Ceny dovolených jsou na úrovni loňského roku, Čechům nastanou starosti kvůli Španělsku

Ceny dovolených jsou podle zástupců cestovních kanceláří na úrovni loňského roku. Například podle marketingového ředitele CK Alexandria Petra Šatného letošní ceny zájezdů kopírují ty loňské. Ceny dovolených se letos nezvedly ani podle mluvčí cestovní agentury Invia Andrey Řezníčkové.

Zástupci CK tak reagovali na čtvrteční informace Českého statistického úřadu, že inflace v červenci zrychlila z červnových 3,3 na 3,4 procenta, přičemž meziměsíční vývoj ovlivnilo podle statistiků především zvýšení sezonních cen dovolených s komplexními službami o více než 23 procent.

Podle jednatele CK Travel Family Ivana Lackoviče jde o ´optický klam´. "V červnu se zájezdy prodávaly za mimosezonní ceny, prodejci k nim kvůli oživení cestování po nouzovém stavu přidali slevy navíc," řekl dnes ČTK.

"Měsíční srovnání cen v červnu a červenci může budit dojem, že cena zájezdů rostla, ale není tomu tak," dodal Lackovič. V červnu se podle něj pobyty prodávají s mimosezonní vyšší slevou než v hlavní sezoně, kterou je červenec a srpen. V červnu podle něj kvůli šířícímu se koronaviru a nejasným podmínkám pro cestování do zahraničí cestovní kanceláře zaznamenaly minimální prodeje.

Lidé podle Lackoviče s nákupem dovolené čekali do poslední chvíle. Cestovní kanceláře se tak rozhodly podpořit prodej přidáním k mimosezonním cenám další slevy. "Tato sezona je kvůli pandemii z pohledu srovnávání a vývoje celá pokřivená a je potřeba jednotlivá čísla brát s rezervou a v kontextu dění, myšleno hlavně opatření, která výrazně omezila možnosti cestování a samotné prodeje zájezdů," dodal Lackovič.

Z důvodu zamezení šíření nového typu koronaviru vláda od 14. března zakázala cesty do 15 zemí světa, od 16. března začal platit zákaz vycestování kamkoliv do zahraničí. Nouzový stav v ČR platil do 17. května. Do většiny evropských zemí mohli Češi začít cestovat od 15. června.

Češi podle cestovních kanceláří (CK) v létě ze španělských destinací nejčastěji míří na Mallorku. Zařazení Španělska, vyjma Kanárských ostrovů, na seznam rizikových zemí tak cestování turistům zkomplikuje. Češi, kteří se budou z této destinace vracet, se budou muset od 24. srpna prokázat negativním testem na covid-19, nebo podstoupit 14denní karanténu. Některé cestovní kanceláře klientům umožní bezplatnou změnu destinace.

Ministerstvo zdravotnictví dnes uvedlo, že turisté, kteří od 24. srpna přiletí ze Španělska, se budou muset bezprostředně po návratu telefonicky ohlásit na krajské hygienické stanici příslušné k místu svého bydliště. Následně budou muset absolvovat test na koronavirus, který si sami zaplatí. O výsledku musí hygieniky informovat do 72 hodin od vstupu na české území. Než budou znát výsledek, budou povinni nosit roušku a bude jim omezen volný pohyb. Využívat však podle ministerstva budou moci veřejnou dopravu i taxi.

CK Exim Tours a CK Fischer ze Španělska nejvíce zájezdů prodává na Mallorku. Exim Tours podle svého obchodního ředitele a mluvčího Petra Kostky zákazníkům nabídne bezplatnou změnu destinace. U Čedoku jsou nejoblíbenější Kanárské ostrovy, kterých se opatření netýká. I tak se podle mluvčí Čedoku Evy Němečkové nové nařízení české strany dotkne několika stovek klientů. "Oslovili jsme leteckou společnost a naše partnery v zahraničí. V tuto chvíli o situaci jednáme. O výsledku budeme všechny naše klienty informovat a jejich rezervace řešit individuálně," řekla.

CK Blue Style má podle své mluvčí Jany Ondrejechové do konce letošní sezony na Mallorku vypravit řádově stovky klientů. Zákazníkům, kteří kvůli novému opatření nebudou chtít dovolenou na tomto španělském ostrově absolvovat, nabídne možnost změny zájezdu. "Jakákoliv restriktivní opatření logicky mohou vést ke snížení zájmu ze strany klientů. S ohledem na tuto mimořádnou dobu, která se navíc každým dnem mění, je obecně zájem o Španělsko tento rok nižší," dodala.

U cestovní agentury Invia patří ze Španělska k nejprodávanějším místům Kanárské ostrovy a Mallorka. "Zavedení povinných testů na koronavirus při návratu situaci samozřejmě komplikuje," uvedla mluvčí Invie Andrea Řezníčková.

Delší pobyt ve Španělsku loni podle Českého statistického úřadu strávilo 184.000 Čechů.

Češi mohou nyní bez omezení cestovat do většiny zemí Evropské unie. Rizikové je z pohledu ministerstva zdravotnictví Rumunsko, kde platí při návratu stejné podmínky jako při cestě ze Španělska.

Související

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Ani zavedení eura neodradilo řadu českých turistů od návštěvy oblíbeného Jadranu. Chorvatsko je zkrátka ideální prázdninovou destinací, kde panuje příjemné klima a moře je díky pozvolnému vstupu a malým vlnám vhodné pro každého. Kde se ale při návštěvě ubytovat a co dalšího je na Chorvatsku tak lákavé?
bankomaty

Dovolená v zahraničí: Je výhodné platit kartou a vybírat hotovost v cizině?

Pro financování zahraniční dovolené už není nutné se zatěžovat velkým množstvím hotovosti. Zejména v rámci Evropské unie je možné spoléhat na bezproblémové platby kartou nebo výběry hotovosti ve měně dané země. Avšak je třeba si dávat pozor na potenciální poplatky a specifika související se směnou měnových kurzů, a to jak před odjezdem, tak i během pobytu na dovolené. Je rozumné, aby spotřebitelé nepodceňovali ani rizika spojená s výběrem konkrétního bankomatu a zvolenou transakční metodou, sdělil naši redakci dTest.

Více souvisejících

dovolená cestovní kanceláře češi Španělsko cestování Ekonomika CK Fischer čedok Mallorka

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy