ROZHOVOR | Trápí vás „revma“? Nemoc může zasáhnout životně důležité orgány, varuje přední odborník. A pokud jde o žahání kopřivami...

ROZHOVOR – Oteklé a bolavé klouby laická veřejnost shrnuje pod pojem „revma“. Tak jednoduché to ale ve skutečnosti není. „Revmatická onemocnění představují skupinu více než 150 různých chorob,“ upozorňuje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz profesor Ladislav Šenolt, vedoucí Oddělení experimentální revmatologie Revmatologického ústavu v Praze. Prozradil, jaké symptomy by nás měly přivést k lékaři.

„Revma" je obecný pojem. Které nemoci se pod tímto termínem nejčastěji skrývají?

Revmatická onemocnění představují skupinu více než 150 různých chorob. Mezi nejčastější a zároveň nejznámější patří osteoartróza - degenerativní onemocnění postihující chrupavku a kost, jehož výskyt významně stoupá s věkem. Osteoporóza je časté onemocnění kosti, které zpravidla postihuje ženy, a to nejčastěji v období po menopauze. Časté bývá také postižení svalů a šlach z přetížení, např. tenisový loket.

Revmatolog by měl ale častěji řešit zánětlivá a systémová revmatická onemocnění, která mohou být vedle svalově-kloubních projevů příčinou zvýšené teploty, únavy, nechutenství, hubnutí, atd. Relativně častá je revmatoidní artritida, postihuje přibližně 0,5 - 1% populace, časté jsou spondyloartritidy (např. Bechtěrevova choroba), které postihují více než 1% populace, a o něco častější a známější chorobu představuje dna. Mezi méně častá, ale o to závažnější systémová onemocnění pojiva patří např. systémový lupus erythematodes, systémová sklerodermie, idiopatické zánětlivé myopatie a některé vaskulitidy.

Jak jako laik mezi těmito chorobami poznám rozdíl?

Někdy to může být složité, vývoj onemocnění může trvat v některých případech týdny, měsíce, někdy i roky. Rozlišení jednotlivých příznaků může vyžadovat pomocná vyšetření, krevní rozbor nebo zobrazovací metody. To co by pacienta mělo přivést k lékaři je otok (měkké zduření) více kloubů, nejčastěji drobných ručních kloubů, obvykle bez barevných změn, které je zpravidla spojeno s déle trvající ranní ztuhlostí. U dny je zpravidla silně bolestivý a zarudlý otok jednoho kloubu, nejčastěji kořenového kloubu palce nohy.

U mladších jedinců je třeba při postupně vznikající bolesti v zádech, která je často noční a zmírňuje se po rozhýbání, myslet na ankylozující spondylitidu. U starších jedinců jsou intenzivní bolesti svalů v oblasti ramen a hýždí příznakem revmatické polymyalgie.

Postihuje „revma" pouze pohybový aparát?

Osteoartróza nebo postižení svalů a šlach z přetížení ano. Nicméně většina zánětlivých a systémových revmatických onemocnění může kromě svalově-kloubního aparátu postihovat i některé vnitřní orgány, v řadě případů i životně důležité. Často je postižena kůže, oči, střevní sliznice atp.

Psali jsme: Miliony životů jsou v ohrožení, varuje Hawking. Tentokrát ale nejde o hrozbu z vesmíru +VIDEO Máte ekzém? Tohle jste o nemoci nevěděli  

Když zůstaneme u revmatoidní artritidy, jsou známy její příčiny?

Přestože víme poměrně mnoho o patogenezi, jednoznačná příčina vzniku revmatoidní artritidy není dosud objasněna. Jedná se o onemocnění multifaktoriální, což znamená, že se na jeho vzniku podílí více různých vlivů. Významnou roli hraje dědičnost. Pokud se u geneticky predisponovaných jedinců dostaví vliv některých faktorů zevního prostřední, např. kouření nebo infekce, může být aktivován imunitní systém, dochází k zánětu a pozvolna se rozvíjí klinické příznaky nemoci.

Jakou roli hraje u revmatoidní artritidy věk? Mohou jí onemocnět i děti?

Výskyt revmatoidní artritidy sice stoupá s věkem, vyskytuje se často ve stáří, ale nejčastěji postihuje lidi v produktivním věku. Asi třikrát častěji jsou postiženy ženy. Bohužel existuje i dětská forma této nemoci, tzv. juvenilní idiopatická artritida, která má různý průběh a postihuje přibližně jedno dítě z tisíce.

Co revmatoidní artritidu zhoršuje? Existuje u této nemoci nějaká prevence?

Revmatoidní artritida může být zhoršena při nachlazení nebo v průběhu jiné infekční komplikace a může se také zhoršit během fyzického nebo psychického stresu. Kouření je spojováno s horší léčebnou odpovědí a celkovou prognózou. Nadváha pak přispívá ke snížené funkční schopnosti zasažených kloubů. Preventivní opatření zatím nejsou zcela známa, ale z dostupných vědeckých poznatků lze konstatovat, že zanechání kouření a redukce hmotnosti mohou v některých případech riziko vzniku revmatoidní artritidy podstatně snížit.

Psali jsme: Může vás zabít bolest v krku? Mladá žena se probudila a skončila na vozíčku Trápí vás bolest hlavy? Tyto triky vás jí rychle zbaví  

Jaké jsou možnosti léčby? V poslední době prý vypadá slibně biologická léčba...

Pro revmatoidní artritidu je k dispozici biologická léčba již více než 15 let. Základem úspěšné terapie není pouze biologická léčba, ale klíčové je včasné rozpoznání onemocnění a brzké zahájení konvenční léčby, která představuje ve většině případů methotrexát, při aktivním onemocnění obvykle v kombinaci s krátkodobě podanými glukokortikoidy.

Důležitá je léčebná strategie, léčba musí být intenzivní, kontroly častější a snahou revmatologů je dosáhnout remise nebo alespoň nízké aktivity nemoci, což se v posledních letech daří u většiny nemocných standardní léčbou. Pokud není standardní léčba účinná nebo je provázena nežádoucími účinky, což je tak ve 20-30% případů, tak je na místě biologická léčba, která by měla být přidána k methotrexátu nebo jinému konvenčnímu léku, např. k leflunomidu nebo sulfasalazinu.

Obávanými nemocemi jsou dna a Bechtěrevova nemoc, jak jste zmínil výše. Pokročila moderní medicína v jejich léčbě?

Bechtěrevova nemoc neboli ankylozující spondylitida je onemocnění zánětlivé, které postihuje preferenčně křížobederní klouby (tzv. SI klouby) a páteř. Základem léčby je pravidelné cvičení, rehabilitace a nesteroidní antirevmatika (NSA). Přibližně 10 let je pro jedince s nedostatečným účinkem NSA k dispozici biologická léčba tlumící zánětlivý faktor TNF-alfa (tumor nekrotizující faktor-alfa) a nově schválený biologický přípravek tlumící zánětlivý faktor IL-17 (interleukin-17). Jedná se o léčbu, která je ve většině případů účinná.

Dna je častější onemocnění, které akutními záchvaty kloubního zánětu postihuje častěji muže ve středním věku. Základem léčby je stále dietní režim, abstinence a léčiva snižující hladinu kyseliny močové. V akutní fázi nemoci je třeba zvládat zánět, pro který jsou základem NSA nebo glukokortikoidy. Nedávno byla ke snížení akutních dnavých atak schválená biologická léčba tlumící aktivitu interleukinu-1. Tato léčba je však potřebná pouze u úzkého spektra pacientů, kde selhává léčba standardní.

Psali jsme: Češi trpí vážnou zánětlivou nemocí, na léčbu ale nemají Prevence alzheimera? Odložte křížovky, trik je úplně jinde. Odborník nám řekl víc  

Často se setkávám s reklamou na různé kloubní preparáty s želatinou, které ovšem nejsou právě nejlevnější. Jsou tyto produkty opravdu účinné?

Pokud se budeme bavit o zánětlivých revmatických chorobách, tak na želatinu lze zcela zapomenout. Sice neublíží, ale rozhodně to není léčba ovlivňující imunitně zprostředkovaná zánětlivá onemocnění. Stejně tak chybí medicínské důkazy o tom, že by byla účinná např. u degenerativních kloubních onemocnění.

Na „revma" doporučuje lidová medicína kopřivy, jejichž žahnutí prý prospívá kloubům. Je tomu tak, nebo se jedná o pověru?

Jedná se o pověru, která se traduje od středověku. Šlehání kopřivami se tehdy používalo k léčbě bolestivých stavů při revmatických obtížích. Neexistuje ale racionální podklad ani žádné důkazy, které by vysvětlily léčivý účinek žahání kopřivou nebo prevenci vzniku onemocnění. Popálení kopřivou vyvolává pálivou, svědivou a často bolestivou kožní reakci.

Tímto lze vysvětlit přechodný analgetický účinek žahnutí kopřivou, který pravděpodobně tkví v tzv. vrátkovém mechanismu, při kterém se sníží vnímání jiné bolesti. Jednoduše řečeno, bolest při žahnutí kopřivou „přehluší" bolest při revmatických bolestech kloubů, ale zcela jistě krátkodobě.

Děkujeme za rozhovor.

Ladislav Šenolt (lékař) rozhovor zdraví

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

Policie obvinila řidiče kamionu kvůli tragické sobotní nehodě na D1

Policie obvinila řidiče kamionu ze zavinění sobotní tragické nehody na dálnici D1. Muži hrozí v případě odsouzení až šestiletý trest odnětí svobody. Ve směru do Polska se včera srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy