21. srpen bude památný den obětí invaze a okupace. Pro byl jediný komunista. Výrok Grospiče popudil pravici

V kalendáři zřejmě přibude další významný den, každoročně 21. srpna bude připomínat oběti invaze a následnou okupaci někdejšího Československa vojsky bývalé Varšavské smlouvy v roce 1968. Předpokládá to poslanecká novela, kterou dnes schválila Sněmovna zrychleně už v prvním čtení. Předlohu podepsalo devět desítek poslanců ze všech klubů kromě KSČM, nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Poslanci navrhli, aby se oficiálně připomínal Památný den obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy. Kabinet doporučil úpravu formulace na "den památky obětí," jak je běžné i v jiných případech, s čímž lidovecký poslanec Jiří Mihola za předkladatele souhlasil.

SCHVÁLENO! Sněmovna drtivou většinou schválila návrh předložený zástupci všech poslaneckých klubů (kromě KSČM), který 21. srpen jmenuje památným dnem. Ve světle nehorázných výroků komunisty Grospiče k invazi v srpnu 1968 je zřejmé, že to bylo potřeba. pic.twitter.com/2LpZCTYxsq

— TOP 09 (@TOP09cz) October 24, 2019

Pro novelu zvedlo ruku 130 ze 137 přítomných poslanců. Z komunistů ji podpořil Jiří Dolejš. Místopředseda KSČM Stanislav Grospič Českému rozhlasu ještě před hlasováním řekl, že obsazení Československa v roce 1968 nebylo okupací a že lidé, kteří v důsledku invaze zahynuli, byli většinou oběti dopravních nehod.

Grospičův výrok vyvolal kritiku představitelů řady stran. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil označil vyjádření komunistického poslance za zrůdné. "Pan Grospič by se měl za svůj výrok ihned omluvit a vláda by se od něho měla distancovat. Ano, ta vláda, která komunisty opět pustila k moci," uvedl na twitteru.

Vyjádření poslance Grospiče, dle kterého 21. srpen 68 nebyl okupací a mrtví byli oběťmi dopravních nehod, je zrůdné a zcela nepřijatelné. Pan Grospič by se měl za svůj výrok ihned omluvit a vláda by se od něho měla distancovat. Ano, ta vláda, která komunisty opět pustila k moci.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) October 24, 2019

"Tak soudruh Grospič nepovažuje sovětskou okupaci za okupaci. Když za komunisty chodí s prosíkem premiér s ministryní financí a prezident navštěvuje jejich sjezd, divíte se potom, že si troufají hlásat takové nehoráznosti?" reagoval místopředseda ODS Martin Kupka.

Tak soudruh Grospič nepovažuje sovětskou okupaci za okupaci. Když za komunisty chodí s prosíkem premiér s ministryní financí a prezident navštěvuje jejich sjezd, divíte se potom, že si troufají hlásat takové nehoráznosti?

— Martin Kupka (@makupka) October 24, 2019

Mihola označil Grospičovo vyjádření za drzost a nestydatost. "Poslanec KSČM Grospič hodnotí 21. srpen jako stalinista a navíc jako ignorant historie. Ani špetka pokory, zato výsměch obětem, jejich rodinám a nám všem. Hanba!" uvedl.

Noc z 20. na 21. srpna 1968, kdy do tehdejší ČSSR vtrhla vojska armád Varšavské smlouvy, patří podle předkladatelů k nejtragičtějším datům československé moderní historie. "Bezdůvodný vpád vojsky Varšavské smlouvy znamenal nejen konec demokratizačních a humanistických snah o reformu socialistického systému v Československu, ale také značné oběti na životech nevinných civilistů," stojí ve zdůvodnění. Proto chtějí 21. srpen připomínat i jako památku obětí invaze, které ve svém návrhu i vyjmenovávají.

Poslanci v nynějším volebním období už rozhodli o přejmenování svátku 17. listopadu ze Dne boje za svobodu a demokracii na Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Mezi významné dny zařadili i 8. říjen jako Památný den sokolstva. Na své projednání čeká ve Sněmovně také poslanecký návrh, aby mezi významné dny patřil 17. leden jako Den mateřských škol.

Poslanci STAN předložili návrh, podle kterého by se 1. květen slavil nejen jako Svátek práce, ale i jako Den vstupu ČR do Evropské unie.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Srpen 1968 Kalendář Jiří Dolejš KSČM Jiří Mihola (KDU-ČSL) Stanislav Grospič Martin Kupka (ODS) Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 25 minutami

před 35 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy