Česká policie odložila kauzu údajné korupce ČEZ v Albánii, šlo o 180 milionů korun

Po albánském soudu, který koncem ledna zastavil kauzu údajné korupce české energetické společnosti ČEZ v Albánii, věc odložila také česká policie. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD), které to potvrdil dozorový státní zástupce. V případu šlo v přepočtu zhruba o 180 milionů korun, které ČEZ v roce 2009 poslal do Albánie na soukromý účet kosovského lobbisty Nue Kalaje.

Albánské úřady měly podezření, že mohlo jít o peníze použité na úplatky pro tamní politiky a úředníky v době, kdy ČEZ ovládl albánského distributora energie.

V Česku nikdo obviněn nebyl. "Policejní orgán rozhodl o odložení věci," cituje deník státního zástupce Borise Havla, který na kauzu dohlížel. Česká policie začala případ vyšetřovat před třemi lety na základě trestního oznámení, které podle dřívějších informací médií podal český Finanční analytický útvar s využitím poznatků jeho kolegů z albánského finančního zpravodajství.

V Albánii vyšetřování začalo poté, co v roce 2013 tehdejší premiér Sali Berisha prohrál volby. Prověřit privatizaci distributora energie se rozhodla nová vláda, podle Berishi bylo vyšetřování politicky motivované. Tiranský soud koncem letošního ledna uvedl, že podezření na korupci se neprokázala. Albánským vyšetřovatelům se přitom Kalaje nepodařilo vyslechnout, protože zmizel.

Lobbista Kalaj tvrdil, že pro ČEZ připravoval půdu pro potřebná jednání. Albánskému serveru Panorama Kalaj před lety řekl, že pro českou energetickou firmu pracoval "na základě smluvních a právních vztahů". Podle albánských médií se Kalaj velmi dobře znal se synem tehdejšího premiéra Berishy, lobbista ale tyto vazby popřel.

ČEZ vstoupil do Albánie v roce 2009, kdy koupil 76procentní podíl v tamním distributorovi CEZ Shpërndarje zhruba za 102 milionů eur (asi 2,7 miliardy Kč). V lednu 2013 ale albánský regulační úřad české firmě odebral licenci s odůvodněním, že nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě. Do vedení distributora dosadil státního administrátora, čímž ČEZ ztratil nad firmou kontrolu.

Česká společnost kvůli tomu vyvolala arbitrážní řízení s Albánií, které v červnu 2014 ukončila dohoda o narovnání. České firmě dohoda přiřkla 100 milionů eur, tedy částku zhruba odpovídající investici do nákupu společnosti CEZ Shpërndarje. V souvislosti s tím se ČEZ z Albánie stáhl.

Související

Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ albánie Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy