"Osamělí vlci" terorizují Evropu. Expert řekl, čeho chtějí dosáhnout

Praha - V poslední době čelila Evropa teroristickým útokům, které vyvolaly mnoho otázek ohledně bezpečnosti a připravenosti evropských států. Jaký je ale cíl teroristických útoků a jak by se mohla změnit jejich podoba?

Teroristická organizace Islámský stát (IS) chce podle odborníka na extremismus a násilí ve střední Evropě profesora Miroslava Mareše z Masarykovy univerzity v Brně vytvořit silné a stabilní militantní podhoubí v islamistických komunitách v Evropě.

"Útoky jednotlivců jsou podněcovány mediální mašinérií IS, vyvolávají v evropské veřejnosti atmosféru strachu a současně inspirují další a další následovníky, kteří se mohou stát v očích svých souvěrců hrdiny," vysvětlil Miroslav Mareš.

Podle analytika Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany Mgr. Lukáše Dyčky není cílem teroristických útoků způsobit co největší škody a ztráty na životech, ale hlavně medializovat své činy a poslat tak zprávu svým členům a příznivcům. To je také jedním z důvodů, proč jsou zatím terčem evropské země, jako je Německo, Belgie nebo Francie.

Teroristé operují v malých skupinách kvůli utajení a zvýšení efektivity. Menší množství lidí operuje v pozadí a několik dalších útok provádí. Podle Dyčky se množství útoků zvyšuje z několika důvodů, jedním z nich je to, že se IS daří hůře v Sýrii a Iráku a snaží se proto přitáhnout pozornost jiným způsobem. Dalším důvodem je rychlá a masivní medializace teroristických činů v evropských zemích.

Pokud by se vytvořilo skutečně silné hnutí, mohlo by podle Mareše přejít od činů jednotlivců a malých buněk k organizovanějším formám. "Paramilitární islámské skupiny by pak vykonávaly moc na svých šária územích a podnikaly větší teroristické útoky proti západním cílům," popsal Mareš.

Protože zatím "osamělí vlci" a malé buňky útočí tam, kde to znají, tedy v místě jejich bydliště, vidí Mareš riziko v rozrůstání se muslimských komunit s extrémistickými tendencemi. Evropa by podle něj měla na zvyšující se teroristickou hrozbu reagovat několika způsoby, jako je razantnější vyžadování evropských západních liberálních hodnot a výraznější monitoring islámských komunit. Podle Mareše by se také měly zpřísnit tresty za podporu a uskutečňování teroristických aktivit. Situaci by mohlo zlepšit také omezení migrace a důslednější navracení imigrantů do zemí jejich původu.

Významně by také podle Dyčky pomohlo vychovávat společnost, aby vůči útokům nereagovala příliš emotivně. Všem útokům se zabránit nedá a pokud by vyvolávaly méně výrazné emoce a mediální odezvu, byly by pro teroristy méně atraktivní.

Související

William Burns

Šéfové nejznámějších tajných služeb bijí na poplach. Svět je v ohrožení

Světový pořádek je ohrožený způsobem, jaký nepamatujeme od dob studené války, varovali šéfové americké CIA William Burns a britské MI6 Richard Moore ve společném článku pro deník Financial Times. V textu napsali, že jejich země společně stojí proti asertivnímu Rusku a agresivní válce ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině. 

Více souvisejících

Terorismus Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Kamala Harrisová

Harrisová se s Putinem nesetká bez zástupce Kyjeva, řekla v rozhovoru

Kamala Harrisová uvedla, že pokud by se stala prezidentkou USA, podpora Ukrajiny by pokračovala. V rozhovoru pro CBS zdůraznila, že by s ruským prezidentem Vladimirem Putinem nejednala bez účasti Ukrajiny. Na otázku ohledně členství Ukrajiny v NATO však neodpověděla přímo, čímž naznačila opatrnost v diplomatickém přístupu k této citlivé otázce.  

včera

včera

včera

včera

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe zemřel před 175 lety. Zabily ho drogy a alkohol

Před 175 lety, sedmého říjnového dne roku 1849, zemřel teprve čtyřicetiletý americký spisovatel a básník Edgar Allan Poe. Ten se zapsal do historie nejenom svými specifickými hororovými a mystickými díly, ale také skandálním způsobem života pod vlivem drog a alkoholu. Právě závislost na omamných látkách byla příčinou jeho předčasného skonu.

včera

včera

včera

AC Sparta Praha

Úspěšný návrat do Ligy mistrů. Sparta i ve druhém vystoupení bodovala

Poté, co si na úvod Ligy mistrů doma s přehledem poradila se Salcburkem, nad kterým vyhrála 3:0, čekal na pražskou Spartu o poznání těžší soupeř. V úterý se představila na stadionu úřadujícího německého vicemistra Stuttgartu. Zápas začal podle očekávání, když už po sedmi minutách hry šli domácí do vedení zásluhou Enza Millota. V prvním poločase ale Sparta dokázala hrát vyrovnaný fotbal, až dokázala vyrovnat parádní střelou do šibenice z přímého kopu od Kairinena. Duel skončil 1:1, jelikož se Spartě ve druhé půli podařilo cenný bod ubránit.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vyhlašování laureátů Nobelovy ceny za fyziologii nebo medicínu

Nobelovu cenu za medicínu získali Ambros a Ruvkun. Objevili mikroRNA

Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu za rok 2024 získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za "objev mikroRNA a její roli v posttranskripční genové regulaci". Laureáty vybralo Nobelovo shromáždění Karolínského institutu ve Stockholmu, jejich jména oznámil v pondělí dopoledne generální tajemník shromáždění Thomas Perlmann.

včera

Švédskem se šíří nebývalá epidemie zločinu. Děti si najímají gangy i Írán

Švédský ministr spravedlnosti Gunnar Strömmer varuje, že zločinci verbují nezletilé do zločineckých gangů. Potlačení epidemie násilné kriminality podle něj bude trvat deset nebo více let. Vlna rostoucí kriminality zahrnovala i útoky granáty a bombami. 

Zdroj: Tereza Marešová

Další zprávy