Zeman položil k výročí konce války položil u památníku na Vítkově

Prezident Miloš Zeman k 75. výročí konce druhé světové války položil věnec u hrobu Neznámého vojína na pražském Vítkově. Po něm individuálně přicházejí předsedové horní a dolní komory Parlamentu Miloš Vystrčil (ODS) a Radek Vondráček (ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO).

Podobu pietního aktu letos výrazně ovlivňují opatření proti šíření nového typu koronaviru, politici na místo přijíždějí tak, aby se nepotkali. Počet přítomných je proti jiným letům značně omezen.

Účast na pietě přislíbili také ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), náčelník generálního štábu Aleš Opata, pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a pražský arcibiskup Dominik Duka. Přijíždějí postupně v desetiminutových intervalech. Každý z nich u památníku položí věnec a za zvuků signálu Večerka drží minutu ticha. Poté je střídá další účastník piety. Zástupci vojenských veteránů, sokolů a dalších organizací letos nejsou přítomni.

Den, kdy nacistické Německo podepsalo v roce 1945 kapitulaci, slaví Česko společně s většinou evropských států jako státní svátek. V komorním duchu a bez účasti veřejnosti se konají piety také na dalších místech České republiky.

Politici či zástupci různých organizací se pokloní tehdejším hrdinům i obětem třeba v Praze u památníku na Klárově, u památníku padlých československých letců na náměstí Svobody nebo u pomníku parašutistů v Praze 6. Několik pietních aktů se uskuteční na pražských Olšanských hřbitovech.

Oproti minulosti se letos v květnu na Pražském hradě neuskuteční jmenování nových generálů. Akt byl přesunut, konat se pravděpodobně bude až v říjnu při oslavách 28. října.

Letošní výročí konce druhé světové války ovlivňuje debata spojená s napjatými česko-ruskými vztahy. Ovlivnilo je odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva nebo zřízení památníku v pražských Řeporyjích protisovětským vlasovcům, kteří se na konci druhé světové války podíleli na osvobození Prahy.

Pandemie koronaviru ovlivnila oslavy výročí také v jiných evropských zemích. Například Rusko odložilo každoroční vojenskou přehlídku.

Související

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

Více souvisejících

II. světová válka Miloš Zeman oslavy konce války Vítkov

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy