Vláda opět požádá o prodloužení nouzového stavu, rozhodne Sněmovna

Vláda podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) znovu požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Řekl to po jednání vlády. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že kabinet bude žádat o prodloužení do konce roku. Nouzový stav má zatím trvat do 12. prosince.

Česko má být od čtvrtka ve třetím rizikovém stupni v systému protiepidemických opatření (PES). Blatný počítá s tím, že v něm země v příštích týdnech zůstane.

Bez nouzového stavu by podle Blatného nebyla opatření vymahatelná. Novinářům dnes řekl, že připravuje podrobný materiál pro jednání s poslanci. Na žádost jsou nicméně ještě dva týdny čas, poznamenal.

"Ve trojce (třetím stupni systému PES) je nouzový stav nutný," uvedl Havlíček. Podle něj by mohl být potřeba ale i ve druhém stupni rizika.

Podle místopředsedy sněmovního hospodářského výboru Martina Jiránka (Piráti) není situace předvídatelná, a nouzový stav by tak podle vyjádření členů vlády mohl trvat do února, řekl v ČT. "Říkám do konce roku, nebavíme se o lednu, únoru," uvedl Havlíček. Pokud by se ale podle něj situace nezlepšovala a ČR se do nižších stupňů rizika šíření nákazy neposouvala, "může hrozit" i další prodloužení. Systém PES i v nejnižším prvním stupni s nulovým rizikem s nouzovým stavem počítá.

Česko je v nouzovém stavu od 5. října. Původně měl trvat 30 dní. Už se prodlužoval. O platnosti do 12. prosince rozhodla vláda 20. listopadu. Původně plánoval menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD prodloužení o 30 dnů do 20. prosince, nezískal k tomu ale souhlas Sněmovny.

Na nouzový stav jsou vázány restrikce k omezení šíření nákazy, jak je stanoví protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví PES. Sněmovna schvalovala prodloužení už koncem října. Kabinet žádal stejně jako naposled o 30 dnů, poslanci tehdy souhlasili podle návrhu části opozice se 17 dny.

Na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav od 12. března do 17. května. Po souhlasech dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát na celkem 66 dní. Tentokrát bude trvat nejméně 68 dní, pokud vláda s avizovanou žádostí o další prodloužení uspěje, ještě déle.

Související

Vláda Petra Fialy

Po téměř čtyřech měsících skončí se závěrem června v Česku nouzový stav

Po téměř čtyřech měsících skončí se závěrem června v Česku nouzový stav, který vláda vyhlásila kvůli migrační vlně z Ukrajiny. Státu a samosprávám umožňoval stav nouze pružněji reagovat při ubytovávání lidí utíkajících před ruskou vojenskou invazí a umisťovat je i do některých prostor, kam by to jinak nebylo možné.

Více souvisejících

nouzový stav Vláda ČR Jan Blatný ministerstvo zdravotnictví Karel Havlíček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 8 hodinami

včera

Netanjahu vysvětlil, proč po rozhodnutí RB OSN zrušil návštěvu USA

Cílem zrušení návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu bylo vyslat vzkaz Hamásu, prohlásil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy