Česko je zemí minerálek. Víte ale, co se má pít?

Praha - Dnes je Světový den vody, tekutiny, bez které by nebyl život. A právě proto má tento mezinárodní den lidi upozorňovat na význam a nenahraditelnost tohoto cenného přírodního živlu. Co však o vodě víme?

Světový den vody se věnuje všem druhům vody, které na světě můžeme najít. Nerozlišuje mezi sladkou a slanou, mezi povrchovou a podzemní. Přitom víme, že není voda jako voda.

Voda tvoří 60 % těla

Pro život člověka je jednou z nejdůležitějších, až životně důležitých látek právě voda pitná. Voda je hlavní složkou našeho těla a v průměru tvoří přibližně 60 % hmotnosti dospělého jedince. Je tedy zřejmé, že musí být pravidelně doplňována, ale také je důležité hlídat jakou vodu pijeme a jaká je její čistota a kvalita.

Z nedávno realizovaného výzkumu pitného režimu Čechů totiž vyplývá, že voda má mezi vypitými nápoji jasně navrch. Vypadá to, že si zase začínáme uvědomovat, že i to, co vypijeme, může mít zásadní vliv na naši fyzickou i psychickou pohodu.

Česko je královstvím minerálek

Česká republika je královstvím kvalitních minerálních pramenů. Jde o vzácné přírodní bohatství, o které je potřeba pečovat a chránit jej. Výroba minerálních vod, stejně tak jako léčebné lázeňské procedury mají v Česku dlouholetou tradici a velice dobrou pověst. A jsou to právě minerálky, které mají blahodárný účinek na náš organismus.

Minerální vody jsou zdrojem potřebných minerálů a na jejich výrobu jsou kladeny ty nejpřísnější kvalitativní nároky a limity. Jsou definovány jako mikrobiologicky čisté podzemní vody s charakteristickou chutí a stálým obsahem minerálních látek, které jsou proti jakémukoliv znečištění dokonale chráněny vrstvami horniny. Prochází tedy minimálně dvojí ochranou i kontrolou.

Psali jsme: Jak ušetřit za vodu? 10 jednoduchých triků Boj o vodu: Česko čeká katastrofa, firmy už se připravují  

Na jedné straně je sama příroda, která nad kvalitou minerálních pramenů drží ochrannou ruku, na straně druhé je stát a jeho zákony. Ty mimo jiné říkají, že se tato voda nesmí chemicky upravovat a její kvalita musí být pravidelně kontrolována.

Navíc výrobní systémy přírodních minerálních vod a jejich obalů jsou v České republice jedněmi z nejvíce kontrolovaných v celé Evropě. V tomto ohledu jsme skutečně tak trochu evropský unikát. Stejně jako v třídění obalů. To Češi dovedou jako jedni z nejlepších – vytřídí 7 z 10 lahví. Jsme tak na špičce v celé Evropě.

Není minerálka jako minerálka

Minerální vody nejsou všechny stejné. Rozlišují se nejenom dle složení a množství minerálních látek, které v sobě obsahují, ale také stupněm mineralizace. Slabě a středně mineralizované vody jsou v naprosté většině dostupné v obchodech a jejich nespornou výhodou je, že je můžeme pít pravidelně.

Vysoce mineralizované vody jsou dostupné většinou jenom v lékárnách a používají se převážně v lázeňství a k řadě léčebných účelů, tedy po poradě s lékařem. Jejich konzumace by proto měla být časově omezená.

Každá z minerálních vod má co nabídnout a vybírat si je můžeme i podle toho, co našemu tělu chybí. Například hořčík, jehož nedostatkem trpí každý třetí Čech, je důležitým minerálem. Chybí-li nám, projevuje se to nepříjemnými křečemi, ale i únavou, stresem a neschopností se soustředit. V minerální vodě je pak rozpuštěn v podobě iontů a díky tomu se do organismu nejlépe vstřebává.

Nejznámější české minerální vody získaly svou oblibu i mimo hranice našeho státu. Jenom z Doupovských hor se minerálka vyváží do více než 20 států. A je to mimo jiné právě oblast panenské přírody Doupovských hor, která těmto minerálním vodám garantuje jejich dokonalou čistotu a vyvážené množství minerálů. Díky bezchybnému stáčení a plnění minerálek se tak má každý možnost napít čistoty, kterou si příroda uchovává hluboko v tajnosti, někdy dokonce až v hloubce 100 metrů pod zemí.

Související

Více souvisejících

Voda zdraví

Aktuálně se děje

před 23 minutami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy