Šéf ODS Fiala je spokojen s výsledky voleb. Jermanová doplatila na skandály, míní Kupka

Předseda ODS Petr Fiala je spokojený s výsledky strany v krajských i senátních volbách. Strana podle něj má šanci posílit senátní klub a věří i v naplnění předvolebního cíle na získání dvou až tří hejtmanů. Podle něj volby ukázaly, že volební koalice fungují. Opoziční strany podle něj získaly ve volbách většinu, naopak vládní ANO a ČSSD a KSČM, která kabinet podporuje, nedopadly celkově dobře.

Fiala v České televizi uvedl, že ODS bude mít řadu kandidátů ve druhém kole senátních voleb, takže má šanci posílit svůj klub a udržet místo předsedy horní komory Parlamentu pro Miloše Vystrčila. Předsedu Senátu tradičně nominuje nejsilnější senátorský klub.

S výsledky krajských voleb panuje v ODS spokojenost, strana podle Fialy výrazně posílila. "Vypadá to, že celostátně ODS a koalice, které jsme vytvořili, obsadí druhé místo," řekl. Volební koalice podle něj významně zvýšily volební zisky ODS a daly šanci na změnu fungování krajů.

Výsledky krajských voleb a 1. kola senátních voleb ukazují, že pokud opozice dokáže spolupracovat, je změna možná i v parlamentních volbách v příštím roce. Velký dík všem voličům, kteří podpořili změnu.

— Petr Fiala (@P_Fiala) October 3, 2020

Fiala to označil za důležitý signál i pro sněmovní volby, které se uskuteční v příštím roce. Zmínil, že při jednání o možné spolupráci pro tyto volby bude ODS upřednostňovat strany pravého středu, tedy KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Spolupráce s těmito stranami by se podle Fialy mohla projevit už při jednání o sestavení krajských koalic. "Budeme se snažit i při sestavování koalic dát najevo, že změna je možná, a to nejen v krajích, ale i za rok v celé České republice," řekl.

Lídr středočeské kandidátky ODS a místopředseda strany Martin Kupka považuje dosavadní výsledek strany v kraji za úspěch. O koalici chce ještě dnes začít vyjednávat s hnutím STAN. ODS získala podle předběžných výsledků pod sečtení více než 90 procent hlasů skoro 20 procent, STAN téměř 22 procent. Hnutí ANO, které volby před čtyřmi lety vyhrálo, je prozatím na třetím místě se zhruba 19 procenty hlasů.

"Pro nás je to obrovské zlepšení oproti volbám v roce 2016, kdy jsme měli 13 procent, je to opravdu skoro o polovičku víc, znamená to také významné navýšení v počtu mandátů z deseti na 16, uvidíme, jak se to ve výsledku dopočte," řekl novinářům při příchodu do štábu strany v pražské Truhlářské ulici Kupka. Důležitou zprávou pro Středočechy podle něj nyní je, že je velká naděje, že se podmínky v kraji změní.

V tom, kdo by se mohl stát hejtmanem, budou podle Kupky hrát roli i preferenční hlasy. "Do jednání se určitě pustíme rychle, protože situace je vážná," dodal. Kupka také řekl, že pokud by se hejtmanem stal, nevykonával by mandát poslance.

Horší výsledek hnutí ANO v kraji si Kupka vysvětluje skandály a chybami současné hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové. "Jeden z důležitých závazků pro nás bylo mít opravdu otevřený kraj, který bude s lidmi mluvit a nebude se skrývat za začerněnými údaji," doplnil místopředseda.

Související

Ústavní soud, ilustrační foto

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který si u voleb nesejmul roušku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže, který si u krajských voleb nesejmul roušku, volební komise jej tak nemohla identifikovat a neumožnila mu hlasovat. Muž se obrátil nejprve na Krajský soud v Brně, volby v Jihomoravském kraji považoval za neplatné. Krajský soud návrhu nevyhověl, správnost jeho rozhodnutí nyní potvrdili také ústavní soudci. Usnesení je dostupné v databázi soudu.
Volby, ilustrační foto

Výsledky senátních voleb 2020 platí, NSS žádné stížnosti nevyhověl

Výsledky letošních voleb do Senátu jsou definitivně platné, Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze sedmi stížností, které dostal v zákonné lhůtě. Jako poslední dnes zamítl společný podnět Aliance národních sil a Jednotných, zjistila ČTK z úřední desky. Stěžovali si na nerovný přístup do médií a nevýhody, které z toho plynou pro mimoparlamentní strany.

Více souvisejících

krajské a senátní volby 2020 ODS Petr Fiala (ODS) Martin Kupka (ODS) Středočeský kraj Volby krajské Senátní volby Miloš Vystrčil (ODS) Hnutí ANO Jaroslava Jermanová (hnutí ANO)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy