Babiš už není trestně stíhaný premiér. Co bude dál? Teď půjde o ČT

Místopředseda spolku Milion chvilek pro demokracii Benjamin Roll v rozhovoru s Pavlem Štruncem vysvětlil, co bude spolek dělat teď, když z Andreje Babiše (ANO) už není trestně stíhaný premiér. Je tu řada témat, kterými chce spolek dál živit občanskou společnost a jednou možná bude pořádat i debaty na školách.

„Trestně stíhaného premiéra v ČR nechceme.“ Tak zní slogan spolku Milion chvilek pro demokracii. V tuhle chvíli premiér není trestně stíhaný. „To neznamená, že je dobrý premiér. My jsem po celou dobu našeho fungování zdůrazňovali i všechny ostatní kauzy. Uvidíme, co bude dál,“ řekl Benajmin Roll v rozhovoru pro server Info.

„Říkali jsme, že premiér, který je trestně stíhaný, má odstoupit. Premiéři tady odstupovali kvůli mnohem menším podezřením. My jsme nikdy neřekli, že je vinen. Ale ta jeho pozice byla neslučitelná s výkonem funkce premiéra,“ řekl Roll.

Spolek Milion chvilek pro demokracii se nejvíc zaměřoval na kauzu Čapí hnízdo. Pro spolek je nejzásadnější, aby státní zástupci důkladně a srozumitelně vysvětlili veřejnosti, proč rozhodli tak, jak rozhodli. „Ta komunikace není úplně šťastná,“ dodal místopředseda spolku.

Roll tvrdí, že budou sledovat i schvalování výročních zpráv ČT ve Sněmovně. Občanská společnost by podle něj měla sledovat, koho poslanci kam dosazují. „Milion chvilek může v budoucnu pořádat např. i debaty na školách, ale to je zatím jen hudba budoucnosti, protože na to spolek nemá kapacity.“

Letná byla o Babišovi jen zčásti, přebírali se tam i jiné témy. Zároveň jsme chtěli ukázat, v čem může občanská společnost sehrát svou roli i v téhle době. To bychom chtěli dál vysvětlovat, komunikovat a k tomuhle vybízet lidi k převzetí vlastní odpovědnosti. Tohle to je něco, co bychom chtěli dál rozvíjet, vlastně ten obsah toho angažovaného života,“ vysvětlil Roll v rozhovoru.

Roll se vyjádřil i k abolici, kterou je prý prezident Miloš Zeman připraven udělit předsedovi vlády. „Vzhledem k Andreji Babišovi jde o zásadní signál, který ukazuje, že ho má v moci. Miloš Zeman tlačí na Babiše a tohle je další z případů, kterým si ho zavazuje,“ tvrdí Roll.

Související

Pavel Blažek

Blažek chtěl mluvit na demonstraci za své odvolání, Milion chvilek mu to nedovolil

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chtěl dnes odpoledne promluvit na demonstraci spolku Milion chvilek za své odvolání, organizátoři mu to ale neumožnili. Víc než sto účastníků protestu poblíž úřadu vlády na ministra křičelo "hanba" a "demisi" a někteří z nich se podle zpravodajky ČTK za ním vydali k budově úřadu, kam se vrátil. Blažek čelí kritice kvůli setkání s lobbistou a exporadcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým a kvůli kauze kupčení s městskými byty v Brně.
Benjamin Roll

Milion chvilek dostal pokutu za kampaň v prezidentských volbách

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil pokutu 40.000 korun spolku Milion chvilek za vedení kampaně v prezidentských volbách bez registrace u úřadu. ČTK to dnes řekl předseda úřadu František Sivera. Podle něj musejí mít subjekty zapojené do kampaně buď souhlas kandidáta s tím, že náklady promítne kandidát ve svém účetnictví, nebo se musejí registrovat u úřadu jako třetí osoby. 

Více souvisejících

Milion chvilek pro demokracii Hnutí ANO premiér ČR Andrej Babiš Čapí hnízdo Vláda ČR prezident čr Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy