ČEZ hodlá letos zmodernizovat Temelín, do elektrárny investuje 1,9 miliardy

Energetická společnost ČEZ letos investuje do modernizace jaderné elektrárny Temelín 1,9 miliardy korun. Je to víc než dlouhodobý roční průměr, který je kolem miliardy. Temelín posílí bezpečnost, zefektivní výrobu a sníží emise oxidu uhličitého. V elektrárně budou letos dvě odstávky: na prvním bloku začne 13. března, druhý blok přeruší výrobu 12. června. Obě potrvají zhruba dva měsíce. Novinářům to dnes řekl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Většinu ze 199 investičních akcí udělají energetici při odstávkách. Několik investic za stovky milionů se týká životního prostředí. Energetici třeba pořídí nové hořáky pro pomocnou plynovou kotelnu, zatím je vyměnili u tří z pěti kotlů. Až práce skončí, klesnou podle Krumla emise oxidu uhličitého a oxidů dusíku z této kotelny asi o 20 procent.

Temelín zmodernizuje letos a příští rok i pomocné zařízení turbíny, které přihřívá páru a zbavuje ji vlhkosti. Výkon pak stoupne o několik megawattů elektrických (MWe). "Přinese to roční úsporu jednotek tisíc tun oxidu uhličitého," uvedl Kruml. Půjde o investici za 300 milionů Kč.

Elektrárna také posiluje bezpečnost a ochranu. Na konci loňského roku zprovoznil ČEZ po třech letech příprav v Temelíně a Dukovanech takzvané Životně důležité prostory. Technici nainstalovali v Temelíně 54 bezpečnostních dveří i zhruba 100 snímačů biometrických údajů. Temelín bude také dále modernizovat potrubí technické vody, důležité pro jadernou bezpečnost. Mění se uhlíkové potrubí za nerezové, letos asi sto metrů.

Technickou bezpečnost posílí nová místa, kde mohou odborníci pomocí chemické analýzy vzorku oleje za provozu určit, v jakém stavu jsou turbíny i důležitá čerpadla. Lze tak s předstihem plánovat údržbu. Je to nová metoda. Nyní má Temelín 40 těchto odběrových míst, letos jich 80 přibude.

Do bezpečnosti investuje elektrárna ročně stovky milionů. Ve střednědobém plánu dá peníze do rozvodů vody, sloužících k hašení požáru, nebo systémů automatického hašení. "Budeme také celkově modernizovat elektronickou požární signalizaci, čidla," řekl Kruml ČTK.

Temelín s 1300 zaměstnanci je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,76 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 3,2 TWh elektřiny. ČEZ do modernizace Temelína dosud investoval 20,5 miliardy Kč.

Související

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.
Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ Jaderná elektrárna Temelín Energetika Jihočeský kraj Ekonomika

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 58 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy