Zeman chce se jmenováním předsedy NSS počkat na ministra

Prezident Miloš Zeman chce se jmenováním předsedy Nejvyššího správního soudu (NSS) a nového ústavního soudce počkat na nového ministra spravedlnosti. ČTK to dnes řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Obě významná justiční místa se uvolní v příštích týdnech.

"Pan prezident se těmito otázkami zabývá, ale chce ještě vyčkat nového ministra spravedlnosti," uvedl Ovčáček. Premiér Petr Fiala (ODS) Zemanovi navrhl do čela ministerstva spravedlnosti svého spolustraníka Pavla Blažka. Ten se byl představit hlavě státu minulý týden ve středu. Fialův kabinet by mohl být podle dřívějšího vyjádření Hradu jmenován v polovině prosince.

NSS nyní vede Michal Mazanec. Mandát mu skončí na konci roku, a to kvůli dosažení věkové hranice 70 let pro výkon funkce soudce. Server Česká justice již v říjnu uvedl, že končící ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) navrhla jako kandidáta současného soudce NSS Filipa Dientsbiera. Benešová podle webu na říjnovém sněmu Soudcovské unie ČR řekla, že Zeman s jejím návrhem souhlasil.

Předsedu NSS jmenuje prezident s kontrasignací předsedy vlády. Ze zákona má ale omezený výběr, nové funkcionáře musí zvolit z řad soudců tohoto soudu. Funkční období předsedy NSS trvá deset let.

U Ústavního soudu se v prosinci uvolní jedno místo poté, co ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková nastoupí k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Nového soudce jmenuje na deset let prezident, podmínkou je předchozí souhlas Senátu.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  
Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Soudnictví

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy