Podmínky ve zpracovatelském průmyslu se mírně zlepšily. Je zde ale varovný signál

Praha - Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v srpnu příliš nezměnily. Index PMI v tomto měsíci vzrostl ze 49,3 bodu na 50,1 bodu, uvedla dnes společnost Markit Economics. V červenci se podmínky dostaly na nejhorší úroveň za 40 měsíců. Úroveň 50 bodů je předělem mezi růstem a poklesem. Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby.

Po červencovém překvapivě prudkém zhoršení PMI indexu nastala podle analytiků v srpnu očekávaná korekce. Upozornili ale na opětovný pokles nových zakázek, což je varovný signál pro další vývoj.

"Český zpracovatelský výstup v srpnu opět vzrostl poté, co v červenci poprvé za více než tři roky klesl. Tempo expanze však bylo jen nepatrné a silně pod dlouhodobým trendem, který trval od počátku sběru dat v červnu 2001," uvedla Markit Economics.

PMI během letošního roku postupně klesá z lednové hodnoty 56,9 bodu, uvedl analytik ING Bank Jakub Seidler. Dnešní údaj za srpen podle něj naznačuje určitou stabilizaci v tuzemském průmyslu, nikoli však zlepšení, jelikož srpnová hodnota dosáhla na hranici 50 bodů představující stagnaci. Předstihový indikátor PMI tak nadále vysílá opačné signály, než přináší indikátor důvěry z průmyslu zveřejňovaný Českým statistickým úřadem, upozornil.

"Celkové vyznění indexu je zklamáním. Zásadní zprávou je pokračující pokles nových objednávek, jde o negativní zprávu, jakkoliv se tempo poklesu nových objednávek v porovnání s červencem zmírnilo," komentoval čísla analytik Generali Investments Radomír Jáč. Očekává, že výroba ve zpracovatelském průmyslu ve druhém pololetí nadále poroste. Nicméně signály z průzkumu PMI podle něj naznačují, že tuzemský průmysl má tu lepší část letošního roku již za sebou.

Také podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka je varující fakt, že po červenci i v srpnu klesaly nové zakázky. Český průmysl je primárně automobilový a v posledním období profitoval ze silné zahraniční poptávky především z eurozóny. A ta v letních měsících opadla, což se nutně projevuje i na výstupu českého průmyslu jako celku. "Celoroční růst průmyslové výroby tak bude letos nižší než loni, kdy činil 4,6 procenta. Naše prognóza počítá pro letošek s přírůstkem 3,6 procenta," dodal.

Výroba se v srpnu zvýšila, přestože objem nové práce znovu poklesl. Nové zakázky klesly druhý měsíc v řadě, ovšem tempo od červencového rekordu za 43 měsíců zpomalilo a bylo jen mírné. Podobně i export klesl druhý měsíc za sebou, nyní pomalejším tempem.

Zaměstnanost ve zpracovatelském průmyslu v srpnu nadále rostla, tak jako předchozích 39 měsíců. Tempo růstu se ovšem snížilo na minimum od června 2013. Firmy také nakupovaly jen opatrně a nákupní aktivita klesla druhé období za sebou. Zásoby jak vstupů, tak i hotových výrobků se dále snížily.

Související

Více souvisejících

Průmysl zakázky Ekonomika

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 1 hodinou

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno včera

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy