Nefungující toalety, propaganda České televize... Klaus srovnal USA a Rusko, a takhle to dopadlo

Praha - Bývalý prezident Václav Klaus spojil své zápisky z Ruska a Spojených států, které nedávno navštívil. Popsal, co ve které zemi dělal, i jak v nich funguje běžný život. Některé informace překvapily i jeho samotného a podotkl, že například názory na Rusko v USA vůbec nebyly takové, jak je líčí České televize.

V Petrohradě Klaus navštívil Petrohradské mezinárodní ekonomické fórum. "Vystoupil jsem na panelu spolu s francouzským expremiérem Fillonem, bývalým italským ministrem zahraničí Fratinim, prvním místopředsedou ruské vlády Šuvalovem, bývalým guvernérem Kazašské národní banky Marčenkem a dvěma rektory ruských univerzit. Tématem panelu bylo propojení (či nepropojení) politiky a ekonomiky. Rusové evidentně chtěli slyšet, že si ekonomická provázanost dříve či později vynutí politické „tání". Nejsem o tom přesvědčen," napsal na svém webu.

Během konference si poslechl i prezidenta Vladimira Putina s jeho hlavním, 45 minut trvajícím projevem. "Obří sál, obří pódium, světelné a fotografické efekty, ale suchý, nijak přesvědčivě pojatý, úřednicky napsaný projev o ruské ekonomice. Data, čísla, důsledný optimismus. Daleko živější byly jeho odpovědi na – organizované, nikoli spontánní – dotazy moderátora. Spíše však obrana než jakýkoli útok. Určitě projev nikoho neprovokující – asi kromě českých rusobijců. Jeden z nich se na mne v ČT rozhořčil za větu mého projevu, že „dnes nemáme vystrkávat Rusko z Evropy". Podle těchto lidí Rusko (a zejména Putin) nesmějí ani otevřít pusu. Jen si mají nechat diktovat," popisuje exprezident.

Petrohrad jako takový ale podle něj vypadá dobře, je plný lidí, aut, kultury. "Šofér mého superluxusního auta (pro hlavní hosty fóra od firmy Mercedes), Petrohraďan každým coulem, mi říká, že je sice spousta problémů, ale že je život nesrovnatelně lepší než dříve. Normální lidé evropské sankce bezprostředně necítí. V hotelu mi – překvapivě česká – manažerka přiznala, že potřebné „evropské" potraviny dovážejí přes Bělorusko. Obyčejní lidé si případně dojedou na nákupy 160 km (v Rusku žádná vzdálenost) do Finska," píše Klaus.

"Pršelo, nízké mraky, žádné petrohradské „bílé noci" nebylo možné zažít, což je škoda, v červnu má být jejich vrchol. Petrem Velikým postavené paláce, zahrady a fontány (měl to být pokus o ruské Versailles) v Petrodvorci byly v sobotu absolutně plné turistů, většinou ruských. Všichni spořádaně poslouchají průvodce. Dalo mi práci přesvědčit je, že už je má životní „absorpční kapacita" v tomto smyslu zcela vyčerpána. Stačí mi se dívat. Úžasnou pomocí (a i organizátorem malé, ale pěkné oslavy mých narozenin) byl funkční tým českého generálního konsulátu. Můj pocit z návštěvy je pěkný. Zkusme s Ruskem nevyvolávat konfrontaci," popisuje své zážitky z Ruska.

Oproti tomu cesta do Ameriky začala nešťastně. Na letišti v Praze mu bylo sděleno, že letadlo bude mít V Mnichově proto málem nestigl letadlo do Washingtonu. "Vyjeli jsme autobusem k letadlu a v parném poledním slunci jsme v něm čekali více než hodinu na ploše před letadlem bez jakéhokoli vysvětlení. Pak nám bylo řečeno, že v letadle nefungují toalety. Nekomunikace, arogance, byrokratická nevšímavost veškerého personálu byla unikátní. Po návratu do budovy letiště nám bylo řečeno, že to asi dnes nepoletí a že nám nahradí cenu letenek. Nabízeli let o den později, ale můj program ve Washingtonu začínal tentýž večer večeří na mou počest za účasti řady kongresmenů. Už jsem chtěl cestu zrušit a telefonoval jsem do Prahy, aby pro mne do Mnichova přijelo auto. Nečekaně oznámili, že letadlo se čtyř a půl hodinovým zpožděním nakonec poletí! Uvědomil jsem si, že současná „vyspělá" společnost tímto způsobem skončí – nefungováním toalet a arogancí důležitých „majitelů klíčů", razítek a malých rozhodovacích pravomocí. O tom se ve sci-fi románech, ale ani v antiutopiích orwellovsko-huxleyovského typu nepíše. To by se dobře neprodávalo," píše Klaus.

"Večeři ve Washingtonu jsem – ale v pomačkaném cestovním oděvu a bez kravaty – stihl. Můj dlouholetý egyptský přítel Shafik Gabr, byznysmen, filantrop, politik a komentátor, pozval 40 vlivných hostů na večeři, kde jsem mimo jiné opožděné dostal další narozeninový dort (první o několik dní dříve v Petrohradu). Byla to skupina Američanů (vynechám-li bývalého egyptského ministra zahraničí Amre Moussu), se kterými stojí za to se setkávat. Mezi nimi i pět kongresmanů. Názory na svět, ale i Rusko, vůbec nebyly takové, jak nám je líčí propaganda České televize a pravdoláskovské zpravodajské servery. Nebyly ani takové, jaké nám předává CNN," popsal exprezident.

Setkal se také se svým přítelem kongresmanem Danym Rohrabacherem. "Zajímavě se ptá: co je největším nepřítelem dnešního Západu? Je to podle něho radikální islamismus. (Usmívám se a říkám, že znám ještě většího nepřítele dnešního Západu – tím je Západ sám.) Jeho argument však míří jinam: proti největšímu nepříteli je třeba hledat spojence. Nejvýznamnějším spojencem by mohlo být Rusko. Proto považuje za naprosto hloupou politiku s Ruskem se dnes hádat! To říká významný americký kongresman (za Kalifornii) zcela veřejně! A dává dohromady ty, kteří si to myslí také," vzpomíná Klaus.

"My u nás doma cítíme silné vměšování USA do naší politiky, přesto mají Američané pocit, že americké leadership (vůdcovství) skončilo, že ho Amerika, zejména Obama, neprovádí a ironicky se říká (i Američané říkají), že začali „lead from behind". U nás to určitě není „from behind". Jsem šokován, když mi na konferenci někdo s vážnou tváří říká, že jsou zneklidněni ohledně energetické politiky v ČR. Čekal jsem Temelín, nebo něco takového, ale zjistil jsem, že někdo sleduje souboj o pravomoci ERÚ (a Aleny Vitáskové) a vidí v tom dlouhé prsty Kremlu. Lidská hloupost je nekonečná," píše dále bývalý prezident.

"Absurdní vystoupení o Rusku předvedl známý britský novinář Edward Lucas. Poslouchal jsem ho v roce 2000 v Lisabonu a protestoval jsem tam tehdy proti názvu jeho tehdejšího vystoupení „Putin – KGB Man". Namítal jsem, že není možné tímto způsobem trivializovat složitou situaci této velké země, která v ní nastala po 70 letech děsivého a tragického komunismu a po deseti letech chaosu Gorbačovovy a Jelcinovy éry. On si mou polemiku dobře pamatoval (já ne úplně, myslel jsem, že to bylo v Madridu) a svůj washingtonský projev zahájil slovy, že se těší na to, co budu říkat na jeho dnešní názory. Název tentokráte byl „Jak jednat s revanšistickým Ruskem?". Bylo to smutné a beznadějné, někteří lidé jsou prostě nepoučitelní a poslouchají jen sami sebe a přitvrzují své argumenty. Protesty řady účastníků konference byly velmi ostré a zřetelné. Všechno zlé ve světě dnes dělá Rusko. Překvapilo mne, že podle Lucase např. zásadně ovlivnilo i nedávné polské prezidentské volby a změny v polské vládě. Bylo to jako kdyby mluvil Saakašvili nebo Sikorski. Otázka v kuloárech byla: jak může takový člověk psát pro The Economist?" svěřil se s dalším zápiskem.

Washington jako takový se Klausovi dříve zdál nudný. "Jak stárnu, tak je mi milejší. V mém oblíbeném knihkupectví nedaleko Dupont Circle, kde si vždy jdu koupit nějakou knihu, jsem tentokráte objevil pěknou T-shirt s nápisem „Not Dead Yet" ("ještě nejsem mrtvý", pozn. red.), což docela pěkně vyjadřuje mé současné pocity," dodal.

Související

Afrika, ilustrační foto Původní zpráva

Afrika jako místo, kde Západu pšenka nekvete. Expertka vysvětlila, proč tomu tak je

Afrikanistka Linda Piknerová pro EuroZprávy.cz popsala, jak se v Africe daří prosazovat zemím jako Čína a Rusko – a to na úkor Západu. Vysvětlila také, proč africké elity vnímají spolupráci s těmito režimy jako přijatelnější, což posiluje geopolitický vliv těchto velmocí na kontinentu. Piknerová se zúčastnila projektu Expedice Z101, který zkoumal proměny Afriky po stopách cest Hanzelky a Zikmunda.
Alexej Navalnyj

Navalnyj vtipkoval o tom, že ho Putin nechá zabít, ukazují memoáry

Zesnulý ruský opoziční politik Alexej Navalnyj ve vězení před svým skonem přemýšlel o smrti, každodenním životě, rodině, politice či válce na Ukrajině. Vyplývá to z úryvků z knihy, která v říjnu vyjde v angličtině pod názvem Patriot: a Memoir. Úryvky zveřejnil časopis New Yorker. 

Více souvisejících

Rusko USA (Spojené státy americké) Václav Klaus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Afrika, ilustrační foto

Afrika jako místo, kde Západu pšenka nekvete. Expertka vysvětlila, proč tomu tak je

Afrikanistka Linda Piknerová pro EuroZprávy.cz popsala, jak se v Africe daří prosazovat zemím jako Čína a Rusko – a to na úkor Západu. Vysvětlila také, proč africké elity vnímají spolupráci s těmito režimy jako přijatelnější, což posiluje geopolitický vliv těchto velmocí na kontinentu. Piknerová se zúčastnila projektu Expedice Z101, který zkoumal proměny Afriky po stopách cest Hanzelky a Zikmunda.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

Aktualizováno včera

Kamala Harrisová, viceprezidentka Spojených států amerických

Harrisová má základní předpoklad pro funkci prezidenta. Jde o zdraví

Viceprezidentka Kamala Harrisová je schopna vykonávat funkci prezidenta Spojených států amerických. Takové jsou závěry lékařské zprávy, kterou se její kampaň rozhodla zveřejnit v rámci předvolebního boje s výrazně starším republikánským kandidátem Donaldem Trumpem. Informovala o tom agentura AP.

včera

Jablko, ilustrační fotografie.

Jablka, nejoblíbenější ovoce našich předků

Podzim je mimo jiné obdobím sklizně jablek. Toto typické podzimní ovoce si oblíbili již naši předci, a to natolik, že ho ze všech sladkých plodin v kuchyni využívali nejčastěji. Jablka lidé již ve středověku přidávali do sladkých i slaných pokrmů, třeba do kaší nebo k pečenému masu.

včera

Alexej Navalnyj

Navalnyj vtipkoval o tom, že ho Putin nechá zabít, ukazují memoáry

Zesnulý ruský opoziční politik Alexej Navalnyj ve vězení před svým skonem přemýšlel o smrti, každodenním životě, rodině, politice či válce na Ukrajině. Vyplývá to z úryvků z knihy, která v říjnu vyjde v angličtině pod názvem Patriot: a Memoir. Úryvky zveřejnil časopis New Yorker. 

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Rok starý debakl se neopakoval. Češi podali nejlepší výkon pod Haškem a vyhráli nad Albánií

Po nevýrazných zářijových výkonech, kdy svěřenci kouče Ivana Haška nejprve šokovali porážkou v Gruzii 1:4 a následně vydřeli domácí výhru nad Ukrajinou 3:2, nastoupila v pátek česká fotbalová reprezentace k dalšímu zápasu proti nevyzpytatelnému soupeři z Albánie. S tou před rokem ostudně prohrála v Albánii 0:3, a tak si fotbaloví fanoušci kladli otázku, zda v kontextu současných výkonů bude výsledek tentokrát lepší. A pro mnohé nečekaně byl. Albánie zůstala za očekáváním, Češi navíc před zaplněnou Letnou předvedli nejlepší výkon pod Ivanem Haškem a zejména díky dvougólovému Tomáši Chorému vyhráli s přehledem 2:0.

včera

Kamala Harrisová, viceprezidentka Spojených států amerických

Harrisová se chystá poukázat na rozdíl mezi sebou a Trumpem

I zdravotní stav kandidátů může sehrát roli v listopadových prezidentských volbách v USA. Viceprezidentka a demokratická nominantka Kamala Harrisová se v sobotu chystá zveřejnit lékařskou zprávu, sdělil její poradce. Informovala o tom CNN. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Zítko už není ve vazbě. Soud s ním ale pokračuje

Dezinformátor Pavel Zítko, který čelí obžalobě ze šíření poplašné zprávy, byl v pátek propuštěn z vazební věznice v Litoměřicích, kde byl od srpna, kdy jej českým kolegům předala slovenská policie. Informovala o tom ČTK. U chomutovského okresního soudu zároveň pokračovalo hlavní líčení v jeho případu. 

včera

Čínská armáda, ilustrační fotografie.

Číná překonává Rusko ve všem. Až na jednu oblast, upozorňuje expert pro EZ

Programový ředitel Středoevropského institutu asijských studií (CEIAS) a odborný asistent na Univerzitě Palackého v Olomouci Richard Turcsányi pro EuroZprávy.cz vysvětlil rozdíly mezi čínským a ruským vlivem. Oba jsou od sebe odlišné, Čína Rusko mocensky předehnala prakticky ve všem – kromě jaderných zbraní. Zatímco „hrozba“ ze strany Moskvy je hlavně vojenská, u Pekingu je to podle něj mnohem méně jasné. 

včera

Největší záhada Everestu ožívá. Povedl se velký objev

Sto let letos uběhlo od největší záhady kolem nejvyšší hory světa Mount Everest. Dodnes totiž není jasné, zdali ji už v roce 1924 nezdolali dva britští horolezci. Nyní se týmu dokumentaristů povedl velký objev, když byly nalezeny lidské ostatky, které zřejmě paní druhému ze ztracených horolezců. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy