníku - prezidenta, premiéra a ministra zahraničí.

Na českém velvyslanectví v Moskvě po odjezdu vyhoštěných zůstalo 24 pracovníků, z toho pět diplomatů a 19 administrativně technických pracovníků. Na ruské ambasádě v Praze nyní působí 27 diplomatů a 67 administrativně technických pracovníků. Počty dnes ČTK sdělilo ministerstvo zahraničí.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy