Zimola se rozepsal o koronaviru. Idiote, víš o tom h***o, pustil se do něj analytik

Bývalý místopředseda ČSSD a poslanec Jiří Zimola na sociální síti varoval Čechy před používáním roušek, které proti koronaviru nemají moc velkou účinnost. Za to si ale vyslechl pořádnou dávku kritiky.

Zimola na sociální síti napsal, že nechce snižovat vážnost situace a zlehčovat ji, zajímalo ho ale, nakolik jsou lidé informováni o fungujících preventivních opatřeních.

"Chci se těch, co vykupují obchody s rouškami zeptat, jestli ví, že běžné papírové roušky chrání víc okolí před člověkem s rouškou, který by mohl být infekční, než daného člověka s rouškou před nakaženými kolem něj?" zeptal se s tím, že je možná horší panika kolem koronaviru, než virus samotný.

Jeho slova potvrzují i lékaři a další odborníci, kteří se vesměs shodují v tom, že roušky proto koronaviru nemají smysl. Například podle Rastislava Maďara z Lékařské fakulty Univerzity Ostrava, který se věnuje cestovní medicíně, roušky chrání okolí, nikoliv před nakažením.

Podle něj papírová rouška za pár desítek minut dýcháním zvlhne a zvýší se její propustnost. Musela by se proto pravidelně vyměňovat. Účinnost klasických roušek v minulých dnech zpochybnili i další odborníci. Běžná rouška podle ředitel firmy Respilon Romana Zimy člověka před koronavirem neochrání, k zachycení viru je potřeba použít speciální ústenku s nanovlákny. 

I přesto se do Zimoly pustili lidé, kteří zastávají jiný názor. Jedna z diskutujících například uvedla, že roušku doporučuje známá zpěvačka a že mají smysl. Nejostřeji zaútočil analytik Štěpán Kotrba, který neváhal sáhnout až k vulgaritám.

"Milý Jiří, operační ústenky minimalizují riziko přenosu bakterií a virů v kapénkách - směrem ven i směrem dovnitř. Jsou elementárním prostředkem ochrany druhých i sebeochrany. Moje babička mi říkávala - když kýcháš, dej si před pusu kapesník. To bylo před půl stoletím.... Bakteriální filtrační účinnost operační ústenky je vyšší než 99 %. Chováš se jako politik - idiot - když o něčem víš hovno, tak to neříkej nahlas," napsal.

"Štěpáne, tvé kategorické soudy s urážkami jsou tvým vlastnoručním podpisem. Nezlobím se na tebe, protože jsi aspoň autentický, i když tomu prd rozumíš," reagoval Zimola, a nebyl jediný. "Politolog=hlupák co se snaží předpovídat politickou budoucnost. Skoro nikdy se netrefí," napsal další diskutující.

"Pane Kotrbo, seznamte se ze závěry ředitele WHO k současnému stavu, pak možná budete méně expresivní ve vyjadřování," uvedl jiný uživatel facebooku. "Zůstaňte politologem, ale s odpuštěním melete pátý přes devátý, než bych to napsal tak sem zkopíruji výtažek, aby bylo jasno. Shrnuto, rouška je tak skoro něco placebo, ale v podstatě Vás neochrání, na to potřebujete respirátor s certifikací ffp3 a nyní výtažek: Rouška není respirátor!" uvedl další.

Související

Jiří Zimola

Další propadák krajských voleb. Proč neuspěla Zimolova Změna 2020?

Ani ne dvě procenta hlasů získala v krajských volbách Změna 2020, politický subjekt sestavený z lidí kolem bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Lídr Změny 2020 Stanislav Mrvka čekal v krajských volbách lepší výsledek. ČTK řekl, že příčin nízkého zisku 1,91 procenta hlasů bylo několik.
Volby, ilustrační foto

Volební průzkum: ČSSD uspěje jen ve třech krajích, straně zavařil Zimola

Podle stranických průzkumů, které si zadala sociální demokracie, by ČSSD do krajských voleb překročila pětiprocentní hranici v Jihočeském a Pardubickém kraji a na Vysočině. V jižních Čechách by mohla získat mezi sedmi a deseti procenty. Kvůli novému hnutí Změna 2020, za nímž stojí bývalý hejtman Jiří Zimola, odchází z jihočeské ČSSD desítky členů. Novinářům to dnes řekli zástupci ČSSD.

Více souvisejících

Jiří Zimola Štěpán Kotrba

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel se v Česku nadále šíří. Nejvíce mezi náctiletými

V Česku bylo během minulého týdne evidováno 1476 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). V letošním roce již bylo odhaleno 9 370 případů pertuse.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy