Na stovce škol začíná pilotní projekt testování žáků pátých a devátých tříd

Praha - Na stovce vybraných škol se bude v úterý a ve středu konat pilotní projekt testování žáků pátých a devátých tříd, informoval mluvčí České školní inspekce Libor Vacek. V budoucnosti by testy z matematiky, češtiny a angličtiny měly ověřit kvalitu výuky na základních školách.

"Smyslem testování není ověření znalostí, ale prověření techniky," vysvětlil agentuře Mediafax Vacek. Část dětí proto bude v úterý a ve středu vyplňovat testy písemně, část elektronicky. Cílem je, aby v budoucnosti plošné testování probíhalo pouze elektronicky a ušetřilo se tak za distribuci papíru a formulářů.

Pilotního projektu se zúčastní 104 škol ze všech krajů České republiky. Nejméně škol – čtyři - se zapojí v Karlovarském kraji, naopak největší zájem projevily o projekt školy ve Středočeském a Jihomoravském kraji. V každém z nich se své žáky rozhodlo testovat deset škol.

Testování proběhne ve vzorku 104 pátých a 104 devátých tříd nebo odpovídajících ročníků nižších stupňů víceletých gymnázií.

"Výsledky našich žáků v mezinárodních průzkumech poukazují na zhoršování kvality vzdělání dětí a tím nutnost plošného měření," vysvětlil ministr školství Josef Dobeš (VV) důvod, proč projekt spouští. Podobné testy jsou prý běžné v mnoha zemích Evropské unie.

První celoplošná zkouška by měla na asi 4200 školách konat od 20. května do 10. června příštího roku. Druhá celoplošná zkouška se uskuteční přesně o rok později. Na ostrý provoz by mělo být testování připravené v roce 2014, v té době by již testování mělo být povinné pro všechny školy.

Hlavním problémem základních škol a zároveň důvodem testování je podle ministerstva školství zrušení povinných osnov, ke kterému došlo v roce 2005. Tímto krokem měly školy přijít o informaci, co mají ve kterém předmětu žáky vyučovat a obsah předmětů se liší. Ve stejném předmětu se vrstevníci například v Praze a Brně mohou učit výrazně rozdílné věci.

Ministerstvo proto začalo už před více než rokem pracovat na standardech základního vzdělávání, tedy "balíku" vědomostí, které by měli školáci napříč celou republikou mít. Právě z nich budou vycházet testy - žáky pátých a devátých tříd v budoucnu čekají otázky z českého jazyka, matematiky a cizího jazyka.

"Cílem ověřování je náprava a zpětná vazba. Učitel bude mít v těch rozvolněných osnovách šanci nastavit nápravu, a tím se posuneme," dodal ministr.

Žákům s nadprůměrnými výsledky z cizojazyčného testu by ministerstvo chtělo zaplatit mezinárodní certifikát. "Pokud v jedné třídě uspěje 70 procent dětí, nás bude samozřejmě zajímat zbylých 30 procent. Ale pokud máme v plánu spolupracovat se zahraničními instituty, potom to znamená, že budeme samozřejmě sledovat i ty výrazně úspěšné," řekl již dříve Dobeš.

Testování začne mít podle ministerstva smysl zejména po čtyřech letech od jeho spuštění, když se uvidí, co daná škola dokázala naučit stejné děti od páté do deváté třídy. Potom bude mít ministerstvo, rodiče i žáci zpětnou vazbu o kvalitě daných škol.

Související

Více souvisejících

Školství

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 27 minutami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Německá diplomacie opravila ruské tvrzení o invazi Rudé armády do Polska

Německé ministerstvo zahraničí na sociální síti X reagovalo na příspěvek ruských diplomatů. Ti tvrdili, že na Polsko museli v roce 1939 zaútočit, aby zabránili genocidě. Historická realita je ale někde úplně jinde, připomenout ji museli sami Němci.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy