Vláda bude jednat o prodloužení Antiviru, návrh kurzarbeitu je přitom hotov

Vláda by měla o pokračování programu Antivirus jednat příští pondělí. ČTK to sdělilo ministerstvo práce. Jeho šéfka Jana Maláčová (ČSSD) dnes na twitteru oznámila, že Sněmovna dostala také kompromisní návrh podoby kurzarbeitu.

Z Antiviru stát vyplácí příspěvky na mzdy firmám, na které dopadla nařízená omezení kvůli epidemii a koronavirová krize. Program má skončit na konci dubna. Odbory a zaměstnavatelé v pondělí na jednání tripartity žádali, aby se prodloužil do konce června. Na Antivirus má navázat kurzarbeit, který představuje zkrácenou práci, kdy podnik platí lidem za odpracované hodiny a stát jim poskytuje část výdělku za neodpracovaný čas.

"Program Antivirus by měl být i přes postupné rozvolňování epidemiologických opatření prodloužen... Vláda by o dalším pokračování v té podobě, v jaké ho připravilo ministerstvo práce, měla jednat příští pondělí," uvedlo tiskové oddělení resortu. Neupřesnilo, na jak dlouhou dobu bude Maláčová prodloužení navrhovat a zda bude prosazovat nějaké úpravy podpory.

Když se chce, všechno jde. I dohoda na Kurzarbeitu. Pozměňovací návrh, na kterém jsme se za @mpsvcz shodli na úrovni koalice a se sociálními partnery, je připraven ve Sněmovně na 2. čtení.

— Jana Maláčová (@JMalacova) April 13, 2021

Z Antiviru stát poskytuje příspěvky na mzdy od loňského 12. března, od vyhlášení prvního nouzového stavu firmám, na které dopadla nařízená omezení proti covidu a koronavirová krize. Příspěvkem A stát proplácí celé mzdy s odvody do 50.000 korun v zavřených provozech a 80 procent náhrady mzdy lidí v karanténě do 39.000 korun. Příspěvkem B dorovnává při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin 60 procent náhrady mzdy do 29.000 korun. Příspěvky do 12. dubna podle údajů ministerstva práce získalo 72.085 firem na víc než milion zaměstnanců. Stát podnikům vyplatil 37,6 miliardy korun.

Kurzarbeit měl původně Antivirus nahradit už loni od listopadu. Vláda se na novele o zaměstnanosti, která kurzarbeitová pravidla upravuje, dlouho nemohla shodnout. Výslednou verzi pak kritizovali odboráři i zaměstnavatelé. Poslanci navrhli desítky změn. Spor pak přetrvával v koalici, proti sobě stály dva ucelenější koaliční návrhy. Maláčová téměř před čtyřmi týdny oznámila shodu, o kompromisním znění se pak ale ještě dál jednalo.

"Pozměňovací návrh, na kterém jsme se za ministerstvo práce shodli na úrovni koalice a se sociálními partnery, je připraven ve Sněmovně na druhé čtení," oznámila dnes ministryně. Návrh předkládá trojice poslanců z ČSSD, ANO a KSČM.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) Vláda ČR kurzarbeit

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 50 minutami

před 51 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

Sníh z českých hor nadále mizí. Tání bude pokračovat, uvedli meteorologové

V Česku se momentálně souvislá sněhová pokrývka vyskytuje pouze na hřebenech Šumavy, Krkonoš a Hrubého Jeseníku. Maximálních hodnot bylo dosaženo už v únoru. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) navíc bude tání sněhu pokračovat. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy