Bankám a spořitelnám v Česku stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 23,6 miliardy

Bankám a spořitelnám v Česku v letošním prvním pololetí stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 23,6 miliardy Kč na 54,61 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Aktiva bank činila ke konci června 9,624 bilionu korun, což je o 1,1 bilionu více než na konci roku.

Zisk z finanční a provozní činnosti bankám vzrostl v prvních šesti měsících meziročně o 30,2 miliardy na 117,7 miliardy korun. Úrokové výnosy se jim zvýšily o 104,6 miliardy na 186,1 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí jim stouply o 3,2 miliardy na 26,1 miliardy korun.

Vláda v souvislosti s energetickou krizí a růstem cen elektřiny a plynu uvažuje, že na banky uvalí daň z mimořádných zisků, takzvanou windfall tax. Podrobnosti plánu zatím nezveřejnila. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dříve mluvil o tom, že se má týkat energetických firem, bank a rafinérií. Příští rok by mohla přinést rozpočtu asi 70 miliard korun.

"První pololetí dopadlo pro banky nadmíru dobře. Finanční domy profitovaly z vyšších sazeb, které pomohly k přecenění některých úvěrů a zvětšily reinvestiční výnosy z úložek u ČNB. Navzdory nevyhnutelnému ochlazení ekonomiky banky zatím nepřistoupily ke zvýšené tvorbě rezerv a náklady rizika zůstávají nízké," řekl dnes ČTK analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Roli v nárůstu sehrál podle něj i efekt nízké srovnávací základny. V první polovině roku 2021 byly jejich zisky velmi nízké v reakci na křehké postcovidové zotavení.

"Na první pohled jde o rapidní nárůst, zisky za první pololetí 2021 však stále zasahovala pandemie, kdy banky vytvářely bezpečnostní rezervy. Jde tak o nepříliš objektivní srovnání," uvedl analytik obchodníka s měnami Purple Trading Petr Lajsek. Argumentem pro mimořádné zdanění je podle něj fakt, že dané zisky z velké části zapříčinily právě vysoké úrokové sazby, které předchozí vedení ČNB zavedlo v rámci boje s vysokou inflací. "Zdá se, že banky mají dostatečné rezervy i na následující složité období. V případě zachování úrokových sazeb na současných vyšších hodnotách mimořádné zdanění dává smysl a jednoduše řečeno si jej banky mohou dovolit," podotkl.

Čistý zisk Komerční banky vzrostl letos meziročně o 60 procent na 8,426 miliardy korun, skupiny ČSOB o 52 procent na 10,1 miliardy Kč. V případě České spořitelny to bylo meziročně o 67 procent na 11 miliard korun. Čistý zisk Moneta Money Bank stoupl o 101 procent na 2,9 miliardy korun a Raiffeisenbank o 78 procent na více než tři miliardy Kč. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala čistý zisk 4,2 miliardy korun, což je nárůst o 45 procent.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Zdražování se v Česku zastavuje, tvrdí ČNB. Co to ale znamená a co nás čeká dál?

Česká veřejnost, která je zvláště v poslední době ovlivněna zhusta často populistickými výkřiky o „šílené“ drahotě v tuzemsku, dostala od nejvyšší autority v zemi, která má hlídat cenovou a měnovou stabilitu, totiž centrální banky, jasnou odpověď na podobné pokřiky. Česká národní banka totiž během listopadu 2023 uvedla, že se zdražování zastavuje. Podle nejvyššího finančního regulátora se ceny v Česku v posledních devíti měsících zvedly minimálně. Co ale bude dál? 

Více souvisejících

ČNB

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy