Český telekomunikační úřad se otřásá, jeho šéf Jaromír Novák rezignoval kvůli aukci 5G

Předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromír Novák dnes rezignoval. Důvodem je snaha ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) změnit podmínky aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G. Uvedl to v rezignačním dopise zveřejněném na twitteru. Ministerstvo dnes vládě předložilo materiál o dalším směřování aukce, který s ČTÚ jako organizátorem soutěže nekonzultovalo. Do státního rozpočtu by měla aukce přinést minimálně šest miliard korun.

Uvedl to dnes v rezignačním dopise zveřejněném na twitteru.

Důvody mé rezignace jsem shrnul v dopise. pic.twitter.com/dSK8o623vq

— Jaromír Novák (@xmireknovak) January 27, 2020

Novák stál v čele regulačního úřadu od roku 2013. Předtím působil na ministerstvu průmyslu jako ředitel divize digitální ekonomiky.

"Bohužel poslední vývoj, který vyvrcholil předložením materiálu na zasedání vlády plánované na 27. ledna 2020, bez možnosti zástupců úřadu jej vidět a vypořádat naše odborné připomínky, mě nenaplňují z výše uvedených důvodů jistotou, že výsledná podoba podmínek přinese tolik očekávanou změnu na českém telekomunikačním trhu a zároveň obstojí v soudním přezkumu," uvedl Novák.

Podle Havlíčkova dnešního vyjádření musí být aukce vypsána tak, aby se zabezpečilo kvalitní konkurenční prostředí. "Abychom věděli, že se zapojí pokud možno více společností, které s trhem trochu hnou, aby se zvýšila konkurence a snížily se ceny za datové služby a současně se vytvořilo prostředí pro rozvoj 5G sítí," uvedl Havlíček. Současná soutěž je podle něj poznamenaná změnami vyžádanými Evropskou unií. Podle vicepremiéra o ni také není zájem.

Server E15 o víkendu napsal, že Havlíček v pondělí navrhne Novákovo odvolání. Server uvedl, že jedním z důvodů pro výměnu šéfa ČTÚ a případný odklad aukce má být to, že aukce má být vypsána pro předem vybraného uchazeče.

Vláda již dříve v lednu schválila materiál, ve kterém počítá s vyhlášením tendru v prvním čtvrtletí letošního roku. Úprava zadání aukce by ale termín vyhlášení posunula, protože změna podmínek by musela projít veřejnou konzultací. Odklad by byl v řádu dvou až tří měsíců.

Stát má prostřednictvím ČTÚ dražit frekvence v pásmech 700 a 3500 MHz. Pásmo 700 MHz se uvolní přechodem pozemního TV vysílání na nový standard DVB-T2. Aukce má zároveň na český trh přivést dalšího operátora a zvýšit tak konkurenci.

Odborníci na telekomunikace upozorňují na to, že výstavba 5G sítí je extrémně drahá a stávající operátoři ani případný nový hráč se neobejdou bez sdílení infrastruktury. Operátoři se již několikrát vyslovili proti tomu, aby stát direktivně zajistil novému hráči levný přístup do jejich sítí. Právě to by přitom mohlo být jedním z lákadel pro nového operátora v navrhované změně podmínek ministerstva průmyslu pro dnešní jednání vlády, se kterým neseznámilo ČTÚ.

Související

Ilustrační foto

S televizním příjmem mají problém desítky tisíc lidí, ČTÚ to podle Síkely neřeší

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) neřeší podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) problémy spojené se zhoršením terestrického příjmu televizního vysílání po přechodu na standard DVB-T2. S příjmem mají problém desítky tisíc lidí. Síkela to řekl po dnešním jednání s předsedkyní ČTÚ Hanou Továrkovou. Podle Továrkové způsob, jakým Síkela jednání vedl, nepovede k pozitivním změnám.

Více souvisejících

Český telekomunikační úřad Jaromír Novák (ČTÚ) 5G síť ministerstvo průmyslu Karel Havlíček

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 23 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy