Superhrubá mzda se zruší, avizuje Schillerová. Promluvila o možném zvyšování daní

Vicepremiérka a šéfka resortu financí Alena Schillerová (ANO) avizovala, že ke zrušení superhrubé mzdy skutečně dojde, jelikož je to koneckonců i součástí vládního prohlášení. Zároveň ale připustila, že je potřeba vzít v úvahu, jaké to bude mít dopady na plnění státního rozpočtu.

Ministryně financí v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu zároveň také zdůraznila, že zrušit superhrubou mzdu chtěla už v roce 2018. "Zavázali jsme se, že to zrušíme a dáme 19 procent zdanění pro zaměstnance, nicméně se ukázaly problémy – zvedli bychom daň živnostníkům,“ vysvětlila Schillerová možné komplikace, kdy by se lidem majícím příjmy z pronájmu zvýšila daňová sazba z 15 na 19 %. 

"Takže návrh premiéra Babiše, že by bylo nejlepší 15 procent, smysl dává, ale je to velká díra do rozpočtu. Musíme se o tom bavit v rámci koalice, protože sociální demokracie s tím zatím, jak jsem vnímala v médiích, nesouhlasí,“ dodala.

Budeme dlužit ještě víc

V případě, že superhrubá mzda, tedy základ pro daň z příjmů fyzických osob navýšený o sociální a zdravotní odvody zaměstnavatele, vezme za své, bude potřeba, aby vláda vymyslela, jak zaplnit následnou díru ve státním rozpočtu. 

"Rozhodně nebudeme zvyšovat daně, které jsou plošné. Lidé mnohdy bojují o holou existenci, a my bychom jim ještě dali poslední ránu z milosti, že jim zvedneme daně. To dělat nebudeme,“ slibovala ministryně, že zvýšení plošných daní nehrozí. Je prý potřeba se nejprve zaměřit na to, jak funguje ekonomika. 

"Počítáme s tím, že míra zadlužení ještě nějaká větší bude,“ podotkla. "Zatím mám určitý plán úspor, ale i když je udělám a budu se hádat o každou miliardu, tak tam nenajdu desítky miliard. To si řekněme zodpovědně,“ konstatuje.

Související

Více souvisejících

mzdy / platy Alena Schillerová Ministerstvo financí Daně Ekonomika státní rozpočet

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy