Víte, co je sociální podnikání? V Česku zažívá boom

Praha - V Česku postupně přibývá sociálních podniků, které zaměstnávají znevýhodněné pracovníky. Za poslední rok a půl se počet těchto firem skoro ztrojnásobil. Zatímco na podzim 2012 jich bylo v adresáři sedm desítek, teď jsou jich tam dvě stovky. Adresář sociálních podniků spravuje obecně prospěšná společnost P3 - People, Planet, Profit.

Sociální podnik zaměstnává postižené, dlouhodobě nezaměstnané, bývalé vězně, lidi bez domova, příslušníky menšin nebo další znevýhodněné. Zaměřuje se na prospěšné služby či produkty a přispívá k rozkvětu míst, kde funguje. Firma musí nejméně 51 procent zisku vložit znovu do svého rozvoje. Důležitou roli hraje i ekologický přístup.

V adresáři je 197 sociálních podniků. Nejvíc jich funguje v Praze - 44. Dvaadvacet firem je v Jihomoravském a o jednu méně ve Středočeském kraji. Jen dva podniky vznikly podle adresáře v karlovarském a tři v Libereckém kraji.

Na sociální podnikání se na přelomu roku zaměřil také průzkum, do něhož se zapojilo 115 vedoucích těchto firem. Téměř čtvrtina podniků se věnovala zahradnictví, údržbě nemovitostí a zeleně či úklidu. Pětina působila v pohostinství a ubytování, dalších 18 procent provozovalo potravinářskou výrobu. Dvě třetiny dotázaných firem zaměstnávaly postižené, víc než čtvrtina nezaměstnané. Práci našli ale i lidé se závislostmi, bez přístřeší, po návratu z vězení, po opuštění dětského domova či ti, kteří se musejí starat o své blízké.

Podle výsledků průzkumu se řada sociálních podniků potýká s tím, že si neumějí hledat nové zákazníky, mají málo zakázek a nedostatek odborníků. Někteří dotázaní se obávali toho, že provoz dál po vyčerpání evropských financí nezvládnou. Polovina by uvítala dotace a pětina nějaké příspěvky, třetina pak poradenství.

Podle expertů by se sociální podnikání dalo využít třeba v místech s ghetty. Jejich obyvatelé totiž obvykle práci nemají. Sociální firmy proto začaly zakládat některé obce. Podle předsedkyně Asociace nestátních neziskových organizací Martiny Berdychové by sociální podniky mohly řešit situaci také tam, kde se zavírají továrny či doly.

Sociální podnikání je na vzestupu všude na světě a každá země si ho přizpůsobuje svým historickým kořenů, své tradici, mentalitě a kultuře.

V ČR má dlouhou tradici hlavně na venkově. Už na území Habsburské říše byla Česká kulturní a hospodářská identita založena na dobrovolnických aktivitách občanské společnosti. Byla vytvářena aktivní činností malých a středně velkých podniků, výrobních a spotřebních družstev, spolků, vzájemných či obecných záložen a družstevních kampeliček.

V době velké hospodářské krize v průběhu 20. a 30.let 20.století úloha těchto družstev a společností ještě posílila. Tradice sociální ekonomiky byla přerušena totalitním vývojem v průběhu války a po roce 1948.

Po roce 1989 byla snaha obnovit u nás autonomní družstevní sektor, ale až po roce 2000 zaznamenat nástup tématu sociální ekonomiky tak, jak ji u nás vnímáme v současné době, uvedlo ceske-sociální-podnikaní.cz.

Související

Jana Maláčová (ČSSD)

Maláčová navrhuje po zrušení zón bez doplatků vyvlastnění ubytoven pro chudé

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) navrhuje jako rychlé řešení po zrušení takzvaných bezdoplatkových zón vyvlastnění soukromých ubytoven pro chudé, kteří toto bydlení platí z dávek, státem. Řekla to dnes novinářům. Reagovala tak na dnešní rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil část zákona o pomoci v hmotné nouzi.
Stanislav Křeček

Ombusman vnímá zrušení bezdoplatkových zón jako opožděnou spravedlnost

Zrušení tzv. bezdoplatkových zón, kde noví nájemníci neměli nárok na doplatek na bydlení, vidí veřejný ochránce práv Stanislav Křeček jako opožděnou spravedlnost. Problém dnes Ústavním soudem zrušené části zákona byl podle ombudsmana v tom, že dopadala plošně a bez výjimek na všechny, kdo se do bezdoplatkové zóny nově přistěhují.

Více souvisejících

sociálně vyloučení firmy podnikatelé

Aktuálně se děje

včera

Ivan Bartoš

Bartoš po debaklu ve volbách rezignuje. Končí i celé vedení Pirátů

Republikové předsednictvo Pirátů na základě výsledků v krajských a senátních volbách rezignuje na své funkce ve vedení strany. Kromě předsedy Ivana Bartoše i místopředsedkyně a poslankyně Klára Kocmanová, europoslankyně Markéta Gregorová a zastupitelka obce Krnsko Dominika Poživilová Michailidu. Místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová podala rezignaci již dříve během dnešního dne, ve vedení skončí posledního září. Předsednictvo bylo zvoleno v lednu tohoto roku, nové vedení strany si členové Pirátů zvolí 9. listopadu.

včera

Ukrajinská armáda

Válka na Ukrajině se zintenzivňuje. Obě strany si vyměňují tvrdé údery, u Charkova vzniká mlýnek na maso

Ruské a ukrajinské síly svádějí tvrdé boje na několika frontách, včetně Kurské a Doněcké oblasti. Zatímco Rusové zintenzivnili bombardování měst pomocí dronů, Ukrajinci provedli úspěšné útoky na ruské muniční sklady. Obě strany střídavě obsazují vesnice, tyto úspěchy ale nedokážou potvrzovat žádnými vizuálními důkazy. Situace se vyostřuje i u Charkova a na linii Kupjansk-Svatove-Kremina, kde probíhají brutální boje.

včera

včera

Plzeň

Třetí koalice sestavena. Plzeňský kraj už ví, kdo jej povede

Plzeňský kraj bude v příštím období řízen koalicí ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednavači těchto stran se dnes dohodli na spolupráci, ale termín podpisu koaliční smlouvy zatím neuvedli. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 36 mandátů.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

včera

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

včera

včera

včera

21. září 2024 21:59

Aktualizováno 21. září 2024 21:57

Krajské volby ovládlo hnutí ANO. Piráti dali své funkce k dispozici, neslaví ODS ani Rakušan

Krajské volby vyhrálo s jasnou převahou hnutí ANO. Ovládlo 10 krajů a získalo po sečtení naprosté většiny hlasů 35,45 %. Pouze ve třech krajích se více dařilo vládním stranám. Volební účast činila 32,89 % a volby se obešly bez závažnějších incidentů.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy