Budoucnost Liberty Ostrava? Majitelé hutě podepsali dohodu s odbory

Zástupci majitele a vedení huti Liberty Ostrava podepsali dohodu s odbory o budoucnosti firmy. Dohoda se týká budoucích investic, výroby a zaměstnanosti, ale také prodlužuje platnou kolektivní smlouvu až do roku 2023. ČTK to dnes sdělila mluvčí firmy Barbora Černá Dvořáková. Huť má od letošního 1. července nového majitele, skupina Liberty Steel ji koupila od skupiny ArcelorMittal.

"Uvědomujeme si význam huti pro Ostravsko i celou republiku a chceme výrobu oceli zde nadále rozvíjet a investovat do ní," uvedl Jon Bolton, generální ředitel Liberty Steel Continental Europe.

Dohoda zakotvuje například minimální roční produkci oceli, nový vlastník se zavazuje k zachování zaměstnanosti a pracovních i sociálních standardů pro všechny pracovníky huti. Stanoví také, jak se bude nakládat s emisními povolenkami.

"Významným bodem je i závazek k intenzivnímu jednání o koupi energetického podniku TAMEH Czech, který huti dodává veškeré energie potřebné k výrobě oceli a který zůstal majetkem společného podniku mezi původním majitelem huti, skupinou ArcelorMittal, a polským energetickým holdingem Tauron," uvedla Černá.

Dohoda vznikala více než rok a jednání mezi odboráři a novým majitelem byla zpočátku poměrně vyhrocená. Odboráři vyjadřovali obavy, že prodej firmy skupině Liberty ostravskou huť nevratně poškodí, při převzetí firmy novým majitelem už ale podle nich situace vypadala daleko lépe.

"Jednání nebyla jednoduchá, ale s výsledkem jsem spokojený. Věřím, že dohoda zajistí ostravské huti budoucnost," uvedl předseda základní organizace OS KOVO Liberty Česká republika Petr Slanina. Předseda základní organizace OS KOVO rourovny Petr Zegzulka uvedl, že dohodu považuje za průlom v historii huti. "Přinese dlouhodobou udržitelnost výroby oceli v Ostravě," uvedl Zegzulka.

Liberty Ostrava vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává výrobky do víc než 40 zemí. V roce 2018 (ještě jako ArcelorMittal) vyrobil podnik 2,2 milionu tun oceli a dosáhl čistého zisku 4,1 miliardy korun, o 946 milionů korun vyššího než před rokem. Liberty Ostrava má spolu s dceřinými společnostmi 6300 zaměstnanců.

Firma patří do skupiny Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty, která ji letos s šesti dalšími ocelářskými podniky v Evropě koupila od skupiny ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala. Mittal ostravskou huť vlastnil od roku 2003.

Související

Petr Fiala

Pravděpodobnost pádu hutí Liberty Ostrava roste. Zachránit ji může majitel Gupta, ohrožuje ale hlavně Fialovu vládu

Pravděpodobnost pádu hutí Liberty Ostrava roste. Byl by to problém hlavně pro region jako takový, protože je v něm spousta firem a subdodavatelů navázaných na Liberty. Makroekonomicky to země celorepublikově nepocítí, v rámci kraje to však bude znatelná rána, s níž by došlo ke zvýšení regionální míry nezaměstnanosti. Pak by nastal řetězový efekt, firmy by neměly komu dodávat a číslo lidí, kteří přijdou o práci, by mohlo být daleko vyšší.

Více souvisejících

Liberty Steel ArcelorMittal Ostrava Ostrava Odbory Ekonomika firmy

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 36 minutami

před 41 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy