Sněmovní sociální výbor se neshodl na návrhu zavést pětitýdenní dovolenou

Sněmovní sociální výbor se dnes neshodl na tom, jestli by od ledna příštího roku měli mít v Česku všichni pracovníci nárok na minimálně pět týdnů dovolené. Novelu zákoníku práce s návrhem komunistů na uzákonění pětitýdenního volna poslal dolní komoře k rozhodnutí bez stanoviska. Už dřív doporučoval zamítnutí. V Česku je podle zákona nárok na čtyři týdny dovolené.

Novelu zákoníku práce s návrhem z dílny komunistů začala Sněmovna projednávat koncem května 2019. Hospodářský a sociální výbor doporučovaly zamítnutí. Poslanci měli rozhodovat minulý rok v prosinci, kodex ale vrátili zpátky k projednání. Koncem letošního ledna předseda komunistů Vojtěch Filip po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o další podpoře vlády řekl, že KSČM a ANO mají na pěti týdnech volna shodu.

Podle komunistické novely by nárok na pětitýdenní volno měl být od ledna 2022. Návrh navazuje i na loňské úpravy kodexu, kde se změnil od letoška výpočet dovolené. Výbor dnes nepřijal žádné stanovisko. Neshodl se ani na doporučení zamítnutí, ani na podpoře. Odbory dlouhodobě prodloužení zákonného volna o týden podporují, zástupci zaměstnavatelů jsou proti.

"Je dobře známo, že paní ministryně (práce Jana Maláčová z ČSSD) opakovaně vyjádřila záměru podporu. Nicméně na druhou stranu opakovaně zástupci zaměstnavatelů vyjádřili nesouhlasné stanovisko. Pro ministerstvo práce je souhlas všech sociálních partnerů nesmírně důležitý. Není-li shoda na obou stranách, tak ministerstvo zaujímá neutrální stanovisko," uvedla náměstkyně ministerstva práce pro legislativu Dana Roučková.

Komunisté argumentují tím, že státní zaměstnanci už pět týdnů volna mají. Ostatní pracovníky podle nich nynější úprava poškozuje. Odpůrci záměru naopak poukazují na to, že by firmám vzrostly náklady. Zdůrazňují také to, že se řada podniků potýká s koronavirovou krizí.

Podle poslankyně ČSSD Aleny Gajdůškové by se pravidla dovolené na zotavenou pro úřady, neziskové organizace a firmy měla sjednotit. "Zvláště v této chvíli je to velmi důležité. Nikdo to nemá jednoduché. Chápu zaměstnavatele, nicméně lidé potřebují odpočinek. Věřím, že pandemii zvládneme a lidé si budou moci odpočinout, jak si přejí a zaslouží," uvedla.

Ministryně práce a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová v lednu při představení stranických předvolebních plánů zmínila i debatu o prodloužení dovolené. Sněmovní volby budou v říjnu.

Návrh novely ponechává zaměstnavatelům možnost volno ještě prodloužit. Nezmění ani délku dovolené učitelů a akademiků z vysokých škol, která je osm týdnů.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Budeme čekat, až Rusko dojde až sem? Dost už bylo fízlování, pustil se Fiala do Babiše

Poslanci z opozičního hnutí ANO opustili jednací sál na úvodu schůze, kde se měla koalice zabývat bezpečnostními hrozbami pro Českou republiku. Na svých místech zanechali cedule s nápisy kritizujícími vládu, včetně obvinění z pokrytectví a zvýšení daní. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek označil počínání zástupců ANO za "teatrální".

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna dovolená Alena Gajdůšková

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 14 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 37 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy